του Ανδρέα Κοσιάρη

Με προκλητικό τρόπο προσπαθούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα σκάνδαλα παρακολουθήσεων, αλλά και να αποσείσουν οποιαδήποτε ευθύνη από την κυβέρνηση μετακυλώντας τη στα θύματα, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Οι συναπτές αποκαλύψεις για προσβολή ή προσπάθεια προσβολής κινητών τηλεφώνων με το λογισμικό Predator, πρώτα του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη κι έπειτα του τότε ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, δεν φαίνεται να προκαλούν καμία ντροπή και συστολή στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Τον χορό του «έλα μωρέ, πώς κάνετε έτσι;» έσπευσε να σύρει πρώτος ο συνήθης προκλητικός ύποπτος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, με την ιδιότητα του βουλευτή της ΝΔ.

«Τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους, να προσέχετε», είπε στις 26 Ιουλίου στην τηλεοπτική εκπομπή της Ν. Γιάμαλη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο πρώην δημοσιογράφος, ενώ λίγο νωρίτερα είχε επιχειρήσει να πείσει πως «ένας σοβαρός πολιτικός ηγέτης δεν συζητάει ποτέ στο κινητό κάτι τέτοιο», αναφερόμενος σε τυχόν συνομιλίες που ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιθυμούσε να μην υποκλαπούν.

Δύο μέρες αργότερα επανήλθε στο θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να είμαστε όμως ρεαλιστές, πράγματα που δεν θέλει να μάθει κάποιος τα λες από κοντά, δεν τα λες από τα τηλέφωνα», είπε ο Παπαδημητρίου, ενισχύοντας την προσπάθεια να παρουσιαστούν οι παρακολουθήσεις ως μία σχεδόν φυσική συνέπεια της ίδιας της ζωής.

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο Data Protection Officer (DPO) της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου, που με άρθρο του στην άκρως φιλοκυβερνητική εφημερίδα Manifesto αναρωτιέται «μήπως φταίει και το “θύμα”;». Στο προκλητικό του κείμενο, παρουσιάζει ως «λογική» και «ρεαλισμό» το να παρακολουθείται κανείς, και σπεύδει να ρίξει τις ευθύνες στον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, λέγοντας για τον τελευταίο «είναι δυνατόν έμπειρος δημοσιογράφος που ερευνούσε ακριβώς την κυβερνοασφάλεια να ξεγελάστηκε “κλικάροντας” ένα, εμφανώς, παραπλανητικό μήνυμα;». Για να συνεχίσει επιχειρώντας να βγάλει λάδι τα αφεντικά του, δηλαδή την κυβέρνηση, λέγοντας ψευδώς πως είναι «αδύνατο να το μάθει κανείς» ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις παρακολουθήσεις και πως «οι κατασκευαστές τέτοιων προγραμμάτων διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι πωλούν μόνο σε κυβερνήσεις και μόνο για νόμιμους σκοπούς, αλλά με τόσα χρήματα που διακυβεύονται πώς να είναι κανείς σίγουρος;».

Πέρα από τη χυδαιότητα της επίρριψης ευθύνης στο θύμα (σε άλλο ένα θέμα μετά τις γυναικοκτονίες, τις επαναπροωθήσεις κ.α.), υπάρχουν πτυχές της υπόθεσης που αποσιωπούνται για να «βγει» αυτή η επιχειρηματολογία από τα κυβερνητικά στελέχη. Από τη μία πως παρακολουθήσεις δεν κάνουν μόνο «οι Αμερικάνοι» και «οι Τούρκοι» όπως επέμενε ο Μπ. Παπαδημητρίου — κάνει και η ΕΥΠ, που από τον Ιούλιο του 2019 βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Θ. Κουκάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ πριν μολυνθεί το κινητό του με το Predator. Εντελώς «συμπτωματικά», μόλις η καταγγελία του Κουκάκη με την οποία ζητούσε να του γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούνταν μεταβιβάστηκε με καθυστέρηση 10 μηνών στην αρμόδια για την ΕΥΠ Εισαγγελέα, η κυβέρνηση πέρασε νόμο με τον οποίο επιτρέπεται να μην γνωστοποιούνται στον θιγόμενο οι παρακολουθήσεις. Και ακόμα πιο «συμπτωματικά», λίγους μήνες μετά το Predator «διάβαζε» το κινητό του δημοσιογράφου.

Επίσης, παρά την προσπάθεια του «Υπεύθυνου Ασφάλειας Δεδομένων» της ΝΔ να πείσει για το αντίθετο, είναι όντως κρατικοί φορείς αυτοί που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων προμηθεύονται λογισμικό όπως το Predator. Και στην περίπτωση του ελληνικού κράτους, υπάρχει εμπλοκή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στην υπόθεση, για την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν βρήκε τίποτα να πει.

Έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας του Reporters United τεκμηριώνει άμεσες και στενές συνδέσεις του ανιψιού του πρωθυπουργού και γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, με πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ συνδέει τον κ. Δημητριάδη με τον Φέλιξ Μπίτζιο, επιχειρηματία που υπήρξε «αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator)», αλλά και «σύμβουλος της Krikel (…) εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020».

Ακόμα όμως κι αν δεν εμπλέκεται άμεσα η κυβέρνηση στις υποθέσεις του Predator — διότι χωρίς αμφιβολία εμπλέκεται στις δεκάδες χιλιάδες άρσεις απορρήτου από την ελεγχόμενη από τον Πρωθυπουργό ΕΥΠ — έχει άμεση ευθύνη ακόμα κι αν οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνται από «ιδιώτες», όπως έσπευσε χωρίς στοιχεία να διαβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μόλις κατήγγειλε το γεγονός ο Θ. Κουκάκης.

Έχει άμεση ευθύνη αν δρουν κυκλώματα «ιδιωτών», «Αμερικανών», «Τούρκων» ή οποιουδήποτε άλλου θέλουν να δείξουν οι κυβερνητικοί με το δάχτυλο. Είτε όλα αυτά γίνονται εν αγνοία της κυβέρνησης και των αρχών υπό την εποπτεία της, οπότε είναι ανίκανη να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών και πρέπει να παραιτηθεί. Είτε γίνονται εν γνώσει της, δηλαδή τα κυκλώματα και οι «κύκλοι παρακολουθήσεων» δρουν με την άδεια ή έστω την ανοχή της, οπότε είναι απρόθυμη να εφαρμόσει την ως άνω υποχρέωση διασφάλισης και πρέπει να παραιτηθεί.

«Δεν θα έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί προτού αρχίσουν τις καταγγελίες να έχουν βεβαιωθεί ότι πρώτα-πρώτα εκπλήρωσαν τις δικές τους υποχρεώσεις στο ακέραιο;», γράφει ο DPO της ΝΔ στην κατακλείδα του άρθρου του. Η απάντηση είναι, φυσικά, «ΟΧΙ». Δεν έχει καμία «υποχρέωση» ο οποιοσδήποτε πολίτης να αποφύγει την παρακολούθηση. Υποχρέωση, χωρίς εισαγωγικά, έχει η κυβέρνηση να διασφαλίζει ότι οι πολίτες δεν παρακολουθούνται.

Στη Νέα Δημοκρατία, βέβαια, το βλέπουν αλλιώς το θέμα. «Παρακολουθείστε; Ας προσέχατε», μας λένε χωρίς ίχνος ντροπής, γιατί θεωρούν δική μας «υποχρέωση» να προστατευτούμε. Δική τους υποχρέωση είναι να μας παρακολουθούν ή να επιτρέπουν ή να ανέχονται να μας παρακολουθούν άλλοι. Άντε, γιατί πολύ γλώσσα βγάλαμε.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία