ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΣΕ ΟΓΚΟ, ΠΑΛΜΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ
Με μια μεγαλειώδη, συγκινητικά μαζική (7.000 διαδηλωτές) και πολιτικά ζωντανή και παλμική Απεργιακή Συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στο Ηράκλειο καταδίκασαν το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη και την αντιδραστική πολιτική `της φτώχειας, ανεργίας, καταστολής, ,απομόρφωσης και των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων
Από νωρίς το πρωί της απεργιακής ημέρας, ένα βουερό ποτάμι οργής, πάλης και διεκδίκησης ξεχύθηκε στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Ελευθερίας που είχε οριστεί ως τόπος ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ όλων των απεργών δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Τονίζουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η) είχε ήδη προκηρύξει απεργία και συνδιοργάνωσε την απεργιακή συγκέντρωση και το συλλαλητήριο με όλα τα σωματεία, εκπαιδευτικά και μη, που εντάσσονται στην ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, την παραμονή της συγκέντρωσης δώσαμε ως εκπρόσωποι των σωματείων κοινή συνέντευξη τύπου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή και καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής.
Στην απεργιακή συγκέντρωση, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, εφάμιλλη-ίσως και μεγαλύτερη -εκείνης των αντι-μνημονιακών συγκεντρώσεων, αντήχησαν πολλά και δυνατά συνθήματα οργής απέναντι στο πολιτικό έγκλημα που οδήγησε στο θάνατο 57 αθώους επιβάτες, κυρίως νέους, εκτός από τους δεκάδες τραυματισμένους.
Η πλατεία ήταν γεμάτη…. Τα πανό των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητών, των συνταξιούχων, των συλλογικοτήτων συγκρότησαν μια αλυσίδα αγώνα και ενωτικής πάλης που αναδεικνύουν την πραγματική δυναμική του λαϊκού κινήματος στις καλύτερες στιγμές της έκφρασής τους. Στη συγκέντρωση-εκτός από τα εκπαιδευτικά σωματεία, το σωματείο των υγειονομικών και το νεολαιίστικο κίνημα- καταγράφηκαν τα πανό των οικοδόμων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των αρχαιολόγων, των εργαζομένων στα μουσεία, των δήμων, των πανεπιστημιακών,των συνταξιούχων… κλπ
Ως ΕΛΜΕ Ηρακλείου, οργανωμένα, με τα πανό μας που περιστοίχιζαν πολλοί συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί, εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι, παραμείναμε στην πλατεία δίπλα στα πανό των άλλων σωματείων και συλλογικοτήτων πριν ξεκινήσει η πορεία.
Στο βήμα της συγκέντρωσης η πρόεδρος της ΕΛΜΕ και εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών, χαιρετίζοντας την παλλαϊκή κινητοποίηση, αναφέρθηκε αρχικά στην 8η Μάρτη και στον αγώνα χειραφέτησης της γυναίκας από κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης και σύνδεσε το αγωνιστικό μήνυμα αυτής της ημέρας με το σύγχρονο αγώνα των εργαζομένων για απελευθέρωση από την κρατική βία και καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Τόνισε ότι η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα με την υπογραφή της ανάλγητης αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο των μαζικών μέσων μεταφοράς, αλλά όλου του δημόσιου πλούτου, πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και επιτείνοντας το αντιδραστικό έργο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, είτε αυτά προηγήθηκαν στην εξουσία, (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), είτε αποτελούν στηρίγματα της ίδια αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας δημόσια, φτηνά και ασφαλή μέσα μεταφοράς και καταδικάζοντας την αντιδραστική πολιτική της μνημονιακής καταιγίδας.
Ανέδειξε επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση επιτίθεται στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσω της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, επιδιώκοντας την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, τη λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικο-οικονομικα κριτήρια και την αποψίλωση του λαού από το δικαίωμα στη μόρφωση.
Οι εκπαιδευτικοί, τόνισε η πρόεδρος, δεν θα σκύψουν το κεφάλι. Θα υπερασπιστούν ανυποχώρητα το αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα στη γνώση, αλλά και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. Καταδίκασε το μηχανισμό του επιθεωρητισμού, το κλίμα τρομοκράτησης των νεοδιορίστων και ανέδειξε το αίτημα: Κανείς επιθεωρητής στην Τάξη, Μονιμοποίηση χωρίς αξιολόγηση των νεοδιορίστων, ανατροπή της αξιολόγησης, καμία διαβάθμιση σχολείων και εκπαιδευτικών.
Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, άρχισε να κινείται, συντεταγμένο σε πορεία, το μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι της καταδίκης του πιο αποτρόπαιου κρατικού εγκλήματος, με πολλά συνθήματα που συμπυκνώνονται στο «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές». Οι νεανικές φωνές των μαθητών, και των φοιτητών, με παλμό , αγωνία και μαχητικότητα, συμπορεύονταν με τα συνθήματα της πάλης των εργαζομένων στο μεγαλειώδες και ειρηνικό συλλαλητήριο που μετέτρεπε το θυμό σε διεκδίκηση και την οργή σε δράση, δείχνοντας την πραγματική δυναμική και την αισιόδοξη προοπτική του οργανωμένου λαϊκού κινήματος.
Η πορεία, αφού διένυσε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξε στην ίδια πλατεία, αλλά κάλυψε και τους γύρω δρόμους, γιατί η χωρητικότητά της ήταν μικρότερη της μαζικότητας του συγκεντρωμένου πλήθους. Ο λαός του Ηρακλείου, αλλά και της επαρχίας που βρέθηκε στην κοινή πλατεία του αγώνα, αντιστάθηκε, διαμαρτυρήθηκε, καταδίκασε τα εγκλήματα του κράτους, των μνημονίων, της υποτέλειας και της εξάρτησης. Διεκδίκησε τα αναφαίρετα δικαιώματά του στην αξιοπρεπή διαβίωση, μόρφωση, υγεία, σταθερή δουλειά και δημοκρατία.
Προς το τέλος της μεγάλης πορείας το μπλοκ των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ κατευθύνθηκε στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση όπου εξέφρασε, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή του στο αντιδραστικό μέτρο της Αξιολόγησης, αλλά και στο κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργούν οι νέοι επιθεωρητές, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των νεοδιορίστων με διαπιστωτική πράξη του διευθυντή της ΔΙΔΕ.
Η 8η του Μάρτη το 2023, ως προς το αγωνιστικό περιεχόμενό της, τίμησε τον αγώνα των εργατριών της Αμερικής, συνδέοντας λειτουργικά σε ένα ιστορικό νήμα τις παρακαταθήκες του εργατικού κινήματος με τις νέες διεκδικήσεις της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων , ανέργων και εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων.
Η ιστορία διδάσκει και δείχνει το δρόμο της ασίγαστης λαϊκή πάλης και νικηφόρας προοπτικής και εμείς οφείλουμε να αφομοιώσουμε και να κάνουμε πράξη τα διδάγματά της.
e-prologos.gr