Η Ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο κάποτε ήταν έντονη. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και τα μοναδικά ευρήματα στο Νείλο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.
Για τα 1500 χρόνια, η αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θώνις-Ηρακλείου αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες λιμενικές πόλεις της Αιγύπτου και εμπορικά κέντρα.
Οι δύο πόλεις Ηράκλειον και Θώνις ήταν στην πραγματικότητα η ίδια πόλη με δύο ονόματα. Το Ηράκλειο είναι το όνομα της πόλης για τους Έλληνες και τον Θώνις για τους Αιγυπτίους.
Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην Αιγυπτιακή ακτή, ή Thonis-Heracleion θεωρείται ότι ήταν το λιμάνι εισόδου στην Αίγυπτο για όλα τα πλοία που έρχονται από τον ελληνικό κόσμο. Ιδρύθηκε πολύ πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ., η Θώνις-Ηρακλείον παρέμεινε ευημερούσα, περίπου μέχρι το 800 μ.Χ., όταν εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Παρά τη σπουδαιότητά της στην αιγυπτιακή ιστορία, η Thonis-Heracleion ήταν σχεδόν ξεχασμένη, γνωστό μόνο στους αρχαιολόγους μέσω μερικών αρχαίων κειμένων και σπάνιων επιγραφών.
Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε για το μεγάλο ναό του Θεώνη-Ηρακλείου, όπου ο διάσημος ήρωας Ηρακλής πάτησε πρώτα το πόδι του στην αιγυπτιακή γη.Έλλην πιθανά επιστήμων ,άγαλμα που βρέθηκε στην πόλη Θωνις- Ηράκλειον στην Αίγυπτο.
Τα ευρήματα μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν:
Τα ερείπια περισσοτέρων από 64 πλοίων που θάφτηκαν στον πυκνό πηλό και την άμμο που καλύπτει τον θαλάσσιο βυθό.
Χρυσά νομίσματα και βάρη από χαλκό και πέτρα.
Γιγάντια αγάλματα των 5 μέτρων μαζί με εκατοντάδες μικρότερα αγάλματα μικρότερων θεών.
Πλάκες από πέτρα που είναι εγγεγραμμένα τόσο στην αρχαία ελληνική (και χρυσό) όσο και στην αρχαία αιγυπτιακή.
Δεκάδες μικρές σαρκοφάγοι ασβεστόλιθου πιστεύεται ότι κάποτε περιείχαν μουμιοποιημένα ζώα.
Πάνω από 700 αρχαίες άγκυρες πλοίων.
Ευρήματα από τον ναό του Άμμωνα /Ηρακλή
Δωρικός κίονας από τον Νείλο
Η έκθεση με τίτλο «Βυθισμένες Πόλεις: οι Χαμένοι Κόσμοι της Αιγύπτου», περιλαμβάνει δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν στον βυθό στις εκβολές του ποταμού Νείλου και στην Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, αιγυπτιακά μουσεία θα δανείσουν στο Βρετανικό Μουσείο δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν βυθισμένα σε ιλύς ή λάσπη. Σε αυτά θα προστεθούν εκθέματα από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.
e-prologos.gr