Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιοδεύουν στην Ασία, συνωμοτούν και απειλούν

Οι Κινέζοι “σηκώνουν το γάντι” και κλιμακώνουν την αντιπαράθεση

Περιοδεία έξι εβδομάδων σε χώρες του Ειρηνικού αποφάσισε η Ουάσιγκτον, με τον στρατηγό Μ. Μίλεϊ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Η παρουσία του Μίλεϊ συνδέθηκε με τις προκλητικές δηλώσεις του ότι: «…ο κινεζικός στρατός γίνεται όλο και πιο επιθετικός και επικίνδυνος (…) οι κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές επεμβάσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή του Ειρηνικού έχουν αυξηθεί, ο αριθμός των επικίνδυνων επαφών έχει αυξηθεί επίσης με τον ίδιο ρυθμό…». Το Πεκίνο αντέδρασε όχι μόνον στις δηλώσεις του Μίλεϊ, αλλά και στην πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, στην Ταϊβάν, που την θεωρεί επαρχία της Κίνας, καθώς επίσης και της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γ. Σέρμαν, η οποία σχεδιάζει να επισκεφθεί τις Νήσους Σολομώντα, όπου η Κίνα έχει κλείσει διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες. Είναι προφανές ότι ο χαρακτήρας των επισκέψεων αυτών είναι η δαιμονοποίηση της Κίνας και εντάσσεται στα πλαίσια του εντεινόμενου ανταγωνισμού τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Όλ’ αυτά τα αμερικανικά πήγαινε-έλα, προκαλούν την οργή της κινεζικής ηγεσίας, η οποία μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, ξεκαθάρισε ότι: «Κάποιοι στις ΗΠΑ κάνουν εκτιμήσεις για την “κινεζική απειλή” κολλημένοι στη νοοτροπία του “παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος” του Ψυχρού Πολέμου. Ο μόνος σκοπός είναι να νομιμοποιηθεί η στρατιωτική ενίσχυση των ΗΠΑ. Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στον κόσμο, με περισσότερες από 800 υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, υποβλήθηκε πρόταση για τη διάθεση 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 (…) Ποιος στέλνει στρατιωτικά οχήματα και αεροσκάφη στο εξωτερικό για επίδειξη δύναμης; Ποιος απειλεί την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα; Ποιος είναι πιο επιθετικός; Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…».

Η εφημερίδα «Global Times» (προσκείμενη στο ΚΚΚίνας) υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού στρατηγού στην Ινδονησία ήταν σκόπιμα προγραμματισμένη ώστε να συμπέσει με τη διήμερη επίσκεψη του Ινδονήσιου προέδρου Ουιντόντο στην Κίνα, η οποία ξεκίνησε στις 25/07.

***

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας, οι προετοιμασίες της Πελόζι συνεχίζονται, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στα ύψη και υποχρεώνοντας τον Κινέζο υπουργό Άμυνας να δηλώσει ότι: «Η ανάληψη δράσης είναι ο πιο ισχυρός τρόπος να μιλήσει κανείς»!

Παρόλα αυτά η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Βεν δεν έχει κάνει καμία δήλωση μέχρι στιγμής υπέρ ή κατά αυτού του δυνητικού ταξιδιού. Αυτή η σιωπή οφείλεται στο ότι η Ταϊβάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της ενιαίας Κίνας, σύμφωνα με τις σινοαμερικανικές Συμφωνίες του 1971. Όμως, εάν η Ταϊβάν εμφανίζεται πολύ «ένθερμη» για την πιθανότητα επίσκεψης της Πελόζι, λένε οι ειδικοί, κινδυνεύει να τροφοδοτήσει την οργή του Πεκίνου. Προφανώς, είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης της Ταϊβάν να παραμείνει χαμηλών τόνων και να αποφύγει να δώσει την αντίληψη ότι η Ταϊβάν ενθαρρύνει ενεργά την επίσκεψη της Πελόζι.

Την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι «δεν έχει λάβει καμία συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με την επίσκεψη της προέδρου Πελόζι στην Ταϊβάν» και «δεν είχε κανένα περαιτέρω σχόλιο για αυτό το θέμα». H Πελόζι υποστήριξε ότι σχεδίαζε να αναχωρήσει την Παρασκευή, ώρα ΗΠΑ, για μια περιοδεία στην Ασία και ότι το ταξίδι θα περιλαμβάνει στάσεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, αλλά το αν θα σταματήσει στην Ταϊβάν δεν είναι βέβαιο.

Αποστομωτική ήταν η απάντηση του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ότι: «όποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται»! Τάχθηκε επίσης κατά των διμερών σχέσεων με «όρους στρατηγικού ανταγωνισμού» και κατά της προβολής της Κίνας ως «πρωταρχικού ανταγωνιστή και πιο σοβαρής μακροπρόθεσμης πρόκλησης». Προτείνει να κινηθούν οι δύο χώρες σε ζητήματα όπως, ο συντονισμός των μακροοικονομικών πολιτικών, η διατήρηση σταθερότητας στις παγκόσμιες αλυσίδες της βιομηχανίας και του εφοδιασμού, καθώς και η προστασία της παγκόσμιας ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας, μέσα στo πλαίσιο διατήρησης επικοινωνίας και διαλόγου. Όλα αυτά συμφέρουν την “αθόρυβη” ανάπτυξη της Κίνας, η οποία για δεκαετίες, μέσα από αναρίθμητες πολιτικές διαμάχες οικοδόμησε μία στέρεη υποδομή, την οποία εκμεταλλεύεται το σημερινό καθεστώς για να στήσει ένα καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα που η ραγδαία ανάπτυξή του δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των καπιταλιστικών χωρών!

***

Την ίδια στιγμή, το γεράκι των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, από την Αυστραλία, δηλώνει ότι: «…υπάρχει ζήτημα εδώ, θα δούμε τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα αλλά οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό…». Ο ίδιος χαρακτήρισε για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες τη θαλάσσια δραστηριότητα των Κινέζων «πολύ πιο επιθετική από ό,τι ήταν πριν».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, Ντ. Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «καταστροφικές» κινήσεις, αναφέροντας ότι: «…τέτοια συμπεριφορά στη διεθνή σκηνή θα μπορούσε μόνο να επιδεινώσει τις εντάσεις, καθώς ο κόσμος είναι ήδη υπερφορτωμένος με περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα (…) Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και πιστεύουμε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει ή να προβεί σε ενέργειες υποκίνησης ή άλλης φύσης».

Σημειώνουμε πως στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Ιράν), συναντήθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας, Λαβρόφ και Γουάγκ Γι. Ο Λαβρόφ τόνισε πως: «Σήμερα βλέπουμε πως ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκτώντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ισορροπία», ενώ ο Γουάνγκ Γι σημείωσε: «Με φόντο σύνθετες αλλαγές στη διεθνή κατάσταση και διάφορες προκλήσεις, οι χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση, την αλληλεγγύη. Ο Οργανισμός πρέπει να ενεργεί ως ηγετική δύναμη για την υποστήριξη της διεθνούς δικαιοσύνης, καθώς και ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στη διεθνή και περιφερειακή κατάσταση. Θα πρέπει να είναι μια σημαντική δύναμη και μια κινητήρια δύναμη για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία». Σε ό,τι αφορά στο ταξίδι της Πελόζι, προειδοποίησε ότι η επίσκεψη θα σήμαινε «…υπέρβαση της κόκκινης γραμμής που ορίζεται από την αρχή της μίας Κίνας (…) είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί. Αν η αμερικανική πλευρά επιμείνει στην πραγματοποίηση της επίσκεψης, η κινεζική πλευρά θα λάβει σταθερά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα (…) οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες προκύψουν». Επίσημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει την επίσκεψη Πελόζι. Την προηγούμενη βδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν, είπε ότι «οι στρατιωτικοί μας θεωρούν πως αυτή δεν είναι μια καλή ιδέα». Αν τελικά δεν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Πελόζι αυτό θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο διεθνές γόητρο των ΗΠΑ και η υποχώρηση της Ουάσιγκτον θα ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα των σθεναρών αντιδράσεων και απειλών του Πεκίνου. Αν όμως πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη στην Ταϊβάν, τότε η Ασία και ο κόσμος θα βρεθούν μπροστά σε απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις και θα συνιστά ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της κλιμακούμενης, αναπότρεπτης σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας

31-7-2022

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το