Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ

 ΑΝΑΘΕΡΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Μια μεγάλη τουριστική επένδυση στις Νηές Σούρπης του Ν. Μαγνησίας προωθείται, με συνεργασία κράτους και Μητρόπολης Δημητριάδος. Ήδη η Μητρόπολη  έχει εκχωρήσει με ευτελές τίμημα στην αμερικάνικη εταιρία GOLFIN DENELOPMENT την έκταση για την πραγματοποίησή της, που φυσικά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή. Συγκεκριμένα η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο θα είναι σχεδόν αδύνατη, αφού η πρόσβαση στην παραλία θα απαγορευθεί, και οι κάτοικοι της περιοχής όπως και γενικότερα οι πολίτες της Μαγνησίας που γνωρίζουν τις Νηές, πλέον, δεν θα χαίρονται την όμορφη θάλασσα με το φυσικό κόλπο της και το καταπράσινο περιβάλλον.
 Ας σημειωθεί ότι από τα 3000 στρέμματα που παραχωρούνται στην αμερικάνικη εταιρία, τα 1612 στρέμματα είναι χαρακτηρισμένη δασική έκταση που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χλωμό. Από το 2008 έχουν γίνει πολλές καταγγελίες και παρεμβάσεις από τους κατοίκους της περιοχής, από τοπικές οργανώσεις και κινήσεις, για το πώς προωθεί την επένδυση το κράτος σε συνεργασία με την  μητρόπολη Δημητριάδος, αδιαφορώντας για την καταστροφή της περιοχής και τις ανάγκες των κατοίκων καθώς και τις κακές επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους. 

Το ιδιοκτησιακό ζήτημα της έκτασης, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα και συγκεκριμένα, από το 2010 υπάρχουν δυο πορίσματα της κτηματικής υπηρεσίας Μαγνησίας και οικονομικής επιθεώρησης Θεσσαλίας, βάσει των οποίων η έκταση ανήκει στο δημόσιο, άσχετα αν  το κράτος έχει παραιτηθεί από τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δίνοντας  αυθαίρετα την κυριότητα στην μητρόπολη που θέλει να αξιοποιήσει αυτή την «κυριότητα» προβάλλοντας δικούς της ισχυρισμούς προκειμένου να την τεκμηριώσει στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με την αμερικάνικη εταιρία. Φυσικά οι μόνοι κερδισμένοι απ’ την επένδυση αυτή θα είναι η μητρόπολη και το ξένο κεφάλαιο. Το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο περιβάλλοντος  δεν έκαναν τις σχετικές ενέργειες για την τεκμηρίωση των στοιχείων. Το θέμα πήγε το 2010 στο συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και ανταλλάξιμης περιουσίας, όμως, δεν έγινε οριστική γνωμοδότηση.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί το εν λόγω ξεπούλημα της περιοχής  που σημαίνει κλειστές ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες και ένα τεράστιο γήπεδο γκολφ, όφελος θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες, ενώ  οι κάτοικοι και φορολογούμενοι πολίτες θα χάσουν  την πρόσβασή τους στην παραλία για το μπάνιο τους, το ψάρεμά τους τον περίπατο στον καθαρό αέρα και γενικότερα την αναψυχή τους που προσφέρει απλόχερα αυτή η περιοχή.

Είναι φανερό ότι η «επένδυση» που προωθείται εντάσσεται στη γενική στρατηγική της ντόπιας ολιγαρχίας που συνδέεται με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η οποία έχει γίνει ακόμα πιο φανερή με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσα απ’ το υπερταμείο στα πλαίσια των συμφωνιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους τοκογλύφους της ΕΕ και του ΔΝΤ, συμφωνίες που «τιμά» και με το παραπάνω η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κατεξοχήν υπεύθυνος υπουργός των εκποιήσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Απέναντι στο ξεπούλημα αυτό είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ένα ισχυρό περιβαλλοντικό κίνημα που αφού ενημερώσει και αφυπνίσει τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, θα παλέψει για να αποτρέψει τα σχέδια κράτους και εκκλησίας για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας.

πηγή: Αριστερός Δρόμος στη Μαγνησία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το