Μεταξύ άλλων αντιδραστικών διατάξεων, ο Νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/2021), που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, έφερε στα σωματεία την εξ αποστάσεως συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τη λήψη αποφάσεων και για τις αρχαιρεσίες: «…Κάθε μέλος δικαιούται να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση εξ αποστάσεως, καθώς και να ψηφίζει εξ αποστάσεως. Το καταστατικό οφείλει να προβλέπει τους τρόπους της εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου κάθε μέλους που το επιθυμεί, οι οποίοι πρέπει να περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική, διαδικτυακή ή δικτυακή, σύνδεση, με όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη μυστικότητα. Απαγορεύεται η λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, χωρίς την παροχή πραγματικής δυνατότητας εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί» (άρθρο 86, παρ. 3γ) και «…..Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με διασφάλιση της μυστικότητας των ψήφων… Τα πρακτικά διαλογής των ψηφοδελτίων και καταμέτρησης των ηλεκτρονικών ψήφων εισάγονται στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε..» (άρθρο 87).
Έτσι, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση θα πρέπει να παρέχει υποχρεωτικά στα μέλη της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής και ψήφου.
Τι σημαίνει στην πράξη «ψηφίζω στο σωματείο μου ηλεκτρονικά»; Σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν συναντιούνται σε έναν συγκεκριμένο φυσικό χώρο για να συζητήσουν τα προβλήματά τους, να ανταλλάξουν γνώμες και εμπειρίες, να αντιπαρατεθούν, να συμφωνήσουν στον τρόπο διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους, παρά μένουν σε απόσταση, αφού αυτό που τους ενώνει με τους συναδέλφους τους είναι ένα κλικ… Ο καθένας μένει μόνος, πίσω από μια οθόνη, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου του και με ελεγχόμενη πληροφόρηση, και τελικά, μένει έκθετος και ευάλωτος στις πιέσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη στοχεύει με κάθε τρόπο στην αποδυνάμωση των ζωντανών διαδικασιών και στο σπάσιμο της συλλογικότητας. Και θέλει να το κάνει το συντομότερο δυνατό!
Παρόλο που οι μεταβατικές διατάξεις, δημοσιευμένες από το Υπουργείο Εργασίας λίγο μετά την ψήφιση του Νόμου, μιλούν για εφαρμογή των εξ αποστάσεως διαδικασιών τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις όσο και στις αρχαιρεσίες από 1η Ιανουαρίου 2022, σε μια σειρά σωματεία οι φιλοκυβερνητικές και φιλεργοδοτικές δυνάμεις και όχι μόνον, με πρόσχημα την πανδημία και τους κινδύνους συνωστισμού, έσπευσαν και σπεύδουν να τον εφαρμόσουν νωρίτερα και κατά παράβαση των καταστατικών τους!
Ήδη τον περασμένο Ιούλιο, ζητήθηκε από τους εργαζομένους στον Γερμανό (εταιρία του ομίλου ΟΤΕ) να ψηφίσουν με ένα κλικ εν ώρα εργασίας από τους υπολογιστές της εταιρίας (!), χωρίς να τους δοθεί η επιλογή κάλπης με φυσική παρουσία, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη την πλήρη απομόνωση των εργαζομένων, αλλά αναδεικνύει και ζητήματα νομιμότητας της διαδικασίας: παύει ο ρόλος της Εφορευτικής Επιτροπής (κανονικά εκλεγμένης από τη Γενική Συνέλευση) και η διαδικασία πλέον ελέγχεται από έναν server! Πρόκειται για μια νέα κατάσταση που τελικά αφήνει μεγάλα περιθώρια για κάθε είδους παρατυπίες και «μαγειρέματα» (περιπτώσεις αδυναμίας ταυτοπροσωπίας, δυσκολία πρόσβασης για κάποιους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ευκολία προώθησης των κωδικών συμμετοχής σε τρίτους κτλ.).
Πόσο μυστική και έγκυρη είναι μια τέτοια ψηφοφορία, που ουσιαστικά δίνει όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία να διαμορφώσει την ψήφο των εργαζομένων και τελικά τις αποφάσεις τους;
Ενόψει της λήξης της παράτασης της θητείας πολλών Διοικητικών Συμβουλίων μέσα στο φθινόπωρο, παρόμοια φαινόμενα παρατυπιών παρουσιάστηκαν και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) καταγγέλλει μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής για διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι κυρίαρχες δυνάμεις στο ΔΣ του Σωματείου Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ Αθήνας αποφασίζουν την πραγματοποίηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής και διαδικτυακής Γενικής Συνέλευσης. Πρόκειται για καταφανείς περιπτώσεις πραξικοπηματικής επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τα ΔΣ, αποφυγής διεξαγωγής ζωντανών Γενικών Συνελεύσεων, πιέσεις και εσωτερικό αναβρασμό εις βάρος της νομιμότητας (οι συγκεκριμένες αποφάσεις καταπατούν τα ισχύοντα καταστατικά), της συλλογικότητας (εξαναγκάζουν σε χρήση ηλεκτρονικών διαδικασιών, με διόλου αδιάβλητες διαδικασίες), του συνδικαλιστικού κινήματος (αλλοίωση της θέλησης και των επιδιώξεων των εργαζομένων).
Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι τα όργανα του Υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο βιάζονται να εφαρμόσουν τον νέο εργασιακό νόμο, αλλά έρχονται να επιβάλουν και ποινές στους απείθαρχους: η διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρενέβη πρόσφατα στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων, επισημαίνοντας αυθαίρετα ότι η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι υποχρεωτική (!), επικαλούμενη πειθαρχικές ποινές.
Σε όσους προτρέχουν και σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις των ηλεκτρονικών διαδικασιών πριν τους υποχρεώσει τυπικά ο Νόμος Χατζηδάκη, σε όσους προωθούν συστηματικά την κυβερνητική γραμμή, κατά παράβαση των ψηφισμένων καταστατικών, σε όσους επιδιώκουν να ποδοπατήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και να διαλύσουν όλες τις συλλογικές διαδικασίες πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά, αποφασιστικά, μαζικά.
Κανένα ΔΣ, καμία κυβέρνηση και κανένας εργοδότης δεν θα φιμώσει τους εργαζόμενους και δεν θα απονεκρώσει τα Σωματεία, την ώρα που οι εργαζόμενοι χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να παλέψουμε για τα δικαιώματά και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες!
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr