Πολλά χρόνια αργότερα είχαμε το μαύρο εξώφυλλο της «Liberation», στο οποίον αποτυπώνονταν νεκρά παιδιά με τίτλο «Τα παιδιά του Ασαντ». Ήταν η χρονιά που οι Αμερικάνοι οργάνωναν το πραξικόπημα εναντίον της Συρίας που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ερείπια, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες πρόσφυγες.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝΤΕΣ
Η εφημερίδα του «Chichago American» που κυκλοφόρησε στις 8/2/1935 σε ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο με μεγάλες φωτογραφίες λιμοκτονούντων ανθρώπων και ζώων και πηχυαίο τίτλο «έξι εκατομμύρια εξολοθρεύτηκαν στη Σοβιετική Ένωση» έκοψε την κορδέλα του πιο βρώμικου πολέμου λάσπης που γνώρισε η ανθρωπότητα. Σε υπότιτλο αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Thomas Walker με κίνδυνο της ζωής του τράβηξε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Το πρωτοσέλιδο της 8/2/1935 ήταν το πρώτο άρθρο μιας σειράς άρθρων τόσο «αποκαλυπτικών» όσο και του πρώτου και με τίτλους όπως «πείνα, απόγνωση, θάνατος στην αγωνία της Ουκρανίας».
Τα δημοσιεύματα που αναπαρήχθησαν και από άλλες εφημερίδες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, έκαναν λόγο για γενοκτονία των Ουκρανών από τους μπολσεβίκους. Αυτή όμως ήταν η «αλήθεια» των αντικομμουνιστικών μέσων. Πώς ήταν ακριβώς η κατάσταση; Ας εξετάσουμε, ιστορικά, τα γεγονότα της Ουκρανίας. Στην αρχή της δεκαετίας του 1930 στη Σοβιετική Ένωση μαίνονταν η ταξική σύγκρουση. Η κολεκτιβοποίηση είχε αρχίσει και οι φτωχοί αγρότες εξεγέρθηκαν κατά των γαιοκτημόνων. Όπως και σε κάθε σύγκρουση, πόσο μάλλον σε μία ταξική σύγκρουση για να το πούμε καθαρά, σε έναν πόλεμο, όχι μόνο παρατηρείται αστάθεια και δυσλειτουργία στην παραγωγή αλλά και ελλείψεις τροφίμων. Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη δεκαετία του 1930 η έλλειψη τροφής όχι μόνο αδυνάτιζε τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά ήταν και η κύρια αιτία εμφάνισης επιδημιών. Εκείνη την περίοδο –προ της εφεύρεσης της πενικιλίνης- οι επιδημίες ξεκλήριζαν εκατομμύρια κόσμο. Για παράδειγμα στα χρόνια μεταξύ του 1918 και 1920 από την επιδημία της ισπανικής γρίπης πέθαναν 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κανένα μέσο ενημέρωσης όμως δεν εμφανίστηκε να κατηγορήσει τις κυβερνήσεις των χωρών για την επιδημία και για τη δολοφονία των πολιτών τους. Οι επιδημίες περιορίστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μόνο όταν διατέθηκε μαζικά η πενικιλίνη στον κόσμο. Οι επιδημίες παρουσιάζονταν ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Στάλιν. Τα άρθρα είχαν σκοπό να πλήξουν τους κομμουνιστές. Οι όποιες διαψεύσεις της Σοβιετικής Ένωσης δεν αναγράφονταν ούτε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων. Οι μύθοι και τα ψέματα για τη γενοκτονία των Ουκρανών από τους μπολσεβίκους έδωσαν τροφή και σε κινηματογραφικές ταινίες, σε βιβλία, σε μυθιστορήματα.
Η ιστορία της προπαγάνδας των εκατομμυρίων νεκρών διαιωνίστηκε έως το τέλος της δεκαετίας του 1980. Τι κι αν οι «πληροφορίες» του συγκροτήματος του William Hearst αποδείχτηκαν ψεύτικες; Ο Καναδός δημοσιογράφος Douglas Tottle στο βιβλίο του «Faud, famine and fascism – The Ukrainian genocide myth from Hitler to Harvard” απέδειξε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στη «Chichago American» στις 8/2/1935 ήταν φωτογραφίες από το 1922 όταν στη Σοβιετική Ένωση είχαν εισβάλει οκτώ στρατοί για να καταπνίξουν την επανάσταση και η πείνα από τον πόλεμο έφερε το λιμό και αυτές τις τραγικές φωτογραφίες. Τι κι αν αποδείχτηκε ότι ο δημοσιογράφος των «αποκαλύψεων» Thomaw Walker δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ουκρανία παρά έμεινε στη Μόσχα μόλις 5 ημέρες;
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρόσφατη είναι και η διασπορά ψεύτικων φωτογραφιών για τα γεγονότα στη Βενεζουέλα. Η προπαγάνδα τους δεν διστάζει να αλλοιώσει την πραγματικότητα όταν αυτή τους χαλάει τα σχέδια. Η “είδηση” όσο κόντρα και να είναι στην κοινή λογική εξυπηρετεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και χειραγωγεί την κοινή γνώμη.
Η ίδια φωτογραφία αριστερά στη Βενεζουέλα όπου η διαδηλώτρια φωνάζει «είμαστε Βενεζουελανοί αγόρι μου» και δεξιά η ίδια διαδηλώτρια στη Βουλγαρία.
Τελευταία μια «φωτογραφία – σύμβολο» αναπαράγεται από τα διεθνή δίκτυα: Η αποκλεισμένη γέφυρα στα σύνορα Κολομβίας — Βενεζουέλας από όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ αν δεν την μπλόκαρε, όπως λένε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Το μήνυμα; Ο Μαδούρο γατζωμένος στην εξουσία του αφήνει το λαό του να λιμοκτονεί!
Την αλήθεια αποκαλύπτει δημοσίευμα του sputniknews.gr
Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να περάσουν τα σύνορα για «βοηθήσουν το λαό της Βενεζουέλας»; Σίγουρα όχι ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός, οι οποίοι καταδίκασαν την μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς τη συγκατάθεση της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες την αποστολή προετοιμάζουν η κυβέρνηση της Κολομβίας σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία στην Μποκοτά και την USAID (την υπηρεσία αρωγής των ΗΠΑ που έχει εμπλακεί σε ουκ ολίγες επιχειρήσεις ανατροπής κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο).
Μια άλλη πληροφορία που λείπει από τη φωτογραφία είναι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ (ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων) είναι «ψίχουλα» μπροστά στο κόστος των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον. Υπολογίζεται ότι η οικονομία της Βενεζουέλας έχει ήδη ζημιωθεί κατά τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια δολάρια και το κόστος αναμένεται να γιγαντωθεί με τον αποκλεισμό στις πωλήσεις πετρελαίου.
Τη στιγμή δηλαδή που οι ΗΠΑ απειλούν να προκαλέσουν πραγματικό λιμό στη χώρα διακόπτοντας την βασικότερη πηγή εισοδήματος της χώρας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τον Μαδούρο σαν τον άνθρωπο που αρνείται την είσοδο φαρμάκων και τροφίμων.
Όποια άποψη και αν έχει κανείς για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά του — ειδικά όταν γειτονικές χώρες μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Πολύ περισσότερο όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν φορτία με παράνομο οπλισμό που κάποιοι προσπαθούσαν να εισάγουν στη χώρα.
prologos.gr
e-prologos.gr