Η ΕΛΑΣ περνάει… Νομική και Πολυτεχνείο – Τα πρώτα πανεπιστήμια στα οποία θα επιχειρήσει το νέο σώμα
Μέσω διαρροών, για μια ακόμη φορά, επιλέγει το υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει σχετικά με τα επόμενα βήματα για την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα πρώτα ιδρύματα στα οποία θα επιχειρήσει η νεοσύστατη Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, θα είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΠΘ). Υπάρχει, δε, και η σκέψη να συμπεριληφθεί και το Πανεπιστήμιο Πατρών, αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση.
Επιμένει για υπαγωγή στην ΕΛΑΣ η Κεραμέως
Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιμένει στην απόφαση για υπαγωγή του νεοσύστατου σώματος απευθείας στην ΕΛΑΣ και όχι στα ακαδημαϊκά όργανα. Υπενθυμίζεται πως στη συγκεκριμένη απόφαση εναντιώνεται η Σύνοδος Πρυτάνεων η οποία μεταξύ άλλων έχει θέσει ζήτημα αυτοδιοίκητου, σχετικά με τη δικαιοδοσία για την ασφάλεια των ΑΕΙ.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενο στάδιο, πάλι μέσω διαρροών στο φιλικό της τύπο, έγινε γνωστό πως θα προσληφθούν αστυνομικοί με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες) και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα καθήκοντά τους.
Επίσης, οι αστυνομικοί του νέου σώματος θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες, ενώ η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα βαρύνει τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το σώμα θα περιπολεί μέσα στον χώρο των ιδρυμάτων και σε περίπτωση «ύποπτων» ενεργειών θα επικοινωνεί με την ΕΛΑΣ και θα λαμβάνει οδηγίες για το πώς θα αντιδράσει.
Στο επόμενο διάστημα, δε, αναμένεται και σχετική προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, στα «σκαριά» βρίσκονται 1.000 προσλήψεις αστυνομικών, ενώ το συνολικό κόστος προσεγγίζει τα 30 εκ. ευρώ.
Διθύραμβοι Χρυσοχοΐδη-ΟΝΝΕΔ, «όχι» από την ακαδημαϊκή κοινότητα
«Η κυρία Κεραμέως θα φέρει στη βουλή την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα είναι μία ομάδα ήπιας αστυνόμευσης και θα συλλαμβάνει όποιον παρανομεί», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΟΝΝΕΔ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «δικαίωση για γενιές μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που επί δεκαετίες υπερασπίστηκαν την πρόοδο στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου».
Αντιθέτως, τα ΑΕΙ τοποθετούνται κατά της δημιουργίας σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ: «Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα», σημειώνει μεταξύ άλλων.
«Όταν οι φοιτητές ζητούσαν προσωπικό, εννοούσαν διδακτικό και υγειονομικό- όχι αστυνομικούς, όταν ζητούσαν αναβάθμιση των υποδομών εννοούσαν αίθουσες διδασκαλίας και όχι κάμερες ασφαλείας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κείμενο πρωτοβουλίας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σε ανακοίνωσή της η “Φοιτητική Πορεία” σημειώνει ότι “η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πανδημία και τις κλειστές σχολές για να περάσει όλα τα αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά σχέδιά της. Διότι τέτοια αντιδημοκρατικά και κατασταλτικά είναι τα μέτρα που προτείνει για τις σχολές. Καμία σχέση δεν έχουν με κάποια γενική αντιμετώπιση της “εγκληματικότητας”, αλλά με το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος. Πέρυσι κατάργησε το άσυλο, τώρα φέρνει και επίσημα την αστυνομία μες στις σχολές, για να τρομοκρατεί μόνιμα τους φοιτητές, ξυπνώντας μνήμες από τις μαύρες μέρες του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας.”
Η παρουσία ενός σώματος-παρακλαδιού της Ελληνικής Αστυνομίας μες στις σχολές, καθώς και η ενεργή παρουσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε αυτούς τους σχεδιασμούς, μαρτυρούν τον κατασταλτικό χαρακτήρα αυτών των μέτρων.
Μια πρόσφατη γεύση από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είχαμε μια μέρα πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς και λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε αστυνομικές δυνάμεις στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ στην Ούλωφ Πάλμε (ΦΕΠΑ) με πρόσχημα τη διακίνηση ναρκωτικών. Οι δυνάμεις καταστολής δε δίστασαν να πραγματοποιήσουν φθορές σε χώρους της εστίας και να εισβάλλουν σε δωμάτια φοιτητών, ενώ το αστυνομικό μεγάφωνο καλούσε τους φοιτητές να παραμείνουν στα δωμάτιά τους και να μην βιντεοσκοπούν. Η επίκληση στην πάταξη των ναρκωτικών αποτελεί ένα προκλητικό πρόσχημα και άλλοθι για την αντιδημοκρατική κατασταλτική ενέργεια της αστυνομίας. Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκάθαρο στόχο να στείλει ένα μήνυμα φόβου και τρομοκρατίας στους εστιακούς φοιτητές και σε όλο το φοιτητικό κίνημα.
Οι εικόνες ντροπής με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να περιφέρονται ως μπράβοι και να τρομοκρατούν ασύστολα φοιτητές μέσα στις εστίες, μέσα δηλαδή στα ίδια τα σπίτια εκατοντάδων, αποτελούν εικόνες από το μαύρο μέλλον που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει για τα πανεπιστήμια.
e-prologos.gr