Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, με βασικά αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και ουσιαστική στήριξη των δημόσιων συστημάτων Υγείας εν μέσω κορονοϊού.
Γαλλία
Στη Γαλλία, καταγράφηκαν πάνω από 170 συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις, με αιτήματα για αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Απεργιακές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σε Παρίσι, Λιλ, Νίκαια, Βρέστη, Στρασβούργο, Περπινιάν, Ρεν, Μασσαλία, Ρουέν, Βισί, Λοριέντ, Τορμπ, Τουλούζη, Γκρενόμπλ, Περίγκ και πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας.
Ακόμα, στις 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των Γάλλων εκπαιδευτικών, με ρεκόρ συμμετοχής από το 2003.
Δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτυρήθηκαν για την αποτυχία της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια συγκροτημένη πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, αλλά και να προστατεύσει επαρκώς τους μαθητές και τους ίδιους από τη μόλυνση.
Η μαζική και μαχητική κινητοποίηση οδήγησε σε μια πρώτη υποχώρηση την κυβέρνηση, καθώς αντιπρόσωποι των εκπαιδευτικών συνδικάτων συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη διανομή πέντε εκατομμυρίων μασκών FFP2 στους εκπαιδευτικούς και υποσχέθηκε την άμεση πρόσληψη 3.300 συμβασιούχων για να αντικατασταθούν οι εκπαιδευτικοί που νοσούν.
Ισπανία
Στην Ισπανία, πραγματοποιήθηκε σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην «Εργασιακή Μεταρρύθμιση» («Reforma Laboral») που προωθεί η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και «Αριστεράς», επικυρώνοντας τις αντιδραστικές αλλαγές που είχε πρωτολανσάρει η (προηγούμενη) κυβέρνηση του Ραχόι.
Μια μεταρρύθμιση που μεταξύ άλλων μονιμοποιεί τις μαζικές απολύσεις και τη μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων, ενώ εισάγει και τη μείωση του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων.
Ιταλία
Στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες σε δεκάδες πόλεις, στο πλαίσιο της «Εθνικής Ημέρας Κινητοποίησης» στην οποία καλούσε η Ένωση Συνδικάτων Βάσης (USB).
Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην Υγεία πραγματοποίησαν απεργία, ενάντια στην πολιτική που «ισοπεδώνει» υγειονομικούς και νοσοκομεία και θέτει το λαό σε κινδύνους, μετά από δυο χρόνια κορονοϊού και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr