Γιώργος X. Παπασωτηρίου

«Πέθανε σε ηλικία 56 ετών η Sinead O’ Connor, η γνωστή τραγουδίστρια με επιτυχίες όπως το Nothing Compares 2 U, μετά από πολύχρονη μάχη με την ψυχική της υγεία». Έτσι μεταδόθηκε ο θάνατος μιας μεγάλης τραγουδίστριας και μιας συγκλονιστικής αγωνίστριας.

Ναι ήταν «τρελή» η Ο Κόννορ, γιατί τόλμησε να επιτεθεί στην Καθολική Εκκλησία μιλώντας για την κακοποίηση παιδιών. Ήταν «τρελή» γιατί ήταν ακτιβίστρια για κοινωνικά θέματα, για το επιθετικό γράμμα της στην Μiley Cyrus, για το μποϊκοτάρισμα των βραβείων Grammy, για το αντρικό της κούρεμα, για την αντιπαράθεσή της με τον Prince, ναι ήταν «τρελή» γιατί η ζωή της Sinnead Ο Κόνορ υπήρξε ένας διαρκής αγώνας για απόδοση δικαιοσύνης και αφύπνισης της κοινής γνώμης σε θέματα που τα συστημικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1992 η Sinnead ήταν καλεσμένη στην θρυλική ζωντανή εκπομπή Saturday Night Live. Την κάλεσαν να τραγουδήσει ένα τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ εμπνευσμένο από την ιστορική ομιλία του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασσιέ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που αναφερόταν στον ρατσισμό στη Αφρική. Η ομιλία αυτή ενέπνευσε σχεδόν ολοκληρωτικά τους στίχους του τραγουδιού του Bob Marley, του ‘’War’’ το οποίο φυσικά εμπεριέχει αντιρατσιστικά μηνύματα. Έτσι θέλοντας να τιμήσουν την ένδοξη αυτή στιγμή οι παραγωγοί του SNL κάλεσαν την Sinead να ερμηνεύσει το κομμάτι στον αέρα της εκπομπής.

Η Χριστιανοκαθολικής ανατροφής O’Connor απρόσμενα και χωρίς καμία συνεννόηση με την παραγωγή άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού. Αντί λοιπόν να τραγουδήσει για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, έκανε σοκαριστικές αναφορές στα σκάνδαλα παιδικής κακοποίησης στους κύκλους της καθολικής εκκλησίας της Ιρλανδίας που έως εκείνη τη στιγμή δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Την ώρα που τραγουδούσε κρατούσε μια φωτογραφία. Κανονικά έπρεπε να απεικονίζει ορφανά παιδιά της Αφρικής, στον αέρα όμως δίχως κανείς να μπορεί να την εμποδίσει ξεπρόβαλε τον πρόσωπο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’!

Ακολούθησε η στιγμή που κορύφωσε την εμφάνιση της και ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα της, φέρνοντας ταυτόχρονα στο προσκήνιο ένα ζήτημα για την εποχή μεγαλύτερο από τον ρατσισμό, την παιδική κακοποίηση από ιερωμένους της καθολικής εκκλησίας. Ύψωσε την φωτογραφία του τότε Πάπα μπροστά στην κάμερα, σταμάτησε να τραγουδάει και φώναξε ‘’Fight The Real Enemy’’ (πολεμήστε τον αληθινό εχθρό) σκίζοντας τη φωτογραφία σε χίλια κομμάτια μπροστά στο έκπληκτο κοινό της εκπομπής και ολόκληρης της αμερικάνικης κοινωνίας.

Μετά από 24 χρόνια το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε δυστυχώς σοκάρει κανέναν μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που έχουν έρθει στο φως. Τότε προκάλεσε σοκ.

Η Sinead O’Connor καταστρέφοντας κυριολεκτικά την καριέρα της έβαλε έναν πολύ μεγάλο λiθάρι για να ξεσκεπαστεί ένα κατά συρροή έγκλημα.
Εκείνη μπορεί να ισχυριστεί δικαιότατα πως άλλαξε τον κόσμο. Χωρίς δηθενιές χωρίς διπλωματία, χωρίς θεατρινισμούς, ξεσκεπάζοντας τα κακώς κείμενα και δημιουργώντας την επόμενη μέρα ένα κλίμα που ώθησε σε έρευνες και ξεκαθάρισμα του τοπίου. Αποτρέποντας πιθανόν πολλά ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά το περιστατικό, έλαβε χώρα στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης μια ιστορική συναυλία για τα 30 χρόνια του Νομπελίστα πλέον τραγουδοποιού Bob Dylan. Σε αυτήν έλαβαν μέρος θρύλοι της μουσικής και φίλοι του Dylan που ερμήνευσαν τα κομμάτια του προς τιμήν του. Μεταξύ άλλων οι: Neil Young, Eric Clapton, Tracy Chapman, Eddie Vedder, Stevie Wonder, Lou Reed, Tom Petty & George Harrison.
Ο κάποτε φερόμενος και ως ‘’η φωνή της γενιάς του’’ τροβαδούρος μεταξύ όλων αυτών κάλεσε και την νεαρή Sinnead να ερμηνεύσει ένα κομμάτι του. Μια κίνηση που σόκαρε πολλούς, όμως για τον Ντίλαν ήταν απλά η αποδοχή και αναγνώριση της προσωπικότητας της και μια κίνηση στήριξης. Η συντηρητική μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας αντέδρασε, δεν ήθελε να ακούει για την Sinead. Αρκετοί όμως στον χώρος της διανόησης και των τεχνών στάθηκαν με δέος δίπλα της. Όπως ο τραγουδιστής και ηθοποιός Kris Kristofferson που προανήγγειλε επάνω στην σκηνή την εμφάνιση της λέγοντας:
‘’Είμαι πολύ περήφανος που θα σας παρουσιάσω τον επόμενο καλλιτέχνη. Το όνομα της έγινε συνώνυμο του θάρρους και της ακεραιότητας. Κυρίες και Κύριοι η Sinead O’Connor’’.

Με την αναφώνηση του ονόματος της έγινε χαμός. Ήταν αρκετά δύσκολο να καταλάβεις αν οι περισσότεροι επευφημούσαν ή αποδοκίμαζαν. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις κραυγές δεν επέτρεπε σε καμία περίπτωση την μπάντα να ξεκινήσει να παίζει καθώς δεν θα ακουγόντουσαν! Κάποια στιγμή ο πιανίστας ξεκίνησε να παίζει τις πρώτες νότες του συμφωνημένου τραγουδιού του Ντίλαν που υποτίθεται θα ερμήνευε, η Sinead όμως δίνει σύνθημα να διακοπεί η μουσική. Και κάνει μια αναπάντεχη κίνηση. Αντί για το τραγούδι του Dylan αποφασίζει στην συναυλία προς τιμήν του να ερμηνεύσει acapella ξανά το War του Bob Marley, μόνο που αυτή την φορά όταν έφτασε στο σημείο που είχε αλλάξει τους στίχους απλά σταμάτησε και αποχώρησε ξεσπώντας σε λυγμούς. Ο Kris Kristofferson έτρεξε να την αγκαλιάσει και την φίλησε το μέτωπο προτού παρουσιαστεί αμήχανα ο επόμενος καλλιτέχνης ο Neil Young…

πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το