Πορεία αντίστροφη ακολουθούν ΗΠΑ και Κίνα με αφορμή την κρίση του κορονοϊού. Οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο μάτι του κυκλώνα της επιδημίας, που αποκαλύπτει τα τεράστια κενά στο σύστημα υγείας και στην εφοδιαστική αλυσίδα των υγειονομικών αγαθών και την σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση από την Κίνα σε αυτά τα είδη.

Μια κατάσταση που οδηγεί τον υπερόπτη και αλαζόνα Τραμπ να ευχαριστεί δημόσια την Κίνα, τη Ρωσία και “άλλες χώρες” για την “ευγενική” αποστολή ιατρικού εξοπλισμού εκφράζοντας “ευχάριστη έκπληξη”!
Με τους νεκρούς από την Covid-19 να ξεπερνούν αυτούς των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μια σύγκριση της αντίδρασης της τότε αμερικανικής ηγεσίας με το σήμερα δείχνει και το μέγεθος της αποδρομής στην οποία βρίσκεται ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός μετά από δύο δεκαετίες.

Η κυνική ομολογία Τραμπ ότι μια κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη αν οι νεκροί κυμανθούν από 100.000 έως 200.000, με το ακραίο σενάριο να κάνει λόγο για 2,2 εκ. νεκρούς, αποτυπώνει ανάγλυφα την κρίση που διατρέχει την αμερικάνική υπερδύναμη και οξύνει τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της.
Πέρα από τη σκληρή αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς, σε κόντρα βρέθηκε ο Τραμπ με κυβερνήτες και δημάρχους για τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Μπορεί το κογκρέσο να ενέκρινε το κολοσσιαίο πακέτο 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης όμως στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν πως η Αμερικανική Strategic National Stockpile, που διατηρεί τα εθνικά αποθέματα σε κρίσιμο φαρμακευτικό εξοπλισμό, εκτιμάται ότι διαθέτει μόλις το 1% από τις μάσκες και τους αναπνευστήρες και πιθανόν 10% από τις συσκευές αναπνευστήρα, που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγχρόνως η Κίνα έχει μερίδιο 95% στην αγορά αντιβιοτικών στις ΗΠΑ και τα περισσότερα συστατικά των αντιβιοτικών δεν μπορούν πλέον να παραχθούν σε αμερικανικό έδαφος.
Επιπλέον η μαφιόζικου τύπου προσπάθεια εξαγοράς της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας CureVac υποδηλώνει μεταξύ άλλων και την καθυστέρηση στην εγχώρια έρευνα για την ανεύρεση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

★★★

Την ίδια ώρα η Κίνα έχοντας καταφέρει να ελέγξει την επιδημία στο εσωτερικό της και διαθέτοντας το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής των βασικών κλάδων της εφοδιαστικής αλυσίδας ιατροφαρμακευτικού υλικού επιδίδεται στη “διπλωματία της μάσκας”. Από μέρος του προβλήματος, όντας η πρώτη χώρα την οποία χτύπησε η πανδημία, αναδεικνύεται σε βασικό πόλο της λύσης με την ενεργητική της παρέμβαση στις νέες εστίες της υγειονομικής κρίσης.

Το Πεκίνο έχοντας την τεχνογνωσία από την αντιμετώπιση του κορονοϊού εκμεταλλεύεται καθυστερήσεις, ανεπάρκειες, αντιπαραθέσεις των χωρών της Δύσης στην αντιμετώπιση του ιού. Φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως το παγκόσμιο κέντρο αντιμετώπισης του ιού και βασικός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία.

Αν και η κρίση θα αφήσει τα σημάδια της και στην κινέζικη οικονομία αυτή φαίνεται πως θα είναι πρόσκαιρη. Ήδη η χώρα κατέγραψε τον Μάρτιο επέκταση στην εργοστασιακή της δραστηριότητα, ύστερα από το χαμηλό του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας.

Όταν με το ξέσπασμα του ιού στην Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία αλλά και συνολικά η Ε.Ε. γύρισαν την πλάτη στην έκκλησή της για βοήθεια, η Κίνα κάλυψε αυτό το κενό με την άμεση διάθεση από τα αποθέματά της 1000 συσκευών αναπνευστήρα, 2 εκατομμύρια μάσκες, 100.000 αναπνευστήρες, 20.000 προστατευτικές στολές και 50.000 τεστ για τον ιό, μαζί με έμπειρο υγειονομικό προσωπικό. Το αεροπλάνο που μετέφερε το υλικό είχε το λογότυπο Forza Italia με ένα σημαιάκι ιταλικό και ένα κινεζικό οδηγώντας του Ιταλούς να ζητωκραυγάζουν από τα μπαλκόνια τους Viva China και Viva Russia, μιας και η Ρωσία είχε επίσης ανταποκριθεί στο κάλεσμα για αποστολή βοήθειας.

Επίσης το Πεκίνο έχει στείλει ιατρικές ομάδες και μεγάλες ποσότητες μασκών (250.000) στο Ιράν και στη Σερβία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Σέρβου προέδρου ότι “η μόνη χώρα που μπορεί να μας βοηθήσει είναι η Κίνα” καθώς θεωρούσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως “παραμύθι”. Ακόμα ο συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, υποσχέθηκε να στείλει μεγάλες ποσότητες συσκευών ελέγχου και μάσκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και 20.000 αντίστοιχων συσκευών και 100.000 μάσκες σε κάθε μια από τις 54 χώρες της Αφρικής.

Παράλληλα η Κίνα έκανε δωρεά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προχώρησε στην κατασκευή εργαστηρίου στο Ιράκ, στην αποστολή διαγνωστικών τεστ στις Φιλιππίνες, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, στην αποστολή προστατευτικού εξοπλισμού στο Πακιστάν, την Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συγχρόνως, όπως αναφέρει το έγκυρο περιοδικό Foreign Affairs, στο άρθρο του με τίτλο “Ο κορονοϊός ανασχεδιάζει την Παγκόσμια Τάξη”, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έδειξαν να αντιδρούν αποσπασματικά στην κρίση, η Κίνα ανέλαβε διεθνείς πρωτοβουλίες αλληλοενημέρωσης και μετάδοσης της εμπειρίας από την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Mέσω του μηχανισμού 17+1 στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τη Συνεργασία των 10 νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού Ωκεανού και με χώρες της Αφρικής αλλά και της Ευρώπης.

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ρωσία ενισχύονται ακόμη περισσότερο με αφορμή την επιδημία. Σε επικοινωνία των ηγετών των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας στο τομέα της ιατρικής και την παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικές τις επιτυχίες της ηγεσίας και του λαού της Κίνας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και ότι η δύο χώρες “από την αρχή είχαν στενή συνεργασία στην καταπολέμηση της λοίμωξης”.

★★★

Όπως είναι φυσικό αυτές οι κινήσεις της Κίνας, που εντάσσονται στο μεγαλεπήβολο σχέδιο για το νέο “Δρόμο του Μεταξιού”, με άξονα αυτή την φορά την υγεία, έχει προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον. Ενώ σιγοκαίει ακόμη η φωτιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, παρά την προσωρινή ανακωχή με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον εξακολουθούν να επιδίδονται σε μια αντικινεζική προπαγάνδα και προσπάθεια υπονόμευσης του ανερχόμενου κύρους της Κίνας.
Ο Τραμπ με συνεχείς αναφορές για τον “κινέζικο ιό” ή τον “ιό της Ουχάν” επιδιώκει να χρεώσει την πανδημία στην Κίνα, η οποία αντιδρά αφήνοντας αιχμές ότι αυτή προϋπήρχε στις ΗΠΑ και “φυτεύτηκε” στην Ουχάν από Αμερικανό στρατιωτικό.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι δεν επέδειξε διαφάνεια στην αρχή της επιδημίας και ότι άφησε να εξαπλωθεί στον κόσμο. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο στην τηλε-σύνοδο των G7 δεν σταμάτησε να αναφέρεται στον “ιό της Ουχάν” απαιτώντας αυτή η φράση να συμπεριληφθεί στην κοινή ανακοίνωση.
Η στάση του αυτή έφερε σε δύσκολη θέση τους υπουργούς των άλλων χωρών, όπως αναφέρει το Spiegel, που δεν ήθελαν να οξύνουν τη σχέση τους με το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν. Επιπλέον ο Πομπέο κατηγόρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας για “παραπληροφόρηση προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του” και ότι αποτελεί “απειλή για την υγεία και τον τρόπο ζωή μας, όπως απέδειξε ξεκάθαρα η επιδημία”.

Τις δηλώσεις αυτές καταδίκασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας πως
“Ο Αμερικανός αυτός πολιτικός επιμένει να αντιβαίνει στη διεθνή συναίνεση, να στιγματίζει την Κίνα και να αμαυρώνει και να δυσφημεί τις κινεζικές προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας”.
Αν και ο Τράμπ δήλωσε πως δεν θα ξαναχρησιμοποιήσει τον όρο “κινέζικος ιός” συνεχής είναι η διαρροή πληροφοριών που στοχεύουν την Κίνα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στο εσωτερικό της. Στη δημοσιότητα έρχονται αμφίβολης ποιότητας στοιχεία για τον τελικό αριθμό των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι, που βασίζονται σε “εσωτερική πληροφόρηση” που μάλλον προκαλούν θυμηδία. Όπως πχ για τον αριθμό των τεφροδόχων που θα παραδοθούν στους συγγενείς των νεκρών πριν τις 5 Απριλίου, ημέρα του φεστιβάλ “Qing Ming” κατά την οποία οι οικογένειες επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους.

Την ίδια στιγμή πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για να έχουν μια ακριβή εικόνα για την εξάπλωση της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο.Ωστόσο, όπως αναφέρουν, εντοπίζουν σοβαρά κενά στην προσπάθεια τους να αξιολογήσουν αποτελεσματικά την κατάσταση στην Κίνα, στη Ρωσία και στη Βόρεια Κορέα. Στοχοποιούν επίσης το Ιράν για “περιορισμένη πρόσβαση” για την εξάπλωση του κορονοϊού και τις συνέπειες του, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες για τους θανάτους γίνονται γνωστές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρουν.Αυτές οι τέσσερις χώρες χαρακτηρίζονται από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες “σκληροί στόχοι” αφού φαίνεται ότι δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση για να υπονομεύσουν την σταθερότητά τους με αφορμή και την πανδημία.

★★★

Η κινέζικη πλευρά έχοντας το χρόνο και τους πόρους με το μέρος της ακολουθεί τακτική ήρεμης δύναμης θέλοντας να καθιερωθεί ως σταθερός και αξιόπιστος εταίρος στις διεθνείς σχέσεις.
Για να εξουδετερώσει τις κατηγορίες ότι αποκρύπτει στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των κρουσμάτων η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να δημοσιοποιεί τα συνολικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για τους ασυμπτωματικούς φορείς.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιδιώκοντας να κατευνάσει την ένταση με τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Τραμπ, τόνισε ότι οι δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες και την αντιπαλότητά τους, “πρέπει να ενωθούν στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού”, όπως μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.
“Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μοιράζεται ανεπιφύλακτα τις πληροφορίες και τις εμπειρίες της με τις ΗΠΑ” όσον αφορά τη συνεχιζόμενη μάχη, διαβεβαίωσε ο Σι. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών παρότρυνε επίσης τον Τραμπ να κάνει βήματα για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία. Επανέλαβε πως το Πεκίνο προτίθεται να βοηθήσει την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα προς την Ουάσιγκτον αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των G20 για την αναγκαιότητα παύσης του εμπορικού πολέμου, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν στο ακέραιο τους δασμούς που έχουν επιβάλει στην Κίνα.

Διαβλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Δύσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και ότι μπαίνουν στη δίνη μια βαθειάς οικονομικής κρίσης “κάλεσε τα κράτη μέλη της G20 να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς, να άρουν τα (τελωνειακά) εμπόδια και να βελτιώσουν τις εμπορικές ροές” προκειμένου να στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δείτε κι αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το