Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση

Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο, ευθύνης του υπουργείου Εργασίας και ο υπουργός Α. Γεωργιάδης, με το γνωστό του ύφος, παρουσίασε στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία του, προκαλώντας για άλλη μια φορά, καθώς μίλησε για μια θετική δήθεν παρέμβαση. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έπιασαν αμέσως δουλειά στην κατεύθυνση να στρώσουν το έδαφος που θα υποδεχθεί όσο πιο ήπια γίνεται τις νέες αντι-ασφαλιστικές ανατροπές, αναπαράγοντας τη γραμμή του υπουργού περί θετικών ρυθμίσεων.

Τίποτα το θετικό βέβαια δεν επιφυλάσσει το εν λόγω νομοσχέδιο, για τους εργαζόμενους. Το ακριβώς αντίθετο, προβλέπει μόνο αρνητικές εξελίξεις, οι θετικές αφορούν αποκλειστικά και μόνο στα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία η κυβέρνηση εξυπηρετεί με κάθε μικρή ή μεγάλη νομοθετική ρύθμιση.

Σκοπός του νέου νομοσχεδίου είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η οποία κατά τον υπουργό, παρά τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δεν χαίρει ικανοποιητικής ανταπόκρισης. Μάλιστα κατά την παρουσίαση των βασικών σημείων του νομοσχεδίου, ο Γεωργιάδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει σε σχέση με την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, την ίδια ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ιδιωτική επικουρική ασφάλιση είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη. Για τον λόγο αυτό έρχεται και το νομοσχέδιο καθώς, όπως ομολόγησε ευθέως ο υπουργός, η κυβερνητική παρέμβαση γίνεται για την «αναζωογόνηση» του… κολλημένου «δεύτερου πυλώνα» ασφάλισης, που είναι κεφα­λαιοποιητικού χαρακτήρα και λειτουργεί με βάση το ρίσκο της επένδυσης και έρχεται σε μια περίοδο που στην Ελλάδα ο εν λόγω θεσμός παραμένει στην «ουρά» της Ευρώπης. Όταν, όπως είπε, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης ξεπερνά τα τρία τρισεκατομμύρια ευρώ και έχουν εκατομμύρια εργαζόμενους ως μέλη τους, ενώ η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ, έχοντας μόλις 50.000 ασφαλισμένους και 300 εκατ. ευρώ κεφάλαια διαχείρισης.

Το νομοσχέδιο έρχεται λοιπόν, έχοντας ως αιχμή την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (TEA), τα οποία θυμίζουμε έχουν θεσμοθετηθεί από το 2002. Θα συμβάλει στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των TEA, μέσα από την καθιέρωση ενός πρότυπου καταστατικού και τη διευκόλυνση ίδρυσης TEA από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά TEA), χωρίς να απαιτείται κλαδική/επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και το πέρασμα της εποπτείας τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, από ένα τριμερές σχήμα που ισχύει σήμερα (Υπουργείο Εργασίας, Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Τα TEA είναι οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου, προαιρετικού χαρακτήρα, που ιδρύονται από εργοδότες ή επαγγελματικές οργανώσεις και παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές πέρα από αυτές που παρέχει η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Οι συνταξιοδοτικές παροχές μπορεί να καταβάλλονται είτε περιοδικά, όπως για παράδειγμα με τη μορφή μηνιαίων συντάξεων, είτε εφάπαξ, και υπόσχονται ένα επιπλέον εισόδημα όταν συνταξιοδοτηθεί ο ασφαλισμένος, ενώ υπόκεινται και σε φορολόγηση.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά την εισαγωγή του θεσμού, λειτουργούν 28 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αριθμός που δεν ικανοποιεί προφανώς την κυβέρνηση και επιδιώκει να αυξήσει. Τα ταμεία αυτά έχουν συσταθεί κατά κύριο λόγο από εργοδότες-μεγάλες επιχειρήσεις ή σε κάποιους κλάδους (φάρμακο, σώματα ασφαλείας, ιδιωτικές εταιρείες και δύο τράπεζες). Επενδύουν σε χρεωστικούς τίτλους, σε μερίδια επενδυτικών οργανισμών και σε μετοχές, με στόχο -υποτίθεται- την αύξηση των αποδόσεων, οι οποίες ωστόσο, ας μην ξεχνάμε εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο καθώς υπόκεινται στους σκοτεινούς και επικίνδυνους κανόνες της αγοράς, μην εξασφαλίζοντας κανενός είδους ασφάλεια, για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων. Όπως για παράδειγμα έγινε και πέρσι στη Βρετανία όπου ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία βρέθηκαν σε επίπεδα χρεοκοπίας και αναγκάστηκε να παρέμβει η εκεί Κεντρική Τράπεζα.

Η κυβέρνηση σπεύδει να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα άμεσα διαθέσιμο στους επενδυτές. Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η οποία αφορά τους νέους εργαζόμενους, μέσω της ίδρυσης του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), το οποίο ωστόσο χρειάζεται κάποια χρόνια για να συγκεντρώσει αξιόλογο κεφάλαιο. Επιπλέον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη τετραετία, που απάλλαξε τους εργοδότες από ένα ακόμα μέρος του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» και που περιέκοψε κι άλλο τα έσοδα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, όπως και η περιορισμένη μέχρι σήμερα δραστηριότητα των ΤΕΑ, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους φέρνει τη νέα ρύθμιση. Ώστε να προωθηθεί ο θεσμός των TEA, οι εργαζόμενοι, αφενός να πειστούν για την αποδοτικότητα μιας τέτοιας επένδυσης, αφετέρου να «επενδύουν» όσο περισσότερα χρήματα μπορούν για αυτό τον σκοπό, με την πλάνη της συμπληρωματικής σύνταξης ή του εφάπαξ μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αλλά ο στόχος δεν είναι άλλος από το να συσσωρευτούν τα απαραίτητα κεφάλαια τα οποία θα λυμαίνονται ασφαλιστικές εταιρείες και οι διάφοροι επενδυτές, επιφυλάσσοντας ταυτόχρονα αβέβαιο μέλλον για τις επικουρικές συντάξεις.

Όσο για τις αυξήσεις – ψίχουλα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις δίνουν άμεσα την απάντησή τους, καλώντας σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι και δηλώνουν ότι «δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα που ζούμε και τον Καιάδα που μας ετοιμάζουν, διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει σε όλη μας τη ζωή και με τη βία μάς αφαίρεσαν».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το