Ασήμαντες ή ανύπαρκτες οι αμοιβές στους εργαζόμενους που διακινδυνεύουν την υγεία τους στις εταιρίες των Μασκ, Μπέζος και Γκέιτς. Ο πρώτος ξεπέρασε σε περιουσία τον δεύτερο και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη

Κατά 1 τρισ. δολάρια αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που πολλοί Αμερικανοί αναγκάζονται να δουλεύουν με λίγη έως καθόλου επιπλέον αμοιβή, παρά το γεγονός ότι διακινδυνεύουν την υγεία τους στους χώρους εργασίας τους και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άνεργοι.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είδε καθαρά κέρδη ύψους 70 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα το σύνολο να πλησιάζει τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια. Και μπορεί οι πωλήσεις του κολοσσού να έχουν αυξηθεί, ωστόσο οι εργαζόμενοί του, όπως και εκείνοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Whole Foods, που του ανήκει, διαμαρτύρονται για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας και τις πιέσεις να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση.

Αρκετοί εργαζόμενοι που διαδήλωσαν κατήγγειλαν ότι απολύθηκαν ως αντίποινα από την Amazon, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας στις περιπτώσεις τουλάχιστον δύο από τις απολύσεις.

Τα κέρδη και οι μετοχές των μετόχων αυξήθηκαν το 2020 κατά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η Amazon προσέφερε μόνο ένα μέρος των επιπλέον ποσών σε αμοιβές για επικίνδυνη εργασία και μπόνους στους εργαζομένους, σύμφωνα με το Brookings Institution.

Εργασιακά κάτεργα

Μάλιστα, η Amazon έβαλε τέλος στις αμοιβές για επικίνδυνη εργασία τον περασμένο Ιούνιο και τις αντικατέστησε με κάποια εφάπαξ μπόνους σε εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι είδαν «αύξηση» 0,99$ την ώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που η ωριαία αύξηση του πλούτου του Μπέζος ήταν 11,7 εκατομμύρια δολάρια. 

«Δεν μπορούσαμε να δούμε τη διαφορά αν δεν είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σχεδόν 60 ώρες την εβδομάδα. Αρκετοί από εμάς δεν είχαν άλλη επιλογή γιατί φέρνουμε το ψωμί στις οικογένειές μας. Είναι ενοχλητικό να ζούμε με φόβο κάθε μέρα λόγω των ελάχιστων προσπαθειών να μας προστατεύσουν, ενώ τα στελέχη παίρνουν τόνους χρημάτων ενώ κάθονται με ασφάλεια στο σπίτι» σχολίασε υπάλληλος αποθήκης της Amazon στη Βαλτιμόρη, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για ευνόητους λόγους.

Η Τζέσικα Ονέτο, υπάλληλος της Whole Foods στην Καλιφόρνια παραιτήθηκε τον Οκτώβριο λόγω και της εξάντλησης από τις συνθήκες εργασίας στην πανδημία. «Μας έδωσαν αμοιβή κινδύνου για μερικούς μήνες. Ήταν μόνο 2 $ και το είχαν βάλει» τόνισε.

Ο Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτης της Tesla, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται στα 195 δισ. δολάρια., με τουλάχιστον επιπλέον 140 δισ. κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, και έγινε αυτός ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ξεπερνώντας τον Μπέζος. 

Ο μεγιστάνας δεν δίστασε να αψηφήσει τα τοπικά περιοριστικά μέτρα και να ανοίξει εργοστάσιο στο Φρέμοντ, το οποίο έγινε εστίαση μετάδοσης τoυ Covid-19, επανεκκινώντας την παραγωγή. Έστειλε δε εσωτερικό e-mail σε όλους τους υπαλλήλους αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας, εάν δεν εργαστούν. Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι, που πήραν άδειες άνευ αποδοχών λόγω του φόβου να προσβληθούν από τον ιό και να βάλουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους, απολύθηκαν επειδή δεν εμφανίστηκαν στις δουλειές τους.

Ακόμα, οι μισθωτοί υπάλληλοι της Tesla μειώθηκαν κατά 10% σε 30% από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου 2020. «Ενώ ο κόσμος στα γραφεία μένει σπίτι για να δουλέψει, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και δεν έχουμε καμία αμοιβή κινδύνου», δήλωσε ένας εργάτης του Φρέμοντ, που επίσης ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Τίποτα δεν άλλαξε. Ο Μασκ έχει την πολυτέλεια να κάνει πολλά περισσότερα και δεν το κάνει. Το θεωρώ αποκρουστικό να βλέπω πόσο έχει αυξηθεί ο πλούτος του, ενώ εμείς παίρνουμε όλα τα ρίσκα. Το μόνο που παίρνουμε είναι ένα e-mail με “ευχαριστώ πολύ”. “

Ένας άλλος υπάλληλος του ίδιου εργοστασίου έκανε λόγο για συνεχή κακομεταχείριση απέναντι στους Αφροαμερικανούς εργαζόμενους της Tesla, εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στις διακρίσεις τις οποίες αμφισβητεί η Tesla.

«Ο Μασκ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτό το ζήτημα στο χώρο εργασίας ή δεν υποστήριξε το Black Lives Matter», δήλωσε ο εργαζόμενος. «Χωρίς αμοιβή ή μπόνους κινδύνου. Έδωσαν σε όλους τους τακτικούς εργαζόμενους την τακτική τους αύξηση, αλλά επειδή είμαι μεγιστοποιημένος στη θέση μου, δεν πήρα τίποτα. “

Τα έσοδα του Μπιλ Γκέιτς κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 18 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2020 και ανήλθαν στα 131 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και η αρχική περιουσία έρχεται από τη Microsoft, τα καθαρά κέρδη εξακολούθησαν να αυξάνονται μέσω επενδύσεων.  

Η εταιρεία του Republic Services ενέκρινε 2 δισ. δολάρια για εξαγορά μετοχών και πλήρωσε μερίσματα 387,1 εκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους, αλλά οι εργαζόμενοι και σε αυτή την περίπτωση δεν έλαβαν καμία αμοιβή κινδύνου ή μπόνους, παρά το γεγονός τα απορρίμματα αυξήθηκαν σημαντικά λόγω του εκτεταμένου κλεισίματος των επιχειρήσεων.

«Μας έδωσαν μερικές δωροκάρτες 25 $ στις αρχές Απριλίου ή Μαΐου, αλλά αυτό ήταν», είπε ο Γιόγκι Μίλερ, εργαζόμενος σε εγκαταστάσεις υγιεινής στο Οχάιο. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να δουν ένα μικρό χτύπημα στην αμοιβή τους, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν συζύγους που έχουν απολυθεί κατά τη διάρκεια αυτού και τώρα είναι μια οικογένεια με ένα εισόδημα. Εάν σταματήσαμε να μαζεύουμε σκουπίδια για μία ή δύο εβδομάδες, οι άνθρωποι θα συνειδητοποιούσαν πόσο σημαντικό είναι το έργο που κάνουμε ».

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το