Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ελευσίνα 14/1/2025
Να αθωωθούν οι συλληφθέντες της 25-11-20 στις διαδηλώσεις ενάντια στην έμφυλη βία
Η 25η Νοέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και την 25η Νοέμβρη του 2020, φεμινιστικές συλλογικότητες κάλεσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση του 2020, λόγω της πανδημίας, είχε συμβολικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή αρκετών εκλεγμένων σε σωματεία και φορείς και τήρηση όλων των σχετικών μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις). Και ενώ η Πολιτεία υποτίθεται ότι τιμά την Παγκόσμια Ημέρα και φωταγωγεί και τη Βουλή με τα αντίστοιχα μπάνερ, η αστυνομία προσήγαγε 9 διαδηλώτριες στην αρχή στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια άλλες/ους 5 όπως αποχωρούσαν προς το Μοναστηράκι επί της οδού Περικλέους. Οι προσαχθείσες/έντες μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Συντάγματος και αργότερα οι προσαγωγές που έλαβαν χώρα στην Περικλέους μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Ακροπόλεως. Από τις 14 προσαγωγές, οι 11 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Στη συνέχεια, ο τότε (αλλά και τώρα) Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από τις διαδηλώτριες και οι υποθέσεις των 9 του ΑΤ Συντάγματος τέθηκαν στο αρχείο. Όμως οι 2 προσαγωγές – συλλήψεις του ΑΤ Ακροπόλεως δεν ακυρώθηκαν παρά τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για τη Χρυσούλα Μονιάκη, μέλος της Ανυπότακτης Πόλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και (εκείνη την περίοδο) της Επιτροπής Ισότητας της ΑΔΕΔΥ και τον Κώστα Βουρεκά, τότε εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και σήμερα Πρόεδρο του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Οι συλλήψεις φεμινιστριών και αλληλέγγυων την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι προκλητικό γεγονός. Αποτελεί υποκρισία ενώ γίνονται δηλώσεις κατά της βίας εναντίον των γυναικών από κυβερνητικούς και πολιτειακούς παράγοντες, φεμινίστριες και αλληλέγγυοι να συλλαμβάνονται στο Σύνταγμα κι ενώ ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη ζητάει συγγνώμη, δύο από τις/τους συλληφθείσες/ντες να διώκονται.
Η υποκρισία δυστυχώς είναι βαθύτερη και αφορά συνολικά στον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει την έμφυλη βία. Παρ’ όλες τις δηλώσεις στήριξης για τις κακοποιημένες και τις επιζώσες της έμφυλης βίας, η έλλειψη ύπαρξης δομών υποστήριξής τους είναι κραυγαλέα. Οι κακοποιημένες γυναίκες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον, καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες δομές για να απευθυνθούν και όσες υπάρχουν είναι ανεπαρκείς, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αστυνομία έχει αποτύχει χαρακτηριστικά να παρέχει την αναγκαία υποστήριξη σε καταγγέλλουσες. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση και το κράτος να διώκουν φεμινίστριες και αλληλέγγυους, ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες δομές και τους μηχανισμούς που θα προστατέψουν από την έμφυλη βία όσες την υφίστανται.
Με βάση τα παραπάνω
- Απαιτούμε την αθώωση των διωκόμενων.
- Καλούμε σε παρουσία σαν μέσο αλληλεγγύης στις 15 /1 στις 10 το πρωί στο κτίριο 9
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο Πρόεδρος – Η Γραμματέας
Ιωαννίδης Τάσος – Γκούμα Ιωάννα
e-prologos.gr