Από την 1η Μάρτη ανέλαβε καθήκοντα ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Κύπρου, Χριστοδουλίδης, ενώ το νέο υπουργικό σχήμα που όρισε δέχεται κιόλας τα πρώτα πυρά. Η εφημερίδα «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Αναίρεσε όλα τα κριτήρια που έθεσε για το Υπουργικό», γράφει ότι δεν τηρήθηκε η ίση εκπροσώπηση γυναικών ενώ αναφέρεται σε επιλογές προσώπων με προηγούμενη υπουργική και πολιτική θητεία. Η εφημερίδα «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ανίσχυρο κι αδύναμο το νέο Υπουργικό», γράφει ότι το νέο Υπουργικό έχει πινελιές συγγενικές αλλά και κουμπαριάς, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναπαλαίωση με το διορισμό ατόμων που διετέλεσαν υπουργοί ή υπηρέτησαν σε άλλα αξιώματα. Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και αναφέρεται στις πρώτες αντιδράσεις για τους διορισμούς και στις επιλογές του νέου Προέδρου που έφεραν τα πρώτα μουρμουρητά.

Είχε προηγηθεί (πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του) συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη Τατάρ, με την παρουσία του εκπροσώπου του ΟΗΕ Στιούαρτ. Η συνάντηση ζητήθηκε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο για να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι η Λευκωσία επιδιώκει την επανέναρξη συνομιλιών, με την εμπλοκή της ΕΕ. Ο Τατάρ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για «κυριαρχική ισότητα», «εγγενή δικαιώματα», «ίσο διεθνές καθεστώς».

Επίσης έγινε γνωστό ότι ο Νετανιάχου έσπευσε να συγχαρεί τηλεφωνικά τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκλησή του να επισκεφθεί το Ισραήλ. Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου συζήτησαν τη στρατηγική σημασία της σχέσης των δύο χωρών, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν για ενίσχυση σε τομείς όπως της οικονομίας, της άμυνας, της ενέργειας και του τουρισμού. Αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, προσβλέποντας στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο.

Με το πρόσχημα της προσωρινής φιλοξενίας των σεισμόπληκτων, ο Ερντογάν στέλνει Τούρκους σεισμοπαθείς στην κατεχόμενη Κύπρο. Μέχρι στιγμής 3.800 Τούρκοι σεισμοπαθείς έχουν βρει καταφύγιο στα κατεχόμενα με την ανησυχία της Λευκωσίας ότι η ανθρωπιστική φιλοξενία είναι προσχηματική και ότι επιχειρείται νέο κύμα εγκατάστασης εποίκων στο νησί.

Στο μεταξύ το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΔΗΣΥ μετά την εκλογική αποτυχία του Αβέρωφ Νεοφύτου και την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος της δεξιάς. Την ηγεσία διεκδίκησαν δύο Δημητρίου. Ο Δημήτρης Δημητρίου, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού και η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου. Στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μάρτη η Αννίτα Δημητρίου έλαβε ποσοστό  69,18% και Δημήτρης Δημητρίου 30,82%.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το