Με την ανάδειξή του στο προεδρικό αξίωμα της Κολομβίας, ο Γ. Πέτρο διατυμπανίζει πως έφερε την «αλλαγή και την αποκατάσταση της δημοκρατίας». Εκθειάζει έτσι όπου βρεθεί κι όπου σταθεί την πολιτική της «εθνικής συνεννόησης» που εφαρμόζει. Ωστόσο η πραγματικότητα που βοά είναι πως ο Γ. Πέτρο συνθηκολόγησε εξαρχής με την αμερικανόδουλη (ακρο)δεξιά αντιπολίτευση. Διέψευσε έτσι τις κάλπικες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει σε ευρύτατα εργατολαϊκά στρώματα κωλυσιεργώντας συστηματικά και αναβάλλοντας μια σειρά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Έτσι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση (που θα κάλυπτε πάνω από 3 εκ. απόμαχους της δουλειάς που δεν παίρνουν τίποτα από το κράτος) παραπέμφθηκε στις καλένδες. Εξάλλου, λόγω «της αντίστασης της αντιπολίτευσης» που επικαλείται ο θεσμολάγνος Πέτρο μένει στα χαρτιά και ο προϋπολογισμός τον οποίο πρότεινε και καταψηφίστηκε από το Κογκρέσο.
Στη συγκυρία ο πρόεδρος της Κολομβίας καταγγέλλει σχέδιο ανατροπής του τους επόμενους μήνες. «Μεθοδεύουν ένα πραξικόπημα, όχι με στρατιώτες ή με στρατηγούς όπως έγινε με τον Πινοσέτ. Θα το κάνουν μέσα από μια εκλεπτυσμένη στρατηγική με γραβάτες και παράνομες αποφάσεις». Μάλιστα ενώπιον της λεγόμενης «Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 7000 μελών συνδικάτων και άλλων λαϊκών οργανώσεων με πρωτοβουλία της κυβερνητικής συμμαχίας «Ιστορικό Σύμφωνο», ο Πέτρο αποκάλυψε πως υφίστανται ακόμα και σενάρια φυσικού αφανισμού του. Πρόκειται για μια επιχείρηση που «διατάχθηκε από τη μαφία», για την οποία μάλιστα τον ενημέρωσε η DEA (αμερικάνικη υπηρεσία κατά των ναρκωτικών) μέσω του Αμερικανού πρέσβη στην Μπογκοτά. Το εν λόγω σχέδιο ήταν να ανατινάξουν φορτηγό γεμάτο από εκρηκτικά σε κάποια από τις διαδρομές του προέδρου. Μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από επιχειρηματία της εξόρυξης σμαραγδιών στο Ντουμπάϊ. Ο Πέτρο κατήγγειλε πως παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας και της αμερικανόδουλης ολιγαρχίας βρίσκονται πίσω από αυτό το σχέδιο που επιδιώκει την ανατροπή του με κάθε τίμημα τους ερχόμενους τρεις μήνες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κολομβιανός πρόεδρος «η εντολή έχει δοθεί, ή ρίχνουν τον πρόεδρο ή τον σκοτώνουν».
Μοχλός ανατροπής το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), το οποίο διερευνά τον Πέτρο για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας, έπειτα από καταγγελία ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια χρηματοδότησης της προεκλογικής του καμπάνιας. Το CNE, είναι διοικητικό όργανο υπεύθυνο για τις εκλογές και ιδρύθηκε το 1991. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας από τους δύο ενορχηστρωτές της επίθεσης ενάντια στον Πέτρο στο CNE είναι δεδηλωμένος πολέμιός του, στενός πολιτικός σύμμαχος του πρώην ακροδεξιού προέδρου Ουρίμπε, και υπόδικος στο Ανώτατο Δικαστήριο για συνέργεια σε εκβιασμό και δωροδοκία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας του Ουρίμπε. Μια πιθανή απόφαση του CNE για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας από τον Πέτρο παραπέμπεται άμεσα στην Επιτροπή Κατηγοριών του Κογκρέσου (όπου πλειοψηφεί η ακροδεξιά αντιπολίτευση) που μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία εκπαραθύρωσης του προέδρου. Ο ίδιος ο Πέτρο τονίζει πως «το CNE με πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που νικήσαμε στις εκλογές θέλει να δικάσει τον πρόεδρο…Με ψήφους πολιτικών αντιπάλων του προέδρου στο CNE και έπειτα στην Επιτροπή Κατηγοριών, θα επιδιώξουν να τον καθαιρέσουν χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα». Στριμωγμένος τώρα ο Γ. Πέτρο κάλεσε τον λαό να αποφασίσει «αν θα κερδίσει η πισώπλατη μαχαιριά ή η δημοκρατία». Ζήτησε από τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και εγρήγορση «την ημέρα που θα χρειαστεί ή τις μέρες ή τους μήνες που θα χρειαστούν να είναι στις επάλξεις».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr