«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία…», ανέφερε ο Μαρκ Σμιθ, ειδικός σε θέματα πώλησης όπλων. Καλεί «να αναθεωρηθεί κατεπειγόντως η βρετανική προσέγγιση της κατάστασης στη Γάζα»

Βρετανός διπλωμάτης που υπηρετούσε στην Ιρλανδία παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την πώληση όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ, θεωρώντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του θα μπορούσε να θεωρηθεί «συνεργός σε εγκλήματα πολέμου».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση της πώλησης όπλων από τη Βρετανία στο Ισραήλ», έγραψε ο Μαρκ Σμιθ στο κείμενο της παραίτησής του που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους συναδέλφους του και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μαρκ Σμιθ υπηρετούσε ως δεύτερος γραμματέας, με ειδικότητα σε θέματα τρομοκρατίας, στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Δουβλίνο. Θεωρείται επίσης ειδικός σε θέματα πώλησης όπλων.

Είχε ενημερώσει αλλά τον αγνόησαν…

Στην ανακοίνωσή του εξήγησε ότι «έγραψε στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερώσει για την παραίτησή του και να παρακαλέσει να αναθεωρηθεί κατεπειγόντως η βρετανική προσέγγιση της κατάστασης στη Γάζα», σύμφωνα με το BBC. «Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες σαφών και αδιαμφισβήτητων παραδειγμάτων εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, εκ μέρους του Ισραήλ», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του.

Υποστηρίζει επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν διαθέτει μια «σαφή και διαφανή» άδεια εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ και λέει ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη νομιμότητα αυτών των πωλήσεων «σε όλα τα επίπεδα» στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως τον «αγνόησαν».

Το Φόρεϊν Όφις δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την παραίτηση του διπλωμάτη. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εξάγει αντικείμενα που «μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση μιας σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου».

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ μπορεί να διευκολύνουν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το