Του Mark Gruenberg για το People World
Η ένωση που εκπροσωπεί τεράστιο αριθμό εργαζομένων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας βοείου κρέατος, πουλερικών και χοιρινού κρέατος της χώρας απαιτεί από την κυβέρνηση του Τράμπ να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί προστατεύονται από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς τους αναγκάζει να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.
Σε δήλωση στις 29 Απριλίου, η οποία ακολούθησε την επιστολή της προηγούμενη βδομάδα προς τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πένες, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων για τα Τρόφιμα και το Εμπόριο Μαρκ Περόνε αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί στερούνται επαρκής προστασίας, όπως μάσκες και αναπνευστήρες N95, και άλλα προστατευτικά εργαλεία και μέτρα απαραίτητα για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού και να εξασφαλίσουν ασφαλή κοινωνική αποστασιοποίηση.
Η επιστολή του Περόνε έρχεται καθώς δεκάδες εργοστάσια συσκευασίας έχουν κλείσει σε εθνικό επίπεδο λόγω της απειλής από τον ιό και καθώς 5.000 εργαζόμενοι έχουν δοκιμαστεί θετικοί για τον κορονοϊό και έχουν διαταχθεί να αυτο περιοριστούν σε καραντίνα ή έπρεπε να νοσηλευτούν. Είκοσι έχουν πεθάνει σε όλη τη χώρα, μέχρι στιγμής μεταξύ των οποίων και στα δύο από τα πιο γνωστά από τα πληγέντα εργοστάσια, το εργοστάσιο χοιρινού κρέατος Σμίθφιλντ στο Σιου Φολς.
Συνολικά, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και σχεδόν 60.000 άνθρωποι σε εθνικό επίπεδο έχουν πεθάνει.
Ο Περόνε κατέστησε σαφές στον Τραμπ και τον Πένς ότι δεν μιλάει μόνο για το ένα εκατομμύριο και πλέον μέλη του σωματείου του, συμπεριλαμβανομένων των 250.000 σε μονάδες συσκευασίας, αλλά και για τους μη συνδικαλισμένους. Όλοι υποφέρουν από τις ίδιες συνθήκες, όπως η στενή συνύπαρξη, η έλλειψη προστατευτικού προσωπικού εξοπλισμού.
Πολλοί εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής κρέατος φοβούνται επίσης να μιλήσουν και να καταγγείλουν τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της απειλής του κορονοϊού, επειδή οι εργαζόμενοι είναι χωρίς χαρτιά. Αυτό επιτρέπει στα αφεντικά να απειλήσουν πως θα καλέσουν πράκτορες της Αλλοδαπής και της Τελωνειακής Επιβολής (ICE) για να κάνουν έφοδο σε εργοστάσια και να τους απαλλάξουν από “ταραχοποιούς”.
“Για να προστατευθεί ο εφοδιασμός της Αμερικής με τρόφιμα, οι εργαζόμενοι στην κρεατοπαραγωγή της Αμερικής πρέπει να προστατευθούν”, δήλωσε ο Perrone. “Αυτοί οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να διατηρήσουν τη παροχή τροφής στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτού του θανατηφόρου ξεσπάσματος του ιού.” Μετά την καταγραφή των αριθμών, πρόσθεσε: “Για το καλό όλων των οικογενειών μας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια και την προστασία αυτών των εργαζομένων. “
“Αν και συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τον εφοδιασμό σε τρόφιμα, η σημερινή εκτελεστική εντολή που αναγκάζει τις μονάδες συσκευασίας κρέατος να παραμείνουν ανοικτές πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των εταιριών συσκευασίας κρέατος της χώρας μας. Με απλά λόγια, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή παροχή τροφίμων χωρίς την ασφάλεια αυτών των εργαζομένων”.
“Προτρέπουμε την κυβέρνηση να θεσπίσει άμεσα σαφή και εφαρμόσιμα πρότυπα ασφαλείας τα οποία θα υποχρεώνουν όλες τις εταιρείες κρεατοπαραγωγής να παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο προστατευτικού εξοπλισμού μέσω της πρόσβασης στο ομοσπονδιακό απόθεμα εξοπλισμού ατομικής προστασίας, να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα καθημερινών εξετάσεων για τους εργαζόμενους και τις κοινότητές τους, να επιβάλλουν φυσική απόσταση σε όλα τα εργοστάσια, και να παρέχουν πλήρη άδεια αδιαθεσίας με πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους που έχουν μολυνθεί. Επιπρόσθετα, για να προστατευθεί η παροχή τροφίμων και να εξασφαλιστεί η εφαρμογή αυτών των προτύπων ασφαλείας για τους εργαζομένους, οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς από ομοσπονδιακούς επιθεωρητές και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εκπροσώπηση για να εξασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους”, ανέφερε ο Περόνε.
Η επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία σε μη προστατευόμενες μονάδες απειλεί επίσης τις κοινότητες στις οποίες ζουν. Τα εργοστάσια κρέατος βρίσκονται σε 150 διαφορετικές αγροτικές κομητείες. Το ποσοστό λοίμωξης από τον κορονοϊό σε αυτές τις κομητείες είναι ήδη υψηλότερο από το 75% των υπόλοιπων κομητειών στις ΗΠΑ.
Αυτές οι αγροτικές περιοχές, όπως το Σιου Φολς της Νότιας Ντακότα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο του Smithfield που απασχολεί 6.700 εργαζόμενους, δεν έχουν εντολές παραμονής στο σπίτι και έχουν βιώσει υψηλά ποσοστά μόλυνσης από τα εργοστάσια.
Η εντολή του Τραμπ μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει πρόσθετες εστίες στις κοινότητες αυτές.
Πηγή: guernicaeu.wordpress.com
e-prologos.gr