Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις την περίοδο αυτή να περιστρέφονται κυρίως γύρω από το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης, ωστόσο αμείωτη παραμένει η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Νέος κρίκος στην απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων, μετά το χτίσιμο του τείχους στον Έβρο, είναι η εγκατάσταση των λεγόμενων κανονιών ήχου για να απωθούνται όσοι πρόσφυγες προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, τη φτώχεια και τη δυστυχία που σπέρνουν στις χώρες τους οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη συσκευή μεγάλης εμβέλειας έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους ανάλογης έντασης με μια έκρηξη ή ενός κινητήρα Jet. Πολλοί κάνουν λόγο για σοβαρές βλάβες στην ακοή, ακόμα και στον εγκέφαλο, που προκαλεί το ηχητικό κανόνι, οι ριπές του οποίου θα εκτοξεύονται απευθείας πάνω σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η χρήση του από την ΕΛΑΣ υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά την εγκληματική αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική της οποίας έχει φτάσει σε πολλές περιπτώσεις να αδιαφορεί για την ίδια τη ζωή τους.

Συνολικά πάντως η κυβέρνηση προχωρά και σκοπεύει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην στρατοκρατική θωράκιση της χώρας απέναντι στους πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα συνοδεύεται από νέους πύργους παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων και τα δεδομένα θα αποστέλλονται στη συνέχεια σε κέντρα ελέγχου και με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμόζονται οι απάνθρωπες πολιτικές των απωθήσεων στα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανταλμπερτ Γιανς, τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωσε υποκριτικά πως η ΕΕ δεν χρηματοδότησε τα «κανόνια ήχου» στον Έβρο, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Όσον αφορά το ζήτημα των κεφαλαίων, πρώτα απ’ όλα, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ούτε το ταμείο εσωτερικής ασφάλειας για τα σύνορα, ούτε τα ταμεία έρευνας συγχρηματοδότησαν αυτό το έργο. Και δεύτερον, οι προσπάθειές μας να διευκρινίσουμε την κατάσταση μαζί με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη, οπότε αναμείνατε». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Associated Press όσο και της Deutsche Welle, ερευνητές πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, έχουν αναπτύξει φουτουριστική τεχνολογία παρακολούθησης και επαλήθευσης και έχουν δοκιμάσει περισσότερα από δώδεκα σχέδια στα ελληνικά σύνορα. Δοκιμάστηκαν πιλοτικοί ανιχνευτές ψεύδους, ενώ έγιναν και προσπάθειες για την ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων με πλάνα από drone σε ξηρά, αέρα, θάλασσα και υποβρύχια. Ακόμη, δοκιμάστηκαν παλμικά σκάνερ που καταγράφουν το μοναδικό δίκτυο αρτηριών και φλεβών στο χέρι ενός ανθρώπου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως βιομετρικό αναγνωριστικό. Προφανώς μόνο ένας αφελής θα πίστευε ότι όλα αυτά έγιναν εν άγνοια της ΕΕ που στον πυρήνα της αντιπροσφυγικής της πολιτικής βρίσκονται οι επαναπροωθήσεις, η στρατοκρατική της θωράκιση απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και το στήσιμο ΚΥΤ – στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η πολιτική άλλωστε της ΕΕ καθώς και ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται και σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο του economist. Στο συγκεκριμένο άρθρο η Ελλάδα και η κυβέρνηση της ΝΔ χαρακτηρίζονται ως ο καλύτερος μαθητής της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Όπως χαρακτηριστικά γράφεται: «Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει άριστους βαθμούς, αφού κάνει και την «βρόμικη δουλειά» στο μεταναστευτικό, με απωθήσεις και άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Ακόμα κι όταν υπήρξε νεκρός στα σύνορα με την Τουρκία -γράφει ο Economist- η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως ασπίδα των συνόρων της ΕΕ. Κι εφόσον η «δουλειά» γίνεται καλά σε αυτόν τον τομέα, οι Βρυξέλλες μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλα θέματα, όπως η ελευθερία του Τύπου, για την οποία, σύμφωνα με τη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος. Μπορεί να γίνεται κουβέντα για το κατά πόσο η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης διαπνέεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά η ΕΕ είναι ένα πολιτικό κι όχι ένα ηθικό δημιούργημα».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το