Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, που έφθασε την Κυριακή για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, γράφει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία.
«Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης», γράφει ο Σι. «Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκαλεί η ουκρανική κρίση για τους Ευρωπαίους. Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν» και διαβεβαιώνει ότι «διαδραμάτισε πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να ευνοήσει μία ειρηνική διευθέτηση» στον πόλεμο.
Υπενθυμίζει ότι «έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, για τον υπολογισμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας διαφόρων πλευρών και έχει επιμείνει για την ανάγκη να μην γίνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος». Η Κίνα, προσθέτει, «έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και ο ειδικός απεσταλμένος μας έχει κάνει πολλά ταξίδια στις εμπλεκόμενες χώρες».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει να προωθήσει την «αμοιβαιότητα» στον εμπορικό τομέα και την αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Παρίσι θέλει να διασφαλίσει ότι η Κίνα, κύρια σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα προχωρήσει στην φάση της υποστήριξης της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου και ότι θα χρησιμοποιήσει τους μοχλούς που διαθέτει απέναντι στην Μόσχα «για να συμβάλει στην επίλυση της σύρραξης», σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε μεταφέρει το ίδιο αυτό μήνυμα πριν από έναν χρόνο κατά τη διάρκεια της δικής του επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο, με πενιχρά αποτελέσματα. Τότε, ο Σι είχε δεσμευτεί να «υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την επιστροφή της ειρήνης στην Ουκρανία», σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της επίσκεψης στην Κίνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Στην κοινή δήλωση δεν αναφερόταν η Ρωσία και δεν εζητείτο η αποχώρηση από την Ουκρανία των ρωσικών στρατευμάτων. Επίσης δεν καταδικαζόταν η στρατιωτική επέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η κοινή δήλωση ανέφερε«τη σημασία όλες οι (εμπλεκόμενες) πλευρές στη σύγκρουση» να σέβονται «επακριβώς» τον ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο.
Η Κίνα είχε δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο του 2023 έγγραφο 12 σημείων παρουσιάζοντας τη θέση της για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η πρωτοβουλία, η οποία εν μέρη θεωρήθηκε ειρηνευτικό σχέδιο, ενθάρρυνε κυρίως τη Μόσχα και το Κίεβο να πραγματοποιήσουν διαπραγματεύσεις.
Το Πεκίνο δεν είχε αναγνωρίσει τον Σεπτέμβριο τη μονομερή ένταξη των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε το 2014 την προσάρτηση της Κριμαίας.
Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν στα μισά του δρόμου για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική διευθέτηση, είχε πει τότε ο Σι στον Γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια δείπνου στην κινεζική πόλη Γκουανγκτζόου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί.
e-prologos.gr