Θα μπορούσε να είναι ένα σατιρικό κείμενο που με δόσεις υπερβολής και μαύρου χιούμορ καταγγέλλει τα δαιδαλώδη αδιέξοδα της κρατικής γραφειοκρατίας, όμως είναι η πραγματικότητα που βιώνουν πολλές εργαζόμενες σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), όταν έρθει η ώρα να πάρουν την άδεια μητρότητας όπως όλες οι υπόλοιπες εργαζόμενες στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικάς προβλέπει τρεις μήνες άδεια λοχίας και άλλους εννιά μήνες άδειας ανατροφής στην περίπτωση που η εργαζόμενη δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου. Ο ΟΑΕΔ από την πλευρά του στις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα χορηγεί για ένα εξάμηνο την Ειδική Παροχή Μητρότητας.
Οι εργαζόμενες στα ΝΠΙΔ δεν δικαιούνται τίποτα από τα δύο, παρά μόνο εάν υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (ΕΚΛ) ή στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ)του φορέα στον οποίο εργάζονται. Στην πραγματικότητα όμως, είναι αρκετά τα ΝΠΙΔ που λειτουργούν δεκαετίες τώρα χωρίς ΕΚΛ ή –ακόμα κι αν έχουν– δεν γίνεται σε αυτούς καμία πρόβλεψη, πέρα από απλές παραπομπές σε μια θολή ή και ανύπαρκτη νομοθεσία. Όσο για Συλλογικές Συμβάσεις ούτε κι αυτές υπάρχουν, ειδικά στα πιο μικρά και νέα ΝΠΙΔ στα οποία οι εργαζόμενοι μόλις τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να οργανώσουν Σωματεία.
Το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί με την επέκταση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και όσον αφορά τους εργαζόμενους των εποπτευόμενων ΝΠΙΔ· οι τελευταίοι, έτσι και αλλιώς, πληρώνονται με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο και, όπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, έχουν υποστεί τις περικοπές του δέκατου τρίτου και ο δέκατου τέταρτου μισθού. Επιπλέον, τα ΝΠΙΔ υπόκεινται σε όλες τις άλλες διατάξεις που διαπερνούν τον δημόσιο τομέα, όπως οι νόμοι για τις προμήθειες και τους διαγωνισμούς κλπ., και οι εργαζόμενοι σε αυτά συμμετέχουν κανονικά στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Επομένως, μολονότι μια τέτοια λύση θα ήταν προφανής και θα αντιμετώπιζε τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα εργασιακά ζητήματα, τα Διοικητικά Συμβούλια αλλά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αφήνουν εσκεμμένα το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΝΠΙΔ να παραμένει θολό και αδιευκρίνιστο, αφού έτσι μπορούν να το εκμεταλλεύονται κάθε φορά, κατά το δοκούν.
Ο ΟΑΕΔ από την μεριά του, όταν πρόκειται να αξιολογήσει τις αιτήσεις των εργαζόμενων στα ΝΠΙΔ για τη χορήγηση της Ειδικής Παροχής Μητρότητας, εξετάζει μονάχα το γεγονός ότι οι φορείς αυτοί δεν είναι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του την ουσία του θέματος, δηλαδή το ότι αυτές οι εργαζόμενες δεν έχουν καμία άλλη οικονομική κάλυψη για τους πρώτους μήνες της μητρότητας τους. Έτσι, ως μητέρες πλέον εξαναγκάζονται πολλές φορές να παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών με όλο το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος που αυτό συνεπάγεται. Βρίσκονται, λοιπόν, έξω από οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της γονεϊκότητας, την ίδια ώρα που –μέσω των εισφορών τους για την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ– πληρώνουν κρατήσεις υπέρ του ΟΑΕΔ. Αυτή η πρακτική του ΟΑΕΔ είναι πολύ επικίνδυνη γιατί θα μπορούσε αύριο να κρύβει και άλλες παγίδες για τους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ, όπως π.χ. η αμφισβήτηση, με την ίδια ακριβώς δικαιολογία, του δικαιώματος στο Ταμείο Ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης.
Ο παραλογισμός του ΟΑΕΔ όμως δεν φτάνει μονάχα στην απόρριψη των αιτήσεων των εργαζόμενων των ΝΠΙΔ για την Ειδική Παροχή Μητρότητας. Στην περίπτωση κάποιων εργαζόμενων, που το αίτημα τους έγινε δεκτό, (Καθώς ορθά κατά την άποψή μας οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ έκριναν ότι την δικαιούνται) και πήραν την παροχή, έρχεται εκ των υστέρων να αναιρέσει την απόφασή του και ζητά πίσω τα χρήματα που τους έδωσε, σχεδόν τιμωρώντας τες για την επιλογή τους να κάνουν παιδιά.
Τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και αυτή που αφορά την Α.Μ., εργαζόμενη σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: της ανακοινώθηκε, πριν από λίγες μέρες, η απόφαση του Προϊστάμενου του Τοπικού Υποκαταστήματος ΟΑΕΔ της Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία ανακαλείται η επιδότηση Ειδικής Παροχής Μητρότητας που της είχε χορηγηθεί πριν από δυο χρόνια, κατά την περίοδο που εργαζόταν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην προσπάθειά του να δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό και να φέρει τους υπεύθυνους του ΟΑΕΔ , του Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης συνολικότερα απέναντι στις ευθύνες τους, κήρυξε στάση εργασίας στις 8 Μάρτη και συγκέντρωση στις 9.30 π. μ. στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Άλιμο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 8.
Διεκδικεί από την Διοικήτρια του ΟΑΕΔ να αναιρέσει την απόφαση που αδικεί κατάφωρα τη συγκεκριμένη εργαζόμενη, καθώς και όλες τις παρόμοιες αποφάσεις προϊσταμένων τοπικών ΟΑΕΔ , και να εκδώσει συγκεκριμένη διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία να διευθετείται το συγκεκριμένο ζήτημα για όσες εργαζόμενες δεν καλύπτονται για την συγκεκριμένη άδεια από ΕΚΛ ή ΣΣΕ.
Πηγή: Κώστας Σβόλης – poli-k.net
——————————Διαβάστε και αυτό:
e-prologos.gr