Ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, με καθυστέρηση ενός έτους, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 ο οποίος θα μεταφέρει απ’ ευθείας φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Γερμανία. Μαζί με τον «δίδυμο» αγωγό Nord Stream 1 θα μπορεί να διπλασιάσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως και 55 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης είναι η Ουκρανία της οποίας ο οικονομικός και γεωπολιτικός ρόλος υποβαθμίζεται αφού θα μειωθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που διέρχονται από τη χώρα προς την Ευρώπη, ενώ και η διαπραγματευτική της ισχύ ως προς την Ρωσία δέχεται καίριο πλήγμα.
Την ημέρα ολοκλήρωσης του έργου ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και ο Γερμανός πρέσβης στη Μόσχα συζήτησαν για κοινά επιχειρηματικά έργα μεταφοράς υδρογόνου από τη Ρωσία στη Γερμανία και διαμετακόμιση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το έργο είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων οι οποίες άρθηκαν μετά το συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου. Αντιδράσεις είχαν υπάρξει και στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και της Γερμανίας καθώς θεωρήθηκε ως «γεωπολιτικό όπλο» της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτών των αντιθέσεων, η Πολωνία, παραμονές των εγκαινίων του αγωγού, δήλωσε πως σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο από το 2023 και θα το αντικαταστήσει με νορβηγικό που θα μεταφερθεί με τον «Βαλτικό Αγωγό» (Baltic Pipe). Ο αγωγός που θα συνδέσει τα νορβηγικά κοιτάσματα με τη Δανία και την Πολωνία θα λειτουργήσει πλήρως από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Την ίδια μέρα των εγκαινίων του αγωγού ξεκινούσαν οι μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας «Zapad-2021» («Δύση-2021»), κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών και στη Βαλτική Θάλασσα, διάρκειας μιας βδομάδας. Στις ασκήσεις συμμετείχαν 200.000 στρατιωτικοί, περίπου 80 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, περισσότερα από 15 πολεμικά πλοία και περίπου 300 άρματα μάχης. Επίσης συμμετείχε στρατιωτικό προσωπικό από Αρμενία, Ινδία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Μογγολία.
Η Λιθουανία και η Πολωνία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις ασκήσεις, εξαιτίας της «μεταναστευτικής κρίσης» που εξελίσσεται στα σύνορα και ζήτησαν ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.
Παράλληλα, η Ρωσία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη «Sukhoi Su-30» στη δυτική Λευκορωσία για να σχηματίσουν κοινό στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο αεροπορίας και αεράμυνας, πραγματοποιώντας κοινές αποστολές και περιπολίες «για να προστατεύσουν τα σύνορα του Ενωσιακού Κράτους» το οποίο θα συγκροτήσει η Ρωσία και Λευκορωσία. Για να συζητήσουν αυτή την προοπτική αλλά και για τις διεθνείς εξελίξεις Πούτιν και Λουκασένκο συναντήθηκαν στη Μόσχα.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr