Ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, κέρδισε τις εκλογές της 6ης Ιουνίου στον δεύτερο γύρο, με κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις όπως αυτή ενός νέου συντάγματος και της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Το κλείσιμο των αμερικάνικων βάσεων και η εκδίωξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων, ήταν επίσης μια από τις υποσχέσεις. Πλέον, μετά και από τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές του Οκτωβρίου, φαίνεται ότι η μεγαλοαστική τάξη της χώρας τον έχει βάλει στη γωνία.
Από τις αρχικές επιλογές, πρώτα απομακρύνθηκε ο υπουργός εξωτερικών, Έκτωρ Μπεχάρ, κατά απαίτηση… του «εξοργισμένου» στρατού, καθώς υποτίθεται ότι βρέθηκαν πηγές σύμφωνα με τις οποίες είχε κατηγορήσει το στρατό για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τον εμφύλιο με το Φωτεινό Μονοπάτι, λες και πρόκειται για ψέμα. Ο Μπεχάρ αντικαταστάθηκε από τον Όσκαρ Μαούρτουα, πρώην υπουργό εξωτερικών της δεξιάς κυβέρνησης του Αλεχάνδρο Τολέδο.
Ακολούθησε η αποπομπή του πρωθυπουργού ιθαγενή Γκουίδο Μπελίδο, μέλους του κόμματος Ελεύθερο Περού. Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Καλούμε την Καμισέα, εταιρεία αερίου και εμπορίου, για να επαναδιαπραγματευτούμε τη διανομή των κερδών προς όφελος του κράτους, αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα θεωρήσουμε την εθνικοποίηση των φυσικών μας πόρων». Πρόκειται ασφαλώς για μια επανάληψη της υπόσχεσης του Καστίγιο, η οποία προκάλεσε τη λυσσασμένη αντίδραση των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης στη βουλή, που έκαναν λόγο για αυταρχισμό που θέτει σε κίνδυνο την οικονομία και τις επενδύσεις. Λίγες μέρες μετά ο Μπελίδο καθαιρέθηκε.
«Ο λαός διαπιστώνει τον τρόπο με τον οποίο υπάρχουν δυνάμεις πάνω το κράτος, που κυβερνούν, πιέζουν, καταδιώκουν και καταδικάζουν. Ακόμη και αν ο πρόεδρος αλλάξει, αυτές οι δυνάμεις φαίνεται να είναι μόνιμες, να έχουν καταλάβει το δικαστικό σύστημα και να ενοχοποιούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους» δήλωσε. Αντικαταστάθηκε από τον Μιρθ Βάσκεζ, πρωθυπουργό της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης του νεοφιλελεύθερου Σαγκάστι.
Ο Βλάντιμιρ Χερόν, αρχηγός του κόμματος Ελεύθερο Περού, με το οποίο κέρδισε τις εκλογές ο Καστίγιο εξέφρασε την αντίθεσή του στους ελιγμούς του. «Είμαστε βέβαιοι ότι με το τωρινό υπουργικό συμβούλιο, ούτε καν θα προσπαθήσουν να τηρήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, θα διατηρηθεί η υπάρχουσα τάξη, τα παντοτινά προνόμια, οι ιστορικές διακρίσεις ενάντια στο λαό θα παραμείνουν».
Ασφαλώς μια κατάσταση όπου ο Καστίγιο καθαιρεί τους πιο σημαντικούς υπουργούς και αξιωματούχους κατά απαίτηση του στρατού και της αντίδρασης, δεν έχει καμία σχέση με την αλλαγή που υποσχέθηκε στον λαό του Περού που τον στήριξε.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr