Σε εκατοντάδες συλλήψεις προχώρησαν οι τουρκικές αρχές ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, την ώρα που φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», οι αρχές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, πολλοί από τους οποίους έχουν κιόλας συλληφθεί.
Το έναυσμα για το μπαράζ των νέων προγραφών έδωσε μια έκθεση της RAND Corporation, μιας αμερικάνικης δεξαμενής σκέψης (think tank), καθώς υποστήριξε πως το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος είναι πιθανό κι ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ακάρ, έχει αποκτήσει «εξαιρετικά στενές επαφές» με στελέχη του αμερικανικού στρατού. Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, υποστηρίζει πως η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδιώξει εκατοντάδες αξιωματικούς, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις του τουρκικού στρατού.
«Οι συζητήσεις περί πραξικοπήματος είναι περιττές για την Τουρκία. Όλα τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα βρίσκονται σε επαγρύπνηση» ήταν η επίσημη θέση της Άγκυρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Τσελίκ. Επίσης ο Ακάρ, με δήλωσή του υποστηρίζει ότι όσα αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με τον ίδιο και τον τουρκικό στρατό «γράφτηκαν με τρόπο ανειλικρινή, ώστε να χρησιμοποιηθούν από κύκλους που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσά μας».
Ιδιαίτερο βάρος στις φήμες έδωσε όμως ο ακροδεξιός επικεφαλής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, κυβερνητικός εταίρος, Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε «Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος … Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός».
Ανεξάρτητα από τις σκοτεινές σκοπιμότητες των αμερικάνικων χαλκείων, που επιδιώκουν με κάθε μέσο να επαναφέρουν την Τουρκία στο άρμα της Δύσης, η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποιεί τις φημολογίες για να δικαιολογήσει το κλίμα τρομοκρατίας και των εξοντωτικών διώξεων των πολιτικών αντιπάλων της. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Τις τελευταίες μέρες το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία έχει οξυνθεί, μετά και την παρέμβαση του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, Μπάσμπουγ, που είναι φυλακισμένος για την εμπλοκή του στην υπόθεση «Εργκενένκον». Ο απότακτος επιτελάρχης κατάγγειλε τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ότι ευθύνονται για τη δράση των Γκιουλενιστών. Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ζητώντας από όλους τους βουλευτές του κόμματός του να καταθέσουν μήνυση, επειδή με τις δηλώσεις του Μπάσμπουγ θίγεται η Εθνοσυνέλευση.
Σε μια παράλληλη δικαστική υπόθεση, που επιβεβαιώνει ότι όλες οι εξουσίες οφείλουν να υποτάσσονται στις επιλογές του, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος των δικαστών που τόλμησαν να αθωώσουν τους κατηγορουμένους στη δίκη για το κίνημα του Γκεζί, λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε εχθρούς του κράτους τους υποστηρικτές περιβαλλοντικών κινημάτων.
Το Δικαστήριο αθώωσε τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά και άλλα οκτώ πρόσωπα που κατηγορούνταν ότι «αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση», επειδή είχαν υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, που έγιναν γνωστές ως το κίνημα Γκεζί. Μερικές ώρες μετά την αθώωσή του, ο Καβαλά συνελήφθη, σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr