Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πήραν μέρος στην πανεθνική απεργία και τις διαδηλώσεις στις 24 Γενάρη, ημέρα παρουσίασης του κακόφημου αντιασφαλιστικού σχεδίου από τον πρωθυπουργό Φιλίπ στο υπουργικό συμβούλιο.
Τον παλμό έδωσαν για άλλη μια φορά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το μετρό, το σιδηρόδρομο, οι εργάτες στα διυλιστήρια και τη χημική βιομηχανία καθώς και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, με στόχο να ασκηθεί “η μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση”.
Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκαν νέα δημοσκοπικά ευρήματα (εκ μέρους της BVA), όπου αποτυπώνεται για ακόμα μια φορά η ολόθερμη υποστήριξη της κοινής γνώμης, σε ποσοστό 70% στο μεγαλειώδη αγώνα διαρκείας. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα και το τριήμερο 29-31 Γενάρη.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπό αυτές τις συνθήκες (επαναλαμβανόμενης) χρεοκοπίας του “κοινωνικού διαλόγου”, η κυβερνητική πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής έχει την τιμητική της. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου χιλιάδων πυροσβεστών την 1η Φλεβάρη στο Παρίσι, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν τον περιφερειακό της πόλης.
Στο ίδιο μήκος κύματος στις κινητοποιήσεις και προκειμένου να κάμψει τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην καθαριότητα και την αποκομιδή -ο αστυνομικός διευθυντής της πρωτεύουσας- σύμφωνα με τη Cystom (εταιρεία “διαχείρισης” των απορριμάτων των 6 εκ. κατοίκων της περιφέρειας)…επίταξε το προσωπικό στους κλιβάνους αποτέφρωσης προκειμένου “να επανέλθει η ελάχιστη λειτουργία τους”.
Εξάλλου, το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της CGT για τους δημοτικούς υπαλλήλους της πρωτεύουσας ενάντια στη σύσταση” της υπηρεσίας για την κατ’ εξαίρεση αποκομιδή και εξασφάλιση ελάχιστων υπηρεσιών”. Πρόκειται για απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση, με τη συμβολή των “ευαγών” ιδιωτών- εργολάβων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Το πολιτικό κλίμα απομόνωσης των Μακρόν – Φιλίπ, που χρωματίζεται από τις δίμηνες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τροφοδότησε και τη μανούβρα της αντιπολίτευσης η οποία κατέθεσε δεκάδες τροπολογίες στην αρμόδια επιτροπή της εθνοσυνέλευσης την περασμένη Δευτέρα, με στόχο την παρακώλυση της διαδικασίας και την “επ’ αόριστον αναβολή της συζήτησης στην ολομέλεια”.
Συλλαλητήρια και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την επομένη, ενώ στις 6 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε νέα 24ωρη απεργία από εκατοντάδες κλάδους, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr