Περί «παραπληροφόρησης» για το κουβανικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β κατά του κορωνοϊού
Μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών, τα fake news και η σπερμολογία για τον Covid-19 είναι λογικό να οργιάζουν.
Εξάλλου ακόμα και οι εκτιμήσεις κατά τεκμήριο ειδικών με το αντικείμενο στη χώρα μας και διεθνώς δε συγκλίνουν απαραίτητα μεταξύ τους.
Σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν στιβαρά επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση, τις ακριβείς ιδιότητες και φυσικά τους τρόπους πρόληψης της ασθένειας.
Εκ των πραγμάτων μέχρι τότε θα διατυπώνονται εκτιμήσεις και θεωρίες, άλλες σοβαρές, άλλες λιγότερο, άλλες καλοπροαίρετες κι άλλες σκανδαλοθηρικές και κακόβουλες.
Αυτό το γεγονός αξιοποιείται από τα «Ελληνικά Hoaxes» (EH) προκειμένου να τσουβαλιάσουν φεϊσμπουκικά γιατροσόφια για γαργάρες με αλατόνερο και ξύδι, με τη χρήση κουβανικού αντιϊκού φαρμάκου στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Σε άρθρο τους, λοιπόν, με τίτλο:
«Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ιντερφερόνη άλφα 2β από την Κούβα στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19»,
ο συντάκτης του άρθρου φτιάχνει έναν ισχυρισμό που τον βολεύει, προκειμένου μετά να τον «καταρρίψει» με μια σειρά επιχειρήματα που – πίσω από επιστημονικοφανείς περικοκλάδες – προσπαθούν απλώς να κρύψουν ότι βασικό πρόβλημά τους είναι ότι υπάρχει ένα κουβανικό φάρμακο που φαίνεται να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς κορωνοϊού στους οποίους έχει χρησιμοποιηθεί.
Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Αυτό τα «EH» το μεταφράζουν στον βολικό ισχυρισμό:
«Φάρμακο που ανέπτυξε η κυβέρνηση της Κούβας, συγκεκριμένα η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη άλφα 2β, είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της ασθένειας Covid-19».
Φυσικά σε κανένα από τα άρθρα που παρατίθενται ανάμεσα σε όσα αναπαρήγαγαν την «παραπληροφόρηση», δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος, ούτε πουθενά ανευρίσκεται τέτοια απλουστευμένη και απόλυτη διατύπωση, κάτι που ισχύει και για αντίστοιχα άρθρα που δημοσιεύσαμε.
Πράγμα πολύ λογικό, γιατί βασική πηγή – πρωτογενώς ή μη – των ελληνικών, αλλά και διεθνών άρθρων είναι κουβανικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα η ιστοσελίδα «Granma», δηλαδή το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.
Για το συντάκτη των EH ωστόσο, πηγές με έδρα την Κούβα ή και «άλλες ισπανόφωνες σελίδες» λίγο διαφέρουν από το προφίλ στο facebook της Σούλας από τα Πετράλωνα:
«Πρακτικά όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε αυτό το φάρμακο και τη συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Κίνας έχουν ως πηγή είτε σελίδες ενημέρωσης που εδρεύουν στη Κούβα ή άλλες ισπανόφωνες σελίδες. Αυτή η πληροφορία δε βρίσκεται σε καμία μεγάλη σελίδα ενημέρωσης ή επιστημονικού φορέα».
Το telesur, μπορεί να είναι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στη Ν. Αμερική, αλλά έχει την ατυχία εκτός από ισπανόφωνο (με αγγλική έκδοση) να είναι και φιλικά προσκείμενο στην Κούβα, άρα εξ ορισμού αναξιόπιστο.
Ιδιαίτερα προβληματικό φαίνεται πως βρίσκουν και ότι η «Granma» μιλάει για 1.500 ασθενείς που κατόρθωσε να «γιατρέψει» το φάρμακο.
Μόνο που το «γιατρέψει» είναι όρος-εφεύρεση του συντάκτη, καθώς το «Granma» κάνει απλά λόγο για:
«Χειροπιαστά αποτελέσματα στη θεραπεία πάνω από 1.500 ασθενών και ότι είναι ένα από τριάντα φάρμακα που επέλεξε η κινέζικη Εθνική Επιτροπή Υγείας για να θεραπεύσει την αναπνευστική πάθηση».
Πιο κάτω στο ίδιο άρθρο αναφέρει σχετικά με το φάρμακο:
«Έχει το πλεονέκτημα ότι ενάντια σε παρόμοιες καταστάσεις, είναι ένας μηχανισμός προστασίας, η χρήση του αποτρέπει να φτάσουν σε αυτό το στάδιο ασθενείς με πιθανότητες επιδείνωσης-περιπλοκής-υποτροπής, και να καταλήξουν πεθαίνοντας».
Διατυπώσεις δηλαδή εξαιρετικά προσεχτικές και μετρημένες, που προφανώς δεν ισχυρίζονται ότι η Κούβα έχει ένα θαυματουργό σκεύασμα που εξαφανίζει τον Covid-19, όπως θα υπέθετε κανείς από τον αρχικό ισχυρισμό που «αποδομούν» τα EH.
Εξίσου σαφής και ο Εντουάρντο Μαρτίνες, διευθυντής της BioCubaFarma, που καταπολέμησε την παραπληροφόρηση περί «κουβανικού εμβολίου» και ανέφερε απλά ότι:
«Από τις επιλογές που υπάρχουν (σ.σ αναφέρεται στην πρακτική της Κίνας) για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, η πρώτη που συνιστάται είναι η ιντερφερόνη».
Κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το πώς βλέπουν επίσημοι φορείς του κουβανικού συστήματος υγείας την ιντερφερόνη, ως μέρος πειραματικών θεραπειών μπροστά σε έναν άγνωστο ακόμα ιό.
Καταρρέουν λοιπόν και οι φαιδρότητες για «έλλειψη κλινικών μελετών» που επικαλούνται τα EH, γιατί προφανώς ποτέ κανείς δεν τις επικαλέστηκε, ούτε άφησε να εννοηθούν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, γιατί κατά τα λοιπά το φάρμακο είναι παλιό και με αρκετά ευρύ φάσμα χρήσης.
To ακόμα πιο φαιδρό είναι ότι σε κάποιο σημείο το άρθρο των EH υποστηρίζει πως:
«Για τον εν λόγω ισχυρισμό (σ.σ περί 1500 ατόμων) δεν υπάρχει τεκμηρίωση σε κανένα επίσημο μέσο, καμία μελέτη ή αναφορά επίσημου φορέα εντός ή εκτός της Κούβας δεν κάνει αναφορά σε αυτά τα νούμερα, ούτε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγηση του φαρμάκου και τα αποτελέσματα της».
Η «Granma», το όργανο επαναλαμβάνουμε του ΚΚ Κούβας που κυβερνάει τη χώρα, για τα EH δεν είναι επίσημο μέσο ή φορέας εντός Κούβας.
Αλλά για κομμουνιστές πρόκειται, είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε κιόλας;
Δεν ξέρουμε αν τα EH μετά την ιδιότητά τους ως επίσημων διαδικτυακών μπάτσων στο ελληνικό facebook έχουν πλέον και διεθνείς βλέψεις ή αν ήδη εμφανίζουν με ένδειξη «αναξιόπιστης πηγής» τυχόν αναδημοσιεύσεις από την ιστοσελίδα της Granma σε ελληνικούς λογαριασμούς του μέσου.
Από το κείμενο δε λείπει βέβαια και μια καλή δόση σχολαστικισμού, από αυτόν που πριν λίγα χρόνια μας διαφώτιζε για τη μη ύπαρξη νεκρών μέσα στο Πολυτεχνείο.
Έτσι λοιπόν πληροφορούμαστε ότι η ιντερφερόνη άλφα 2β ανακαλύφθηκε από τον Charles Weissmann στη Ζυρίχη κι ότι:
«Εν ολίγοις η κουβανική κυβέρνηση δεν ανέπτυξε την ιντερφερόνη άλφα 2β, απλά χρησιμοποίησε την ένωση για να παράγει ένα φάρμακο».
Δεν ξέρουμε πού ακριβώς εντόπισε ο συντάκτης κάποιον επίσημο κουβανικό ισχυρισμό ότι η χημική ένωση είναι κουβανική ανακάλυψη ώστε να έχει τόση σπουδή να την καταρρίψει.
Όταν κάποιος λέει ότι θα πάρει παρακεταμόλη εννοεί προφανώς ότι θα πιει ένα ντεπόν, ένα παναντόλ ή όποιο άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα την περιέχει, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις ότι πρόκειται για δραστική ουσία που αναπτύχθηκε από Αμερικανό χημικό Harmon Northrop Morse το 1878, κι όχι για πατέντα των φαρμακευτικών εταιρειών που πουλάνε τα παυσίπονα που την περιέχουν.
Με λίγα λόγια, τα EH προχώρησαν σε ένα σωρό ακροβασίες και κατασκευές επιχειρημάτων που ουδέποτε διατυπώθηκαν στη μορφή που ισχυρίζεται τα επίμαχο άρθρο.
Κι αυτό απλά και μόνο επειδή επειδή ως «σοβαρή ιστοσελίδα», δεν ήθελαν να γράψουν (τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση) έτσι απλά:
«Μην πιστεύετε ιστοσελίδες που εκπορεύονται από την κουβανική κυβέρνηση».
Φυσικά, όπως λέγαμε και στην αρχή, ο χρόνος και οι μελέτες που προφανώς θα γίνουν στο μέλλον θα αποδείξουν το βαθμό αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου ενάντια στον κορωνοϊό.
Ο έμμεσος -πλην σαφέστατος- ισχυρισμός του συντάκτη ότι η κουβανική κυβέρνηση (αυτήν εκφράζει η «Granma») διαδίδει συνειδητά ψέματα στους δικούς της πολίτες και σε όλο τον κόσμο για θετικά αποτελέσματα σε έναν αριθμό ασθενών,
υποκρύπτει απλώς πολιτική εμπάθεια, αν όχι εσκεμμένη απόπειρα συκοφάντησης του σοσιαλιστικού συστήματος και ειδικότερα του συστήματος υγείας της Κούβας, στο οποίο τείνουν χείρα βοηθείας αυτές τις δύσκολες ώρες μια σειρά χώρες, από την Κίνα ως την Ιταλία και χώρες της Καραϊβικής.
Πηγή: Katiousa.gr
e-prologos.gr