ΟΙΕΛΕ

Πάρτι ανομίας με χορηγό το Υπουργείο Εργασίας έχουν στήσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Προφανώς δεν έφτανε το όργιο με τις εικονικές αναστολές των μονάδων αυτών όπου οι εργοδότες παρανόμως υποχρέωναν σε τηλεκπαίδευση τους εργαζόμενους χωρίς να πληρώνουν μισθούς και ένσημα και ζητώντας, επίσης παρανόμως, δίδακτρα από τους γονείς. Τώρα ο Υπουργός και οι συνεργάτες του κλείνουν πονηρά το μάτι σε όλους αυτούς τους «νομιμόφρονες», δίδοντάς τους τη δυνατότητα να καταγγέλλουν παράνομα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εκπαιδευτικών με πρόσχημα την …εποχικότητα! Σε αυτούς, δηλαδή, που αφαιμάσσουν τα χρήματα των δημόσιων ταμείων, καθώς το κράτος πλήρωνε αντ’ αυτών αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές, και που εμπαίζουν τους γονείς, η πολιτεία δια του Υπουργείου Εργασίας κάνει ακόμη ένα δώρο, επιτρέποντάς τους να απολύουν κατά βούληση και κατά παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Είχαμε με επιστολή μας από τις αρχές του μήνα ενημερώσει τόσο τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση όσο και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατινάκη για το ζήτημα της «εποχικότητας». Πιο συγκεκριμένα, αναφέραμε ότι, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων μας, σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, έχει εξαπολυθεί κύμα παράνομων καταγγελιών σύμβασης ορισμένου χρόνου με αφορμή την υπ’ αριθμ. οικ. 19221/379/19.5.2020 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας. Εξηγήσαμε ότι ο χαρακτηρισμός στην εγκύκλιο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών ως «εποχικών επιχειρήσεων», πέραν του ότι είναι απολύτως ανακριβής, δοθέντος ότι καμία εποχικότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε επιχείρηση παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών(όπως ισχύει, πχ, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις- Ν. 1346/1983- ή τις τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων- Ν. 1836/1989 κλπ.), είναι και αλυσιτελής, αφού ακόμα και ο ΟΑΕΔ δεν χορηγεί κανένα εποχικό βοήθημα στους εκπαιδευτικούς κατά το χρόνο μη εργασίας τους ενώ, επιπρόσθετα, απαιτεί την κάλυψη των τυπικών προϋποθέσεων (125 ένσημα το

τελευταίο 14μηνο κλπ.) για την καταβολή επιδόματος ανεργίας και όχι τις μειωμένες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πραγματικούς εποχικούς υπαλλήλους (100 ημέρες εργασίας). Αναφέραμε, δε, ότι με πρόσχημα αυτό τον – υποτίθεται, αθώο… – χαρακτηρισμό, μεγάλος αριθμός εργοδοτών στην ιδιωτική εκπαίδευση προχωρούν μαζικά σε τέτοιες παράνομες καταγγελίες σύμβασης εκπαιδευτικών  ορισμένου χρόνου, παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις αυτές παρατείνονται για όσο διάστημα διήρκεσε η αναστολή, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων που λήγουν με το κλείσιμο της μονάδας, ή όταν δεν παρέχονται οι υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν οι εκπαιδευτικοί.

Ζητήσαμε, λοιπόν, από τον Υπουργό και τη Γενική Γραμματέα να διευκρινίσουν άμεσα ότι η «εποχικότητα» δεν ισχύει για την ιδιωτική εκπαίδευση και να ελέγξουν αυστηρά τους παραβάτες. Αντί γι’ αυτό όμως, διαπιστώνουμε ότι χθες εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος για την εποχικότητα, χωρίς καμιά απολύτως αναφορά στο ζήτημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Είναι, πλέον, φανερό ότι κάποιοι, αντί να επιδοτήσουν την απασχόληση, επιδοτούν τις ακραίες παραβατικές και ασύδοτες πρακτικές μεγάλης μερίδας των ιδιοκτητών στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Ότι ανέχονται την κλοπή ακόμη και των δημόσιων ταμείων, προκειμένου να μην στενοχωρήσουν αυτούς που σκόπιμα λιβανίζουν την κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις τους. Ότι δεν τους ενδιαφέρει να βυθίζουν στην εξαθλίωση χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, όχι μόνο με την εποχικότητα και τα όργια απολύσεων, αλλά κυρίως με την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία που στους χώρους αυτούς υπερβαίνει το 40%.

Η Ομοσπονδία μας δεσμεύεται ότι για όσα αδιανόητα συμβαίνουν στον πιο τραγικά πληττόμενο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα εξαντλήσει κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο, μέχρι να αρχίσει επιτέλους να αποκαθίσταται η νομιμότητα.

ΟΙΕΛΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το