Να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί ο Παγασητικός κόλπος!

 Να παλέψουμε για να αποτραπεί η εγκατάσταση του σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG στον Παγασητικό

Τέθηκε σε διαβούλευση ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG από την περιφέρεια Θεσσαλίας, παρ’ ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ΟΧΙ LNG εντός του Παγασητικού, μαζί με τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού Νοτίου Πηλίου και Ρ. Φεραίου.

Τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη δίνει την άδεια στην FSRU ARGO να προχωρήσει στην κατασκευή της πλωτής εξέδρας, παρά τη δηλωμένη αντίθεση κατοίκων και φορέων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματιών εστίασης και τουρισμού. Πρόκειται για ένα πλωτό μέσο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπου θα επαναεριοποιείται, χωρητικότητας 150.000m3.

Η εξέδρα αυτή προτείνεται να κατασκευαστεί πολύ κοντά σε οικισμούς με αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία και φόβο για καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και από πιθανή διαρροή αερίου ή ψυκτικών ουσιών. Την ατμοσφαιρική αυτή ρύπανση θα την αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι των διπλανών οικισμών. Η κυβέρνηση επιβάλλει σιωπή στα τοπικά της στελέχη και προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι το όποιο πρόβλημα θα είναι αντιμετωπίσιμο. Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι οι υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων μάς θυμίζουν άλλες υποσχέσεις για αντιμετώπιση, όπως η φωτιά στην Πελοπόννησο όπου κάηκαν άνθρωποι και χαθήκαν περιουσίες. Όπως αντιμετωπίστηκαν οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπως αντιμετωπίζονται οι οικογένειες των δολοφονημένων ανθρώπων στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών.

Η πλωτή εξέδρα της Αλεξανδρούπολης, ανάλογου μεγέθους με αυτή του Παγασητικού, απέχει 17 χλμ. από την πόλη και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή, ενώ του Παγασητικού θα βρίσκεται 150 μ. από την ακτή, λιγότερο από 500 μ. από δύο οικισμούς, Κριθαριά και Άγιο Στέφανο, ενώ σε ευθεία γραμμή λιγότερο από 2 χλμ. από το Βόλο και περίπου άλλο τόσο από την κωμόπολη της Νέας Αγχιάλου. Σημειωτέο είναι ότι ο κόλπος του Παγασητικού είναι αβαθής, 70 μέτρα μέσο βάθος, η διάμετρός του είναι περίπου 16 χλμ. και η επικοινωνία με το Αιγαίο γίνεται μέσω του διαύλου στο Τρίκερι μήκους 6 χιλιομέτρων περίπου. Επίσης, ο Παγασητικός έχει ενεργά σεισμογενή ρήγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταστροφή.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα κατά την εγκατάσταση της εξέδρας, χρειάζεται να τονίσουμε δύο σοβαρά ζητήματα. Πρώτον η εγκατάσταση του υγροποιημένου αερίου στη χώρα μας εξυπηρετεί μόνο τα αμερικάνικα συμφέροντα, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, που έχει φυσικά προκαλέσει και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έτσι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη και να αγοράζει το πανάκριβο υγροποιημένο αέριο και ταυτόχρονα να το αποθηκεύει προς όφελος των μεγάλων αμερικάνικων εταιρειών στον κόσμο. Δεύτερον, η οικολογική καταστροφή του Παγασητικού πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού που θα προέρχεται από την ψύξη για την υγροποίηση του αερίου θα προκαλέσει σημαντική αλλαγή στο θαλάσσιο πλούτο και στους οργανισμούς που θα αναπτυχθούν στον Παγασητικό όπως δείχνει και η παγκόσμια εμπειρία από ανάλογες εγκαταστάσεις.

Να τονίσουμε τέλος ότι φαίνεται τελικά ότι οι αντιρρήσεις τόσο της περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και των διάφορων δήμων, εξαντλείται σε μία διαμαρτυρία και τίποτε άλλο. Όμως τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχολόγια ούτε με μεμψίμοιρες δικαιολογίες. Απαιτείται δράση μαζική, αποφασιστική, αγωνιστική με στόχο να αποτραπεί η εγκατάσταση του LNG στον Παγασητικό.

Αποστόλης Αβτζηασλάν

Μέλος της κομματικής οργάνωσης Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το