Σε επικίνδυνους ευρωατλαντικούς ρυθμούς χορεύουν Αθήνα και Λευκωσία. Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για πλήρη ευθυγράμμιση της πρόθυμης -στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών επιλογών- ελληνικής κυβέρνησης. Κατά τη δημόσια ανταλλαγή φιλοφρονήσεων Τσίπρα-Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της Συνόδου των 7 Νοτίων χωρών της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «αυτή (η Συμφωνία των Πρεσπών) είναι μια σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» και ο Κύπριος πρόεδρος τον σιγόνταρε τονίζοντας ότι «θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» για να «δούμε πώς καλύτερα συντονιζόμαστε και πώς μεθοδεύουμε τρόπους για να επαναρχίσει ένας διάλογος, με προοπτική, αυτήν τη φορά, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».
Την επιτάχυνση των διαδικασιών «επίλυσης» των εκκρεμοτήτων, κατονομάζοντας το Κυπριακό και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, είχε προαναγγείλει ο Κοτζιάς μετά την υπογραφή των Πρεσπών, κομπάζοντας για τη δραστήρια, εξωστρεφή εξωτερική πολιτική της χώρας. Όμως, όπως οι Πρέσπες αποτέλεσαν κραυγαλέο παράδειγμα προσαρμογής του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωατλαντικές απαιτήσεις, σαν ασπίδα στη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια, έτσι και η προώθηση του Κυπριακού καθορίζεται από τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στην Ανατ. Μεσόγειο για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής και τη διασφάλιση των Ευρωατλαντικών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή.
Πολλαπλές ιμπεριαλιστικές πιέσεις για νέες παραχωρήσεις
Οι ιμπεριαλιστικές επιλογές αναδείχθηκαν πρόσφατα και στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ με τη συζήτηση και απόφαση για παράταση κατά έξι μήνες της θητείας των κυανόκρανων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα όσο και το ψήφισμα του Σ.Α. άφησαν στο απυρόβλητο την Τουρκία, τα κατοχικά στρατεύματα και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και απαίτησαν την εφαρμογή «το συντομότερο δυνατόν» Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», που διευκολύνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς σταδιακής επανόδου στην «κανονικότητα φυσιολογικών συνθηκών» με κατοχικά δεδομένα.
Στην τοποθέτησή του, στο Σ.Α., ο Αμερικανός Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Τζόναθαν Κόεν, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις «διαιωνιζόμενες ειρηνευτικές αποστολές» και προειδοποίησε: «Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές, κατά την επανεξέταση όλων των ειρηνευτικών αποστολών, ότι δεν θα υποστηρίξουν το στάτους κβο για αποστολές στις οποίες οι πολιτικές διαδικασίες είναι αποτελματωμένες» και κάλεσε τις δυο πλευρές (χωρίς διάκριση θύματος και θύτη και επαναφέροντας το προσφιλές στην Άγκυρα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα) «να επιδείξουν το πολιτικό θάρρος και τη θέληση να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και με αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Καλούμε τους ηγέτες να εμπλακούν ενεργά με τη σύμβουλο του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να διαπραγματευτούν τους όρους αναφοράς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».
Τουρκικές προκλήσεις με Νατοϊκή κάλυψη
Στο πλαίσιο αυτό και με Νατοϊκή κάλυψη, η Τουρκία προχώρησε σε διαδοχικές Navtex «δεσμεύοντας» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου (όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum) για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».
Με τρίτη ταυτόχρονη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φλεβάρη, για επαναλαμβανόμενες ασκήσεις του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ. Η προκλητική τακτική συμπληρώνεται και με την πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα τεμάχια «8» και «9», όπου επίσης επηρεάζονται γαλλικά και ιταλικά συμφέροντα.
Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο το αυξανόμενο γαλλικό ενδιαφέρον για τη διεύρυνση «στρατιωτικών διευκολύνσεων» που αφορούν τη χρήση εγκαταστάσεων, όπως η ναυτική βάση στο Μαρί (επαρχία Λάρνακας), αλλά και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Μετά την πρόσφατη συνάντηση Μακρόν – Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, κυβερνητικές αναφορές έκαναν λόγο για νέες γαλλοκυπριακές συνεργασίες, σε Ενέργεια και Ασφάλεια και εκτιμήσεις για ανάλογα περιφερειακά «τρίγωνα» (Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου), που βρίσκονται υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, έπειτα από πεντάωρη συνεδρίασή του υπό τον Τούρκο Πρόεδρο, εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίστηκε με έμφαση ότι «οι εξελίξεις στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα παρακολουθούνται στενά και θα συνεχιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου, από τα κατεχόμενα ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο επειδή η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση «δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», δηλαδή προχωρά μονομερώς στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι «Η δεύτερη πλατφόρμα μας έρχεται τον Φλεβάρη. Σκοπεύαμε να τη στείλουμε στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα τη στείλουμε στην Κύπρο» και συμπλήρωσε: «Το γεωτρύπανό μας «Φατίχ» βρίσκεται στην περιοχή Alanya-1 (στα παράλια της Αττάλειας) και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του τον Μάρτη. Τότε, θα το τραβήξουμε κι αυτό νότια».