Ένα ακόμα πιο επικίνδυνο βήμα για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτεί η απόφαση των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των υπόλοιπων ΝΑΤΟικών κρατών να αποστείλουν βαρέα άρματα μάχης (γερμανικά «Leopard», αμερικάνικα «Abrams», βρετανικά «Challenger 2») στην Ουκρανία. Η ρώσικη πλευρά την χαρακτήρισε «κατάφωρη πρόκληση» και προειδοποίησε πως «αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης».
Σε αυτή την επικίνδυνη απόφαση έσπευσε αμέσως να ευθυγραμμισθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο CNN πως οι ουκρανοί «χρειάζονται όπλα και θα τους προμηθεύσουμε με όπλα».
Βλέποντας αυτήν την Μητσοτακική προθυμία, Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Κίεβο ήδη σπεύδουν να υποδείξουν στην κυβέρνηση της ΝΔ να παραχωρήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις γερμανικά τανκς «Leopard». Είναι εύγλωττο το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας που, με τον τίτλο «Η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των Leopard», σημειώνει ότι «καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα άρματα μάχης τύπου Leopard, όσα η Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έβλεπε άμεση ανάγκη για δράση, ιδίως από τη στιγμή που και το Βερολίνο δίσταζε, όμως η νέα απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αλλάζει το σκηνικό».
Είναι φανερό ότι, με την αμερικανοΝΑΤΟική απόφαση για αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης και με την προθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ακολουθεί τα κελεύσματα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, το ενδεχόμενο να εμπλακεί η Ελλάδα βαθύτερα στον πόλεμο με την Ουκρανία και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία προβάλλει απειλητικό.
Προς τα εκεί οδηγεί συνεχώς η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει θέσει στη διάθεση των αμερικάνικων ένοπλων δυνάμεων όλη την ελληνική επικράτεια και έχει μετατρέψει την Ελλάδα, από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη, σε σταθμό και ορμητήριο των στρατιωτικών και πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και, ταυτόχρονα, σε «εχθρικό στόχο» της Ρωσίας.
Σε μια τέτοια επικίνδυνη κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αμερικάνικων σχεδιασμών για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τη «διευθέτηση» των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο θα δώσει τον τόνο της και η αναμενόμενη επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν στην Ελλάδα, το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να δείξει την ανταπόκρισή της παρέχοντας όλο και πιο διευρυμένες υπηρεσίες υποτέλειας στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η στήριξή της στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποφάσεις που φουντώνουν τη φλόγα του πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία κλιμακώνει τα στρατιωτικά χτυπήματά της και το καθεστώς Ζελένσκι κάνει στη Δύση συνεχείς εκκλήσεις να το προμηθεύσουν με ισχυρότερο πολεμικό εξοπλισμό.
***
Ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στο ανατολικό και νότιο μέτωπο της Ουκρανίας, και σύμφωνα με τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, «υπάρχει η ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία να συνεχίσει να αποκτά τοπικά κέρδη» και να αναπτύξει ένα νέο άξονα προώθησης μέσα στο Ντονέτσκ. Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια «πολύ σκληρή» κατάσταση στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ και χρειάζεται να έχει ταχύτερα προμήθειες όπλων και νέους τύπους οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμ. Κουλέμπα, μπαίνουν τώρα «μπροστά νέα καθήκοντα» που ζητούν από τους Δυτικούς νέα όπλα, βαριά τανκς και μαχητικά αεροπλάνα για να γίνουν χτυπήματα σε εγκαταστάσεις στην Κριμαία αλλά και μέσα στη Ρωσική Ομοσπονδία ώστε «να καταστραφούν πολλές ρώσικες εγκαταστάσεις, όχι μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά και βαθιά πίσω, 100 – 150 χλμ. πίσω από τις γραμμές του εχθρού».
Το ουκρανικό καθεστώς δέχεται τώρα αυξημένη στρατιωτική πίεση από τη Ρωσία και, ταυτόχρονα, φαίνεται να το πλήττουν και εσωτερικά προβλήματα, όπως δείχνουν και οι απομακρύνσεις μιας σειράς κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων από τις θέσεις τους. Ο Ζελένσκι απέλυσε τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Κίριλ Τιμοσένκο, 4 υφυπουργούς της ουκρανικής κυβέρνησης και αρκετούς κυβερνήτες και εισαγγελείς της περιφέρειας. Ως λόγοι αναφέρονται «σκάνδαλα διαφθοράς» που έχουν να κάνουν με «φουσκωμένα» συμβόλαια προμηθειών του στρατού και απάτες ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Είναι αξιοσημείωτο πως ο Ζελένσκι προχώρησε σε αυτές τις αθρόες «εκκαθαρίσεις» αμέσως μετά από την επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Γ. Μπερνς, στο Κίεβο. «Σύμπτωση» που ήλθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις πως η παραπάνω κίνηση του Ζελένσκι συνδέεται με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις διαστάσεις που έχουν πάρει τα φαινόμενα διαφθοράς. Αυτά, εκτός του ότι τροφοδοτούν την αντιπολιτευτική κριτική των Ρεπουμπλικανών προς τον Μπάιντεν για ανεξέλεγκτη βοήθεια προς την Ουκρανία και για λεηλασία των αμερικάνικων κονδυλίων, επιπλέον αυξάνουν τη δυσφορία της ουκρανικής κοινωνίας προς τις αρχές του Κιέβου και μπορούν να προκαλέσουν πολιτική ένταση στο εσωτερικό μέτωπο της Ουκρανίας και να φέρουν πολιτική κρίση, σε μια στιγμή όπου κάτι τέτοιο θέλουν -με κάθε τρόπο- να το αποφύγουν οι ΗΠΑ, για να συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία με εργαλείο την Ουκρανία και ταυτόχρονα να αξιοποιούν τις συνέπειες του πολέμου για να προωθούν τις θέσεις τους και τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.
Αυτές τις επιδιώξεις εξέφρασε με το πλέον ωμό τρόπο, τις τελευταίες μέρες, η διαβόητη υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε ακρόασή της στην αμερικάνικη Γερουσία, όπου έδωσε την κυνική απάντηση πως «η διοίκηση των ΗΠΑ είναι πολύ χαρούμενη που γνωρίζει ότι το Nord Stream 2 είναι τώρα ένα κομμάτι μετάλλου στον βυθό της θάλασσας». Μια απάντηση που ισοδυναμεί σχεδόν με ομολογία αυτουργίας στο σαμποτάζ του Nord Stream 2. Ας θυμίσουμε πως και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πριν λίγο καιρό το είχε χαρακτηρίσει ως μια «τεράστια ευκαιρία», η οποία θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να γίνουν λιγότερο εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια, υπονοώντας ότι θα τις αναγκάσει να να στραφούν προς την αμερικάνικη ενέργεια.
***
Θέλοντας να εντείνει τη στρατιωτική πίεση και την πολεμική φθορά της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον συγκάλεσε στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία την όγδοη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» για τη στήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία συμμετέχουν 50 κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Υπό την προεδρία του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λ. Όστιν, που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», γιατί «αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή σε μια αποφασιστική δεκαετία για τον κόσμο», συζήτησαν το θέμα της προμήθειας βαρέων επιθετικών όπλων στο Κίεβο.
Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει το τελευταίο διάστημα αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών του ΝΑΤΟ, για το γεγονός ότι μεταξύ αυτών των χωρών και στο εσωτερικό τους έχουν εκδηλωθεί διαφωνίες και δισταγμοί για το αν και σε ποια έκταση θα πρέπει να δοθεί ένας τέτοιος σύγχρονος βαρύς εξοπλισμός στην Ουκρανία. Αυτές οι διαφωνίες και οι δισταγμοί έχουν από πίσω σκέψεις για το μέχρι πού θα πρέπει να οξύνουν την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία, η οποία έχει πιο άμεσες και μεγαλύτερες συνέπειες κυρίως στην Ευρώπη. Πώς λογαριάζουν την επόμενη μέρα του πολέμου και τη σχέση τους με τη Ρωσία και το ενδεχόμενο μιας μιας μελλοντικής διαπραγμάτευσης με αυτήν. Συνδέονται, ακόμη, με τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έχει δυναμώσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με υπολογισμούς για το ποιος θα επωμισθεί τα περισσότερα βάρη του.
Στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εμφανίστηκε να έχει επιφυλάξεις στο να σταλούν από τη Γερμανία Leopard. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του καγκελάριου Σολτς κατά «ενός συνεχούς ανταγωνισμού για να ξεπεράσει ο ένας τον άλλον όταν πρόκειται για οπλικά συστήματα» και η επισήμανσή του «να μην παρασυρθεί» η Γερμανία στην αποστολή «Leopards» προτού υπάρξει συναίνεση με άλλους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ, γιατί, όπως τόνισε, «ήταν και είναι σωστό να προχωράμε βήμα βήμα σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες και για την Ευρώπη».
Αντίθετα, οι άλλοι δυο εταίροι της γερμανικής κυβέρνησης, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), πίεσαν και πιέζουν για άμεσες παραδόσεις των «Leopards» από την κυβέρνηση προς το Κίεβο. Ακόμα περισσότερη πίεση για την αποστολή αυτών των αρμάτων και άλλου εξοπλισμού στην Ουκρανία άσκησε και ασκεί η Πολωνία, που μιλά σαν αντίλαλος της αμερικάνικης φωνής μέσα στην Ευρώπη. Η Πολωνία ήδη απαιτεί πέρα από τα άρματα μάχης τώρα να δοθούν και επιθετικά μαχητικά αεροπλάνα στην Ουκρανία. Ο δε πρωθυπουργός της, Ματέους Μοραβιέτσκι, έφτασε ως το σημείο σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» να θέτει θέμα τεμαχισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας(!) λέγοντας ότι: «υπάρχουν τμήματα της Ρωσίας που αποτελούν φυλακές άλλων εθνών. Αυτά τμήματα της Ρωσίας θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, όπως για παράδειγμα η Τσετσενία».
Σε αντίθεση με τις φωνές κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζ. Μιλάνοβιτς, δήλωσε ότι είναι «κατά της αποστολής θανατηφόρων όπλων εκεί» προσθέτοντας: «Είναι απλώς παράταση του πολέμου. Ποιος είναι ο στόχος; Να τεμαχίσουμε τη Ρωσία; Η αλλαγή καθεστώτος; Μιλούν για τον διαμελισμό της Ρωσίας. Αυτό είναι τρέλα».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Όρμπαν, δήλωσε πως οι χώρες της Δύσης αντί να εξοπλίζουν την Ουκρανία θα έπρεπε να ακολουθούν μια πολιτική «κατάπαυσης του πυρός και έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» και ισχυρίστηκε πως οι δυτικές χώρες έχουν «πραγματοποιήσει στροφή» και έχουν γίνει ενεργοί συμμέτοχοι στη διαμάχη: «Στην αρχή -πρόσθεσε- οι γερμανοί έλεγαν ότι θα στείλουν μόνο κράνη επειδή τα φονικά όπλα θα ερμηνεύονταν ως άμεση συμμετοχή στον πόλεμο. Από εκεί ξεκινήσαμε. Τώρα, είμαστε στα άρματα μάχης και ήδη μιλούν για αεροσκάφη».
Η τελική κατάληξη των δυτικών διαβουλεύσεων ήταν οι ΗΠΑ και η Γερμανία να ανακοινώσουν την έγκριση της αποστολής αρμάτων μάχης «Abrams» και «Leopard», γεγονός που επέσυρε άμεσα την επιδοκιμασία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, θεωρώντας την ως προϊόν της προσπάθειας των ΗΠΑ «να διατηρήσουν αρραγή τη δυτική συμμαχία».
***
Η απόφαση αυτή προσθέτει κι άλλο λάδι για το φούντωμα της φλόγας του ουκρανικού πολέμου, ανεβάζει σε πιο επικίνδυνα ύψη την ένταση της σύγκρουσης Ρωσίας – Δύσης και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να γίνει άμεση. Ενδεχόμενο που ενισχύεται και από τη δήλωση που έκανε τις τελευταίες μέρες ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ πως «Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια αναμέτρηση με την Ρωσία».
Ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε πως η Ρωσία παρακολουθεί πώς «εξελίσσονται οι συζητήσεις στη Δύση για περαιτέρω προμήθεια της Ουκρανίας με ολοένα και πιο σοβαρά και επιθετικά όπλα» και ότι «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπογράμμισε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα «σπιράλ κλιμάκωσης», και ότι σημειώνεται «όλο και περισσότερη έμμεση και μερικές φορές άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ», γεγονός που σημαίνει ότι η σύγκρουση «θα επιδεινωθεί και θα πυροδοτηθεί περαιτέρω κλιμάκωση»…
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr