Κατίν είναι η ονομασία μιας δασωμένης περιοχής τής άλλοτε Σοβιετικής Ουκρανίας. Εκεί εκτελέστηκαν από τους χιτλερικούς μερικές χιλιάδες Πολωνών αξιωματικών αιχμαλώτων πολέμου. Όταν, τον Απρίλη του 1943, ο ναζιστικός στρατός δέχονταν απανωτά πλήγματα και είχε αρχίσει η αντίστροφη πορεία του πολέμου, μετά τη συντριβή του Άξονα στο Στάλιγκραντ, η γκεμπελική προπαγάνδα εξαπέλυσε συκοφαντική καμπάνια κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ραδιοσταθμός του Βερολίνου μετέδιδε την ακόλουθη ειδική ανακοίνωση: «Λάβαμε τηλεγράφημα από το Σμολένσκ, στο οποίο αναφέρεται ότι ανακαλύφθηκαν μαζικοί τάφοι 10.000 Πολωνών αξιωματικών, που τους σκότωσε η Ν.Κ.Β.Ντ. Οι αξιωματικοί ήταν ντυμένοι με τις στολές τους και βρέθηκαν τα προσωπικά τους ντοκουμέντα». Ναι, ήταν ο ίδιος ραδιοσταθμός που, λίγα χρόνια πριν, το ’43, θα μετέδιδε την είδηση ότι οι …Πολωνοί εισέβαλαν στα εδάφη της Γερμανίας! Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι νεότεροι αρθρογράφοι πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των νεκρών Πολωνών αξιωματικών κατά πολλές χιλιάδες, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι γκεμπελικοί μπορούν να ξεπεραστούν!
Στο φύλλο του Λ.Δ. που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου 1990, ο σ. Βλαχογιώργης Θ., πολιτικός πρόσφυγας από την Πολωνία, πολύ εύστοχα παρατηρεί, σε σχετικό για την υπόθεση του Κατίν άρθρο: «Πολύ συγκινητικό το ενδιαφέρον των ναζιστών, τη στιγμή που εξόντωναν εκατομμύρια άμαχου πολωνικού πληθυσμού, αλλά και πολύ περίεργος ο καθορισμός του αριθμού των θυμάτων, σαν να τους είχαν βάλει με τα χεράκια τους. Έχει επίσης ενδιαφέρον ο προσδιορισμός του εκτελεστικού οργάνου. Η Ν.Κ.Β.Ντ., δηλαδή, άφησε κατά την εκτέλεση τη σφραγίδα της πάνω στους τάφους, καθώς και τα ντοκουμέντα των εκτελεσθέντων, για να εξακριβώσουν οι ναζίδες την ταυτότητά τους…». Και προσθέτει: «…περιφρονούν τη νοημοσύνη των άλλων και νομίζουν ότι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Ν.Κ.Β.Ντ. -που υποτίθεται εκτέλεσε τους αιχμαλώτους τον Απρίλη του 1940- είχε μαντέψει ότι ύστερα από 14 μήνες θα καταλάμβαναν τα εδάφη της οι Γερμανοί για να τους φορτώσει το έγκλημα».
Ας μη παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συγκροτήθηκε διασυμμαχική επιτροπή, με αντικείμενο ακριβώς να εξετάσει τους τάφους στο Κατίν και να αποδώσει ευθύνες. Αφού μελέτησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Γερμανούς και κρατούνταν σε δικά τους στρατόπεδα, τον -γνωστό γερμανικό- τρόπο εκτέλεσης μπροστά σε ανοιχτούς τάφους και τις -γερμανικές- σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση τύπου «Γκέτσο») κατέληξε στο πόρισμα ότι οι μαζικές εκτελέσεις τού Κατίν είναι έργο ναζιστών. Στη δίκη των χιτλερικών εγκληματιών πολέμου στη Νυρεμβέργη, ανάμεσα στη σωρεία κατηγοριών για τα εγκλήματά τους, ήταν και το έγκλημα του Κατίν.
Το ζήτημα των μαζικών εκτελέσεων στο Κατίν τέθηκε σε νέα βάση, όπως και άλλα, μετά την εμφάνιση του Γκορμπατσόφ το 1985 στο πολιτικό προσκήνιο, η συκοφαντία δε και η διαστρέβλωση της ιστορίας γνώρισε μεγάλη άνθηση, ακόμη και στην ίδια την πρώην ΕΣΣΔ., από το ’92 και εξής (βλέπε και μνημείο αποκατάστασης των SS σε Λετονία, Εσθονία, κ.λπ.). Στην περίοδο ακριβώς αυτή ο αντικομουνισμός μάχεται να αποκαταστήσει το ναζισμό ή, καλύτερα, να ενισχύσει οποιονδήποτε τάχθηκε στο παρελθόν ή έχει πρόθεση να ταχθεί στο μέλλον κατά του κομουνισμού. Οι πραγματικοί επίγονοι του Γκέμπελς, προφανώς, δεν έσβησαν με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι εδώ, διαστρέφοντας την αλήθεια και την ιστορία με μεγαλύτερο θράσος από τους ιδεολογικούς τους παππούδες.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr