Με νέες κινητοποιήσεις και μαζικοποίηση των μπλόκων σε όλη τη χώρα συνεχίζεται ο δίκαιος αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο οι αγρότες δυναμώνουν την πάλη τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με αποκλεισμούς δρόμων, συγκεντρώσεις, μηχανοκίνητες πορείες με τα τρακτέρ σε πόλεις και χωριά και με παραμονή και ενίσχυση των μπλόκων, οι αγροτικές κινητοποιήσεις δυναμώνουν και κλιμακώνονται. Προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά τους για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, για αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση στην τιμή του ρεύματος, για πλήρεις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν την τελευταία περίοδο (ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία) και για κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι αγρότες συνεχίζουν μαζικά τον αγώνα τους.
Σε πανθεσσαλική κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα προχώρησαν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι αποτελούν και το πιο χτυπημένο κομμάτι της φτωχομεσαίας αγροτιάς, καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες καταστροφές της κακοκαιρίας «Daniel». Οι αγρότες της Θεσσαλίας -εκτός των άλλων- διεκδικούν αποζημιώσεις στο 100% για τις κατεστραμμένες σοδειές, τα ζώα και τα μηχανήματα που έχασαν μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το θεσσαλικό κάμπο πριν από ενάμιση χρόνο, ύστερα και από την πλήρη κρατική αδιαφορία και εγκατάλειψη. Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η κινητοποίηση των αγροτών στον Βόλο, όπου συγκεντρώθηκαν αγρότες απ’ όλη τη Μαγνησία και τα χωριά του Πηλίου, περιοχές που επίσης χτυπήθηκαν σημαντικά από τις κακοκαιρίες του προηγούμενου διαστήματος.
Με τρακτέρ στα Γιάννενα πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία οι αγρότες της Ηπείρου. Στην περιφέρεια Ηπείρου, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από χωριά των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας διεκδίκησαν να μειωθεί το κόστος παραγωγής για να μπορούν οι αγρότες να πουλούν τα προϊόντα τους σε φθηνές τιμές για το λαό που χτυπιέται μαζί με τη φτωχομεσαία αγροτιά από την πολιτική της ακρίβειας. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν τις αθρόες εισαγωγές μελιού από το εξωτερικό, οι οποίες προχωρούν με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και οι αγρότες στην Άρτα και την Πρέβεζα.
Στη Λαμία, οι αγρότες από τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας μετέφεραν τα αιτήματά τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, κατά τη συνεδρίαση του οποίου, εκτός από την αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής, συνάντησαν και αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απαγόρευσαν την είσοδο των αγροτών στο κτίριο, αλλά οι αγρότες επέμειναν και κατάφεραν στη συνέχεια να εισέλθουν. Οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας διεκδικούν -παράλληλα με τα υπόλοιπα αγροτικά αιτήματα- να μην μπουν σε λειτουργία οι κρατικές γεωτρήσεις στη δυτική Λοκρίδα, κάτι που θα οδηγήσει στην καταστροφή εκατοντάδες αγρότες στην περιοχή αλλά και στη μαζική εγκατάλειψη και ερημοποίησή της… Ακόμα, μετά από συνέλευση στο μπλόκο της Κηρίνθου, οι αγρότες της Εύβοιας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να συντονιστούν σε πανευβοϊκό επίπεδο.
Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες προχωρούν στο κλείσιμο της παλαιάς εθνικής οδού Αγρινίου-Άρτας καθημερινά για ορισμένα χρονικά διαστήματα, ενώ στον Πύργο πραγματοποιήθηκε μαζική αγροτική κινητοποίηση στο κτίριο της Εφορίας, ενάντια στα φοροληστρικά μέτρα και τα χαράτσια που «ματώνουν» την αγροτιά. Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης στις εθνικές οδούς στη Μεσσηνία, την Αχαΐα, ενώ εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της Αρκαδίας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι αγροτικοί σύλλογοι στην Πτολεμαΐδα, ενώ μαζικοποιούνται διαρκώς τα μπλόκα στην περιοχή της Ημαθίας, με νέα τρακτέρ να φτάνουν καθημερινά. Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν επίσης οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, την Πέλλα και το Κιλκίς, με μηχανοκίνητες πορείες και συγκεντρώσεις στα μπλόκα, στα γραφεία της ΔΕΗ και αλλού. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι αγρότες του Έβρου στο Τελωνείο των Καστανιών.
Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε μαζική παναγροτική κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Εφορίας, ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν περιοδείες στα χωριά του νομού για να μεταφέρουν τα αγωνιστικά τους αιτήματα. Ταυτόχρονα, σε μαζική κινητοποίηση καλούν και οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι του Ηρακλείου αύριο Κυριακή 9/2, ενώ ασκείται πίεση και στις ηγεσίες των συλλόγων σε Ιεράπετρα και Σητεία για να μπουν και αυτοί σε αγωνιστική τροχιά. Αλλά και στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Λήμνου και άλλα νησιά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.
Σε όλη τη χώρα, η φτωχομεσαία αγροτιά δίνει έναν αγώνα επιβίωσης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης και διάλυσης της αγροτικής παραγωγής. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παλεύουν για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, για να πουλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, για να μη συνθλίβονται τα αγροτικά εισοδήματα από τα μεγάλα ξένα μονοπώλια, των οποίων τις τιμές αδυνατούν να συναγωνιστούν, για να αποζημιωθούν πλήρως από τις ζημιές των κακοκαιριών και από τις ασθένειες που έπληξαν τα ζώα τους, για να πληρώνουν φθηνό ρεύμα (0.07 την κιλοβατώρα) και για να μη φορολογούνται για το πετρέλαιο που χρειάζονται για τη δουλειά τους.
Απέναντί τους, οι αγρότες δε συναντούν μόνο την κυβερνητική και κρατική αναλγησία, αλλά και την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όλα αυτά τα χρόνια με τις επιδοτήσεις επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» της διάλυσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ενισχύοντας παράλληλα τους μεγαλοαγρότες και τα ισχυρά αγροτικά μονοπώλια που μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό της «ελεύθερης αγοράς».
Ιδιαίτερα τώρα, ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς χρειάζεται να δυναμώσει και να κλιμακωθεί. Όχι με συμβολικές κινητοποιήσεις και αγωνιστικά «πυροτεχνήματα», όπως επιχειρούν να επιβάλουν τόσο οι δυνάμεις της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, όσο και εκείνες του ΚΚΕ. Ούτε με διασπαστικές κινητοποιήσεις και διαιρετικά μπλόκα, αλλά με ενιαίες, μαζικές και ενωτικές κινητοποιήσεις όλων των αγροτών, σε κάθε χωριό, πόλη και μπλόκο. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η αντιπαράθεση στην πολιτική της συμφιλίωσης με την ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις, που τα προηγούμενα χρόνια άλωσε τις συνειδήσεις μεγάλου κομματιού του αγροτικού κινήματος.
Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι ένας αγώνας δίκαιος και είναι αγώνας όλου του λαού. Οι αγροτικές διεκδικήσεις για αποζημιώσεις, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές έχουν αντίκρυσμα σε όλο το λαό και αποτελούν κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας. Η συνένωση του αγροτικού αγώνα σε ένα παναγροτικό-πανεργατικό-παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης και πάλης είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει διέξοδο και ελπίδα στη φτωχομεσαία αγροτιά, τους εργαζόμενους και όλο το λαό.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr