ΟΤΑΝ ΧΩΡΙΣΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ
(MICHAEL – APART FROM YOU)
Το αριστούργημα του
ΚΑΡΛ ΝΤΡΑΓΙΕΡ
την Τρίτη 18 Απριλίου στις 20:00,
στο STUDIO – NEW STAR
συνοδεία ζωντανής μουσικής από δύο εξαιρετικούς μουσικούς.
Ερμηνεύουν:
πιάνο,πιατίνια, κρουστά: Δημήτρης Βερδινόγλου
Φλάουτο, κλαρινέτο,πιατίνια, κρουστά: Λεωνίδας Σαραντόπουλος
Η ταινία «Όταν Χώρισα από Σένα» είναι η τρίτη βωβή ταινία του Μίκιο Ναρούσε που έχει διασωθεί — μία από τις πέντε που έχουν απομείνει.
Όπως πολλά από τα πιο διάσημα έργα του, είναι μια ωδή στην εργατική τάξη, τους καταπιεσμένους και τους ασεβείς, ιδιαίτερα τις γυναίκες.
Ο Ναρούσε, δημιουργός των ανιδιοτελών, καθοδηγούμενων, βαθιά ηθικών γκεϊσών του ApartfromYou…
Οι ταινίες του εξακολουθούν να μιλούν με τόλμη.
Τρίτη 11/04/2023 στις 20.00μ.μ.
Γενική είσοδος 7 ευρώ
διάρκεια: 64 λεπτά
imdb: Apart from You (1933) – IMDb
trailer: Kimi to Wakarete (1933) a.k.a Apart from You
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μίκιο Ναρούσε
Σενάριο: Μίκιο Ναρούσε
Παίζουν: Μιτσούκο Γιοσικάουα, Άκιο Ισόνιο, Σουμίκο Μιζουκούμπο
Φωτογραφία: Σουκετάρο Ινοκάι
Παραγωγή: Ιαπωνία, 1933
Διάρκεια: 64΄
Σύνοψη
Η Kikue είναι μια γερασμένη γκέισα. Ο έφηβος γιος της, Yoshio, ντρέπεται για το επάγγελμά της, παραλείπει τα μαθήματά του και κάνει παρέα με μια συμμορία κουκουλοφόρων. Μία νεαρή γκέισα, η Terugiku, την οποία ο Yoshio νιώθει κοντά του, σαν αδερφή, τον προσκαλεί στο σπίτι των γονιών της σε ένα χωριό ψαράδων. Ο Yoshio γίνεται μάρτυρας ενός καυγά μεταξύ της Terugiku και του πατέρα της, επειδή αντιτίθεται στο σχέδιο της οικογένειάς της να πουλήσει τη μικρότερη αδερφή της Misako σε ένα σπίτι γκέισας και κατηγορεί τον πατέρα της για την ανεύθυνη συμπεριφορά του. Αργότερα, η Terugiku ομολογεί στον Yoshio τα περισσότερα από πλατωνικά αισθήματά της για εκείνον και προσπαθεί να τον κάνει να κατανοήσει περισσότερο τη μητέρα του. Οι τρεις χαρακτήρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.
Σχετικά με τη ταινία:
Για τον Naruse, είναι συχνά η φτώχεια (ή η απειλή της) που κοστίζει στους ανθρώπους την αξιοπρέπειά τους. Η φτώχεια και η θηλυκότητα είναι καταστάσεις ύπαρξης, όχι μέτρα ηθικής αξίας. Αντιπαραθέτοντας τον χαρακτήρα των γυναικών με την κοινωνική τους θέση, η Naruse αμφισβήτησε τον σεξισμό και έριξε φως στην κατώτερη ποιότητα των ανδρών. Όλες οι μεγαλύτερες ηρωίδες του υπηρετούν τους άνδρες, είτε ως πιστές σύζυγοι ή στοργικές μητέρες, ή σερβιτόρες ή γκέισες (ένας ρόλος που δεν ισοδυναμεί με τον όρο πόρνη, αλλά κουβαλάει πάντα μαζί του την απειλή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης).
Οι άντρες, αντίθετα, είναι άποροι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – τεμπέληδες, αδύναμοι, μη πρακτικοί, εθισμένοι— και παραμένουν έτσι, όση υποστήριξη κι αν έχουν, μέχρι που οι γυναίκες εκραγούν από την περιφρόνηση.
«Οι καιροί δεν είναι τόσο δύσκολοι», λέει η Terugiku στον πατέρα της. «Είσαι απλώς ένας μεθυσμένος αργόσχολος!» Το να είσαι άντρας και πλούσιος σημαίνει σεβασμό, είτε είσαι άξιος είτε όχι. Οι ηρωίδες του Naruse δεν μοιράζονται τίποτα, αλλά κερδίζουν τον σεβασμό μας στο τέλος.
—————
Γραφείο Τύπου NEW STAR
e-prologos.gr