Στην Εισαγγελία Χανίων οδηγούνται οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση παράνομων υιοθεσιών, με επίκεντρο ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην πόλη των Χανίων.
Πρόκειται για εννέα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη, πλαστογραφία πιστοποιητικών.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, 4 γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας τους ενός γιατρού που συνελήφθη, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία.
Για την υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη η προανάκριση, η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, ενώ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του cretalive.gr, τουλάχιστον 30 νεαρές γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης εντόπισαν σε σπίτια -τρώγλες οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.
Πρόκειται για γυναίκες από την Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, γυναίκες που δεν είχαν ούτε να ζήσουν, και που χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, από το κύκλωμα ως δότριες ωαρίων και στην συνέχεια ως παρένθετες μητέρες.
Γυναίκες που βρίσκονταν υπό επιτήρηση και τους επιτρεπόταν να βγουν μόνο για σούπερ-μάρκετ και για ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο χρονικό διάστημα που κράτησε η έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, το κύκλωμα φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει περισσότερες από 100 γυναίκες.
Μοναδικό κριτήριο για την εκμετάλλευσή τους ήταν η φτώχεια τους. Το μηνιαίο εισόδημα των 600 ευρώ που τους έδιναν για όσο χρονικό διάστημα έμεναν στην Κρήτη για τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, στην πατρίδα τους ήταν το εισόδημα σχεδόν μισού χρόνου.
Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες τους δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα.
Κατά την αστυνομία το κύκλωμα είχε στήσει πλέον δικό του μηχανισμό σε Ελλάδα, Βαλκάνια και χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να εντοπίζει τις κατάλληλες υποψήφιες παρένθετες μητέρες.
Όπως έγραψε και χθες το Cretalive, ένα πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κόστιζε από 70.000 έως 120.000 ευρώ (το πακέτο).
πηγή: tvxs.gr
e-prologos.gr