Οι εξελίξεις γύρω από τη σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη ωθούν, για μία ακόμη ημέρα, τους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστήριο στο «κόκκινο», με την πτώση του Dow Jones να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά τις 500 μονάδες.
Σε ελεύθερη πτώση τίθεται και πάλι το αμερικανικό χρηματιστήριο, προτού προλάβει να πάρει μια «ανάσα» από την προχθεσινή «βουτιά» που σήμανε τη χειρότερη μέρα του 2019.
Συγκεκριμένα, οι βασικοί δείκτες της Wall Street «κατρακυλούν» σήμερα εκ νέου, μετά από το ισχυρό sell-off που εκτυλίχθηκε στο αμερικανικό ταμπλό τη Δευτέρα, οπότε και ο Dow Jones γνώρισε απώλειες άνω των 750 μονάδων. Σήμερα, ο βιομηχανικός δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης των 500 μονάδων ήτοι κοντά στο 2% στις 25.440 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά σχεδόν 1,5% στις 2.825 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώνεται 1,2% χαμηλότερα κοντά στις 7.700 μονάδες.
Η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με αναλυτές να παρατηρούν πως η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη της έντονης αβεβαιότητας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, λόγω της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10εταούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα κάτω από το 1,65%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2016.
Την ίδια ώρα και καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη σινο-αμερικανική διαμάχη, η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου της, σε μια ακόμη ένδειξη ανησυχίας σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι αυξημένες ανησυχίες ωθούν τους επενδυτές σε «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι ο χρυσός, η τιμή του οποίου «αναρριχάται» σε νέα υψηλά και σε επίπεδα πάνω από 1.500 δολάρια η ουγγιά.
Εν τω μεταξύ, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 58 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών.
Το «όπλο» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Το κινεζικό νόμισμα γουάν βρέθηκε σε ναδίρ 11 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με το κινεζικό νόμισμα να διολισθαίνει το πρωί της Τετάρτης κατά περίπου 0,4%. Η ισοτιμία έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται σε 7,0488 γουάν προς 1 δολάριο. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για «χειραγώγηση νομίσματος», εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με αναλυτές, αν και το Πεκίνο θα μπορούσε να παρέμβει, επέτρεψε την αποδυνάμωση του νομίσματός του, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Κίνα αποδίδει τη διολίσθηση του νομίσματός της στην εμπορική διαμάχη.
Σε νομισματικό εξελίσσεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στον απόηχο της διολίσθησης του κινεζικού νομίσματος γουάν και ενώ Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για εσκεμμένη κίνηση. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για χειραγώγηση του γουάν από πλευράς Κίνας, υιοθετώντας την άποψη αναλυτών οι οποίοι εκτιμούν ότι κινεζικό νόμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «όπλο» για το Πεκίνο, στην προσπάθειά του να διατηρήσει το μερίδιό του στην αμερικανική αγορά.
Εξάλλου, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σταματούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ενώ το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί μετά τις 3 Αυγούστου, καθώς η εμπορική ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται εκ νέου. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ενώ παραμένουν άκαρπες οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας.
Πώς η υποτίμηση του γουάν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα για τις ΗΠΑ
Η διολίσθηση του γουάν, η οποία αγγίζει το 5% από τον Απρίλιο, καθιστά φτηνότερες τις κινεζικές εξαγωγές και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικές, καθώς τα προϊόντα που χρεώνονται σε γουάν, είναι πλέον φθηνότερα απ’ ό,τι σε δολάρια. Αν και η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κινεζικού νομίσματος βοηθά στο να μην μεταφερθεί το βάρος των δασμών στους καταναλωτές στις ΗΠΑ, θα μπορούσε τελικά να διευκολύνει την Κίνα να διατηρήσει το μερίδιό της στην αμερικανική αγορά, κάτι που θα προκαλούσε δυσκολίες στον στόχο του Ντόναλντ Τραμπ για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με αναλυτές.
Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Flexport Φίλιπ Λέβι, ο οποίος επίσης μίλησε στο Bloomberg, οι ΗΠΑ φαίνεται πως εισήλθαν σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο χωρίς σχέδιο για το πώς θα βγουν από αυτόν.
«Το σχέδιο για το πώς να βγούμε φαίνεται να ήταν “θα τους απειλήσουμε, θα υποκύψουν και τότε θα είμαστε ευτυχείς”. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανέναν να μιλάει για το τι θα γίνει αν δεν υποκύψουν» συμπλήρωσε.
Η πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Αν Κρούγκερ χαρακτηρίζει λάθος της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο αντί να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας.
Δείτε κι αυτό:
e-prologos.gr