Διάχυτη η εκτίμηση των Δυτικών για πιθανή κατάρρευση των ουκρανικών γραμμών άμυνας

Διάχυτος είναι στη Δύση ο φόβος για πιθανή κατάρρευση των ουκρανικών γραμμών άμυνας κάτω από τις εντεινόμενες επιθετικές κινήσεις της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής. Όλες οι αναλύσεις εκτιμούν ότι, μετά τον πόλεμο φθοράς που έκαναν οι Ρώσοι, επίκειται μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση το καλοκαίρι.
Βασικοί στόχοι φαίνεται πως είναι το Χάρκοβο, στα ανατολικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την κεντρική Ουκρανία και η Οδησσός στον νότο αποκόβοντας την πρόσβαση του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα. Κάνοντας την Ουκρανία περίκλειστο κράτος και επεκτείνοντας τα κατειλημμένα ουκρανικά εδάφη μέχρι την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία.

Οι επιθετικοί αυτοί σχεδιασμοί του ρωσικού ιμπεριαλισμού, σε συνδυασμό με την αδύναμη θέση των Ουκρανών, οξύνουν στο έπακρο τις αντιθέσεις με τους δυτικούς πάτρωνες του Κιέβου. Αυξάνει ο κίνδυνος σπασμωδικών τυχοδιωκτικών ενεργειών που μπορούν να σημάνουν επέκταση του πολέμου με απευθείας σύγκρουση ρωσικών και νατοϊκών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας, ενώ επανέρχεται στο τραπέζι η χρήση πυρηνικών όπλων.

Ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Γαλλία φέρεται να έστειλε τα πρώτα στρατεύματα στην Ουκρανία. Την αποκάλυψη έκανε ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτικής, Στίβεν Μπριέν. Ανέφερε ότι αυτοί οι 100 είναι μόνο η πρώτη δόση από περίπου 1.500 Γάλλους στρατιώτες της Λεγεώνας Ξένων που έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στην Ουκρανία. Ο Μακρόν σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Economist» έθεσε το ερώτημα για το αν θα έπρεπε να σταλούν στρατεύματα σε περίπτωση που η Μόσχα έσπαγε «την πρώτη γραμμή άμυνας» και το Κίεβο το ζητούσε, κάτι «που δεν συμβαίνει σήμερα». Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο ίδιος «δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο, διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει». Να σημειώσουμε εδώ πως αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση από τον αρχικά διακηρυγμένο στόχο για «ήττα της Ρωσίας».
Στο ίδιο επιθετικό κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος. Ενώ αποκαλυπτικές ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου για δράση Βρετανών στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ως απάντηση ο Βλ. Πούτιν διέταξε την άμεση διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων που θα περιλαμβάνουν τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων με τη συμμετοχή στρατευμάτων που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία. Ακόμη και η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει τέτοιες ασκήσεις καθώς από πέρυσι έχουν αναπτυχθεί τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι τα γυμνάσια αυτά αποτελούν απάντηση στις δηλώσεις αυτές. Είναι ακόμη απάντηση στην τετράμηνη γιγαντιαία ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Steadfast Defender» με τη συμμετοχή 90.000 στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ρωσία προειδοποίησε ακόμη τη Βρετανία ότι αν όπλα της χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να χτυπήσει ρωσικά εδάφη τότε η Μόσχα θα μπορούσε να πλήξει βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού. Επίσης κλήθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ ο Βρετανός πρέσβης για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία, ενώ το ίδιο έγινε και με τον Γάλλο πρέσβη. Με το Παρίσι να κάνει λόγο για επιχείρηση «εκφοβισμού» από το Κρεμλίνο και αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο Πούτιν βρίσκει την αφορμή από αυτές τις «θερμοκέφαλες» δηλώσεις των δυτικών αξιωματούχων για να σκληρύνει τη στάση του στα μέτωπα της Ουκρανίας και να κάνει επίδειξη δύναμης βάζοντας στο τραπέζι των γεωπολιτικών ανταγωνισμών τον πυρηνικό εκβιασμό. Εκτιμώντας ότι πολύ δύσκολα θα κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους το «απονενοημένο» βήμα για μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία τεντώνει το σχοινί, νιώθοντας ότι έχει το πάνω χέρι στα πεδία των μαχών και οξύνοντας τις αντιθέσεις στο δυτικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Στόλτενμπεργκ πως το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία. Επίσης θέλει από καλύτερη θέση να βρεθεί στο τραπέζι των μελλοντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το στάτους κβο της Ουκρανίας και του συστήματος ασφαλείας στην Ευρώπη. Ακόμη και αυτές οι κινήσεις του Γάλλου προέδρου που απ’ τη μια εμφανίζονται επιθετικές και ρίχνουν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης, απ’ την άλλη μπορούν να ιδωθούν ως κινήσεις στη σκακιέρα μιας μελλοντικής διαπραγμάτευσης.
Χαρακτηριστικά την ώρα που συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα ο Γάλλος πρέσβης στη Μόσχα παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου, όταν ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ μποϊκοτάραν την εκδήλωση. Τα κράτη δε της Βαλτικής, αντιτίθενται ακόμη και στο να αναγνωριστεί στον Πούτιν οποιασδήποτε μορφής νομιμότητα. Η Γερμανία για να βγει από τη δύσκολη θέση ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με αφορμή τάχα κυβερνοεπίθεση σε βάρος του SPD και μεγάλων εταιριών την οποία απέδωσαν στη Μόσχα.

Την «αλλοπρόσαλλη» τακτική του Γάλλου προέδρου σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές προκαλούν σύγχυση ακόμη και στους συμμάχους της Γαλλίας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Πως οι δηλώσεις αυτές είναι αμφιλεγόμενες, περίεργες και επιθετικές. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι προσπάθειες της Γαλλίας να δημιουργήσει «στρατηγική αβεβαιότητα» για τη Ρωσία δεν θα πετύχουν και πως τα γαλλικά στρατεύματα θα γίνουν ρωσικός στόχος.

Θυμίζουμε ότι ο Πούτιν στην ομιλία του μετά τις εκλογές έστειλε ένα μήνυμα στον Μακρόν πως «η Γαλλία μπορεί να παίξει έναν ρόλο» στη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος. Αυτός ο ρόλος πιθανά διερευνήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπινγκ, στο Παρίσι, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 ετών διμερών διπλωματικών σχέσεων, καθώς η Ουκρανία ήταν ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας. Στις συζητήσεις συμμετείχε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είχε προηγηθεί ο «μυστικός δείπνος» Μακρόν και Σολτς στο Παρίσι προκειμένου να συζητηθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κίνας.

Ο Σι σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Figaro έγραψε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία. Απέκρουσε τις δυτικές αιτιάσεις ότι η Κίνα εμπλέκεται στη σύγκρουση στο πλευρό της Ρωσίας λέγοντας ότι «η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν».
Μακρόν και φον ντερ Λάιεν ζήτησαν από τον Σι να επηρεάσει τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο. Ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς ασφάλεια στην Ουκρανία. Σε επιχειρηματικό συνέδριο που συμμετείχε με τον Κινέζο ομόλογό του είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή όπου οι απειλές βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου επίπεδο και οι κίνδυνοι παγκόσμιου κατακερματισμού είναι σημαντικοί».. Ο Σι από τη μεριά του είπε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες εμπλέκονται και οι δύο πλευρές. Προειδοποίησε να μην χρησιμοποιηθεί η κρίση αυτή ως εργαλείο για κριτική κατά της Κίνας, «να αμαυρωθεί η εικόνα της και να υποκινηθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος».

Στο μεταξύ η Ελβετία, στην οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιούνη η «διάσκεψη ειρήνης» της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στο «παρόν στάδιο» προσθέτοντας όμως ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία.
Το «στοχευμένο» ταξίδι του Σι στην Ευρώπη περιλάμβανε εκτός από το Παρίσι, το Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη, δύο κομβικές χώρες στο κινεζικό σχέδιο «μια ζώνη, ένα δρόμος» με επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αρθρογραφώντας σε σερβική εφημερίδα αναφέρθηκε στον «βάναυσο βομβαρδισμό» που έκανε το ΝΑΤΟ ενάντια στην «κινεζική πρεσβεία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας» ακριβώς πριν 25 χρόνια. Με τον κινεζικό ιμπεριαλισμό να διεκδικεί την παγκόσμια ηγεμονία, ακριβώς την επέτειο αυτή, ο Σι επέλεξε να τονίσει ότι «δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε αυτό» το γεγονός, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τους ανταγωνιστές του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το