Ένα ακόμα πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο σημειώθηκε στα νερά του Αιγαίου, καθώς 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος με δεκάδες επιβαίνοντες βυθίστηκε στο στενό Καφηρέα στην Εύβοια, τα ξημερώματα της Τρίτης 1 Νοεμβρίου.
Έως σήμερα έχουν περισυλλεγεί οι σοροί 15 ανδρών, 6 γυναικών και 5 παιδιών, την ώρα που 12 ακόμα άτομα διασώθηκαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 68 άτομα.
Η νέα προσφυγική τραγωδία έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα από τα δύο επίσης πολύνεκρα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για μία ακόμα φορά στα νερά του Αιγαίου, αναζητώντας τη σωτηρία από τον πόλεμο και την εξαθλίωση και μια καλύτερη ζωή.
Επαναπροωθήσεις και εργαλειοποίηση του προσφυγικού
Την ίδια ώρα, νέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, 110 πρόσφυγες που επέβαιναν σε πλεούμενο που ακινητοποιήθηκε ανοιχτά της Ζακύνθου αναφέρουν ότι τούς επιβίβασαν με τη βία σε σκάφη του λιμενικού και στη συνέχεια σε σχεδίες και ακολούθως τους άφησαν ανοιχτά της τουρκικής πόλης Ντάτσα.
Παράλληλα, όμως, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κακοποιήσεις και βασανισμούς προσφύγων και από τις τουρκικές αρχές. Η γειτονική χώρα όμως συνεχίζει την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, με σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, να καταγγέλλουν την Ελλάδα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για θανάτους προσφύγων.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν διστάζει ουσιαστικά να αξιοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους, προκειμένου να προωθήσει τόσο τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της αστικής της τάξης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για να αξιοποιήσει το προσφυγικό ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.
Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε αντίστοιχες κινήσεις σε βάρος της Τουρκίας καταγγέλλοντας επαναπροωθήσεις και βασανισμούς προσφύγων. Βέβαια, ορισμένες φορές κυβερνητικά στελέχη πέφτουν σε… «γκάφες» ολκής, όπως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος δημοσιοποίησε βίντεο με βιαιοπραγίες του τουρκικού λιμενικού σε βάρος προσφύγων που συνέβησαν όμως το… 2019.
Οι πρόσφυγες στο στόχαστρο της αντιπροσφυγικής και ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, θα ήταν αδύνατο να μη θίξουμε την αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ που κοντά μια δεκαετία τώρα υψώνει φράχτες στη στεριά και πνίγει ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ όσοι καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα – οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ασυνόδευτοι ανήλικοι – έχουν να αντιμετωπίσουν τον θεσμικό ρατσισμό, τον αποκλεισμό, τις επιθέσεις ακροδεξιών και τον συνεχή διωγμό.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η νεόκοπη ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, θύματα της οποίας έπεσαν εκατοντάδες ναυαγοί μετανάστες που περισυνέλεξαν, τις τελευταίες ημέρες, τέσσερα πλοία διάσωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο Ocean Viking, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στα πλοία Humanity 1 και Rise Above.
Συγκεκριμένα, οι ιταλικές αρχές απαγόρευσαν στα πλοία να δέσουν και να αποβιβάσουν τους ναυαγούς στη Σικελία. Τελικά, το πλοίο Ocean Viking, με 234 μετανάστες και πρόσφυγες, κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Μασσαλίας, στη Γαλλία, αφού οι αρχές της χώρας έδωσαν έγκριση. Όμως η κατάσταση πάνω στο πλοίο έχει γίνει αφόρητη, καθώς επί 17 ολόκληρες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους υγεία και τη σωματική τους κατάσταση.
Ρατσιστικό παραλήρημα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση – Εκλογή σοσιαλδημοκρατών με αντιπροσφυγικό «πρόσημο»
Η ίδια όμως η ρατσιστική και αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ βρίσκει έδαφος και εκφράζεται μέσα στα αστικά κοινοβούλια. Κάπως έτσι ο ακροδεξιός βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς, επιδόθηκε σε ρατσιστικό παραλήρημα σε βάρος βουλευτή της Αριστεράς με καταγωγή από την Αφρική και μάλιστα μέσα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Γυρίστε πίσω στην Αφρική», είπε ο ακροδεξιός ντε Φουρνάς σε βάρος του Κάρλος Μαρτέν Μπιλόνγκο, βουλευτή της Αριστεράς. Σημειώνεται ότι ο Ντε Φουρνάς είναι μέλος του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και το κόμμα του ισχυρίστηκε ότι δεν είπε κάτι κακό. Ο Μπιλόνγκο δεν είχε την ίδια άποψη και χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το σχόλιο. «Σήμερα, με έστειλαν πίσω λόγω του χρώματός μου. Γεννήθηκα στη Γαλλία. Είμαι Γάλλος βουλευτής», είπε.
Ακόμα, στη Δανία, η αποκαλούμενη συμμαχία “κεντροαριστεράς-αριστεράς” υπό την πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρέντεριξεν, εξασφάλισε εντελώς οριακή πλειοψηφία μιας έδρας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη. Η Φρέντεριξεν ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής της, αν και αναμένεται να είναι εκ νέου η εντολοδόχος πρωθυπουργός με δεδομένο το αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι με την υποστήριξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση μειοψηφίας των σοσιαλδημοκρατών ψήφισε το 2021 νόμο «ακροδεξιάς κοπής», με τον οποίο η Δανία γίνεται ουσιαστικά η πρώτη χώρα στην ΕΕ που… τερματίζει το δικαίωμα αναζήτησης διεθνούς προστασίας στο έδαφός της, σκοπεύοντας να στέλνει-επαναπροωθεί τους πρόσφυγες σε τρίτες χώρες.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr