Σε αντίθεση με το ότι όλες οι εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών ανέφεραν ότι θα ενταχθούν όσες επιχειρήσεις πλήττονται με μείωση τζίρου, τελικά η διασύνδεση ΜΟΝΟ με τον κύριο ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) μπορεί να φέρει:

  • ακυρότητα της αναστολής εργασίας χιλιάδων εργαζομένων που δεν θα λάβουν την επιδότηση των 800€
  • μη ένταξη αυτών των εργαζομένων στα μέτρα όπως π.χ. αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων
  • μη ένταξη των οικονομικών μονάδων κύρια μικρών και μεσαίων στα μέτρα όπως π.χ. δόσεις δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λ.π.

Συγκεκριμένα η απόφαση Α.1053/2020«Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄), με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» αναφέρει ότι:

«Παρατείνονται μέχρι και την 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα, που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης αναστέλλεται μέχρι και την 31/08/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής».

Παραδείγματα:

  1. Έστω επισιτιστικό κατάστημα που έχει 2 ΚΑΔ. Ο ένας είναι για delivery/takeaway και ο άλλος για τα τραπεζοκαθίσματα αλλά κατά την έναρξη της έβαλε ως κύριο ΚΑΔ αυτόν για το delivery. Δεν θα δικαιούνται επιδότησης οι εργαζόμενοι και δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και η εταιρεία.
  2. Έστω εταιρεία που έχει 2 δραστηριότητες όπως π.χ. το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο χρωμάτων αλλά ως κύριος ΚΑΔ δηλώθηκε αυτός με το χονδρικό εμπόριο σημαίνει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης και ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Δεν θα δικαιούνται επιδότησης οι εργαζόμενοι και δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των ρυθμίσεων και η εταιρεία.

     3.Εταιρεία διαφημιστική στο διαδίκτυο η οποία παράλληλα διοργανώνει και εκθέσεις και μάλιστα το κυριότερο έσοδό της είναι από αυτή τη δραστηριότητα, δήλωσε ως κύριο ΚΑΔ αυτόν που αναφέρεται στις διαφημιστικές υπηρεσίες διαδικτύου (ΚΑΔ 6311). Δεν θα δικαιούνται επιδότησης οι εργαζόμενοι και δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των ρυθμίσεων και η εταιρεία.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε εκατοντάδες περιπτώσεις.

Κατά συνέπεια αν δεν διευκρινιστεί ή διορθωθεί ή αναιρεθεί η ΠΝΠ κατά το μέρος αυτό, είτε με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), είτε με ΥΑ (Υπουργική Απόφαση) είτε με όποιο τρόπο νομίζουν προσφορότερο, δικαιούμαστε να χαρακτηρίζουμε τα εξαγγελθέντα μέτρα ΦΙΑΣΚΟ και ΑΠΑΤΗ.

Γιάννης Αδριανός μέλος του Μ-ΛΚΚΕ, λογιστής – φοροτεχνικός

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το