Το 2022 υπήρξαν αναφορές για 14.000 εργατικά ατυχήματα πανελλαδικά, τα οποία σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας ήταν στην πλειοψηφία τους ήσσονος σοβαρότητας. «Ήσσονος σημασίας» ατυχήματα χαρακτηρίζονται αυτά που, μεταξύ άλλων, «δεν είναι θανατηφόρα», που «δεν υπάρχει κάταγμα ή ακρωτηριασμός», «μεγάλος αριθμός θυμάτων» (!), και «ορισμένοι τύποι εξαρθρώσεων».
Για όλα αυτά τα ατυχήματα, που εντάσσονται στην κατηγορία «ήσσονος σημασίας», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, προς τα Αστυνομικά Τμήματα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, τα κάλεσε να μη δίνουν παραγγελία για «έρευνα αιτιών και συνθηκών» εργατικών «ατυχημάτων».
Η αποκαλυπτική αυτή σύσταση, δίνει στην εργοδοσία ένα ακόμα βαθμό ελευθερίας να βάζει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τη ζωή των εργαζομένων.
Μιας και τα «ήσσονος σοβαρότητας» εργατικά ατυχήματα μπορεί να φανερώνουν ελλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας και να αποτελούν προάγγελο ενός πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος, ακόμα και θανατηφόρου. Και η εισαγγελική αυτή σύσταση δίνεται όταν μόνο τον Γενάρη του 2023 είχαμε 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, της εργάτριας που σκοτώθηκε στο απορριμματοφόρο του δήμου Ξυλοκάστρου, ενώ μάλιστα δούλευε και ανασφάλιστη, του οικοδόμου που έχασε τη ζωή του σε εργοτάξιο της Αθήνας και του εργάτη στη μεταφορική εταιρεία «Μελισσάς» στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης έπεσε από τη ράμπα και σκοτώθηκε, αλλά και μιας πλειάδας σοβαρών εργατικών ατυχημάτων.
Η κυβέρνηση μέσω του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, αλλά και εγκυκλίων, όπως αυτή της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, απαλλάσσει τους εργοδότες και από αυτές τις ελάχιστες ευθύνες που έχουν στους χώρους εργασίας για να εφαρμόζουν και να τηρούν μέτρα υγείας και ασφάλειας.
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, έτσι όπως τραγικά εξελίσσεται η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα, καλούνται να υψώσουν αυτό το ζήτημα στη συνδικαλιστική ατζέντα τους και μαζικά να διεκδικήσουν μέτρα στους χώρους εργασίας για την προστασία των εργαζομένων από ατυχήματα, προσλήψεις επιθεωρητών, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), μαζική πάλη να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που η υποστελέχωση του ΣΕΠΕ είναι τμήμα του.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr