Η Διοίκηση του Συλλόγου Δημοσίων Υπαλλήλων Ναυτικού (ΣΔΥΝ) στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ πριν την εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε να υπάρξει και ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για το νέο ΔΣ του Συλλόγου.
Η απερχόμενη Διοίκηση του Συλλόγου αποτελείται από συνεργασία ΠΑΣΚΕ και τμήματος της ΔΑΚΕ που σε προηγούμενη περίοδο (2021) ήταν σε “αντιπαράθεση” με την πολιτική ηγεσία και πιο συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, που είναι και ο αρμόδιος για το πολιτικό προσωπικό. Η επίσημη ΔΑΚΕ συμμετείχε με άλλη παράταξη στο ΔΣ. Στο ΔΣ συμμετείχαν επίσης το Αγωνιστικό Μέτωπο (σχήμα στο οποίο συμμετέχει η ΕΡΓΑΣ) και η ΔΑΣ (ΚΚΕ). Το 2021, ούτε καν είχε τεθεί το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παρ΄όλο που ο ν.4808/2021 είχε ψηφιστεί.
Σήμερα, τα βρήκαν τα διάφορα τμήματα της ΔΑΚΕ και θα κατέβουν στις εκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ και οι σχέσεις με την πολιτική ηγεσία και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου άριστες. Διόλου τυχαία λοιπόν τέθηκε το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Το Αγωνιστικό Μέτωπο εξέδωσε ανακοίνωση-καταγγελία για το θέμα, την οποία παραθέτουμε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΝ
Αθήνα, 10/10/2024
Στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου 2024 του ΔΣ του ΣΔΥΝ, την τελευταία συνεδρίαση πριν την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου, η Διοίκηση, εντελώς αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά, ανακοίνωσε στα λοιπά μέλη του ΔΣ, ότι ειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ είναι η διεξαγωγή και…ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων, στο νέο ΔΣ του Συλλόγου που θα προκύψουν από τις προγραμματισμένες εκλογές του Σωματείου μας.
Στο άρθρο 87 του νέου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/2021) προβλέπεται ότι :
“ … η ψηφοφορία γίνεται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με διασφάλιση της μυστικότητας των ψήφων. Σχετικό λογισμικό διατίθεται χωρίς αντάλλαγμα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επιλέξει την αξιοποίηση άλλου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας…”.
Για το συγκεκριμένο άρθρο όμως που αντικαθιστά το άρθρο 13 του ν.1264/1982 όμως και ειδικά για το σύστημα «Ζευς» (το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του υπουργείου Εργασίας), έχουν εκφραστεί όλο το προηγούμενο διάστημα ανησυχίες από πληθώρα Ομοσπονδιών του Δημοσίου (και όχι μόνον), καθώς δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, αφού το ίδιο το σύστημα στις επίσημες οδηγίες του παραδέχεται ότι είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να γίνει ταυτοποίηση χρήστη. Ταυτόχρονα, δεν διασφαλίζεται ότι οι εκλογείς θα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο χώρο μόνοι τους, όπως συμβαίνει στη δια ζώσης ψηφοφορία, ώστε να αποκλειστούν τυχόν πιέσεις και παρεμβάσεις τρίτων που θα παραβιάσουν την εκλογική βούλησή του. Είναι νωπές οι μνήμες από τις «φερόμενες» ηλεκτρονικές εκλογές του ΥΠΑΙΘ για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, κατά τις οποίες υπήρξε πληθώρα καταγγελιών για τέτοιου είδους αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις.
Σε ότι αφορά στον κίνδυνο που διατρέχουν τα προσωπικά στοιχεία των εργαζόμενων είναι αποκαλυπτικό το πρόσφατο κρούσμα στις εκλογές του Επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης των Εργαζόμενων στον Τύπο (ΕΔΟΕΑΠ) όπου διέρρευσαν στο διαδίκτυο τα στοιχεία των 6,5 χιλιάδων ψηφοφόρων: ονόματα, διευθύνσεις κατοικίας και κυρίως τι ψήφισε ο καθένας. Άλλωστε, ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον νόμο 4808/21 και επομένως δεν υφίσταται καμία σχετική γνωμοδότηση.
Η προσπάθεια επιβολής της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας στα εργατικά σωματεία με στόχο την χειραγώγηση των εκλογών από κράτος και την εργοδοσία έχει μακρά ιστορία. Το 1976, δύο μόλις χρόνια μετά την δικτατορία, η κυβέρνηση της ΝΔ την φέρνει μέσα στον νόμο 330/1976, γνωστό ως νόμο Λάσκαρη. Μάλιστα ο τότε υπουργός Εργασίας Κ. Λάσκαρης χωρίς περιστροφές αποκάλυψε την ουσία του συγκεκριμένου νόμου με την μνημειώδη δήλωση πως «Δεν θα επιτρέψουμε την πάλη των τάξεων». Ο νόμος αυτός στην εποχή του ξεσήκωσε θυελλώδεις αντιδράσεις από το εργατικό κίνημα και λίγα χρόνια αργότερα, μετά από σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων που κόστισαν χιλιάδες απολύσεις αλλά και αίμα εργατών, αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από τον 1264/1982, που χωρίς να καταργεί την προσπάθεια παρέμβασης του κράτους στα εσωτερικά των σωματείων, καταργούσε ακραίες αντιδημοκρατικές διατάξεις όπως η ψήφος εξ’ αποστάσεως.
Ο ν. 4808/21, ο επονομαζόμενος ως “νόμος Χατζηδάκη”, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μεσούσης της πανδημίας και με το λαό κλεισμένο στο σπίτι του, μετά από μια σειρά απαγορεύσεων, έχει καταδικαστεί από όλα τα Σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα, ως ένας νόμος που σαν στόχο έχει τον απόλυτο έλεγχο των σωματείων από κράτος και εργοδοσία, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και όλων των εργοδοτικών φορέων, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταγγέλουμε το γεγονός ότι η Διοίκηση του ΣΔΥΝ φέρνει στο τραπέζι, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δηλαδή τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών του Συλλόγου, εκβιαστικά και στο πάρα πέντε των εκλογών.
Η μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας μας και έχουμε χρέος, αυτό να το υπερασπίσουμε.
Kαλούμε τους συναδέλφους με την παρουσία τους κατ΄αρχήν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση να απορρίψουμε κάθε διαδικασία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ που όχι μόνον παραποιεί τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά αποτελεί κι ένα (ακόμη) βήμα στη μετατροπή των Σωματείων, σε “λέσχες φίλων”.
Να παλέψουμε για :
- Σωματεία με πραγματικές, ζωντανές σχέσεις με τους εργαζόμενους, που θα εμπιστεύονται και θα επιδιώκουν να κινητοποιούν τα μέλη, και όχι να λαμβάνουν μία “λευκή επιταγή τριετούς θητείας”.
- Σωματεία ανεξάρτητα από τον “κρατικό συνδικαλισμό” της συνδιαχείρισης.
Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
e-prologos.gr