Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Το 2018 στο Οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού καταγράφονται 1.084 μόνιμοι και ΙΔΑΧ αρχαιολόγοι. Το 2023 ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στους 886.

Ως Σύλλογος έχουμε επισημάνει ότι η δραματική υποστελέχωση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις ειδικότητες και ασφαλώς σε αρχαιολόγους, συνιστά κίνδυνο, όχι πλέον για τη λειτουργία του, αλλά για την ίδια την ύπαρξή του. Η απάντηση της πολιτείας σε μια αριθμητική μείωση της τάξης των 200 αρχαιολόγων με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας μέσα σε 5 χρόνια, ήταν ο γραπτός διαγωνισμός του 2022 και οι 14 μόνιμες θέσεις ΠΕ Αρχαιολόγων, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιθανό να καλυφθούν εντός του 2024.

Θυμίζοντας την ανακοίνωση του ΣΕΚΑ ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022 για τον εν λόγω διαγωνισμό [Γραπτός διαγωνισμός για αρχαιολόγους: παραλλαγή του πρωτοχρονιάτικου λαχείου σε πιθανότητες επιτυχίας – Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων (seka.net.gr)], αλλά και τις παρατηρήσεις μας για την προγενέστερη «προκήρυξη της ντροπής» του 2017, με την οποία τελικά προσλήφθηκαν 34 αρχαιολόγοι στα μέσα του 2019 [Για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ – Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων (seka.net.gr)], θεωρούμε ότι η υποτίμηση των αρχαιολόγων κινείται σταθερά σε τρία επίπεδα απαξίωσής τους: στον προσβλητικά μικρό αριθμό των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, στην απίστευτα χρονοβόρα όσο και ψυχοφθόρα περίοδο κρίσης των υποψηφίων, και στην προκλητικά ασυνεπή διαδικασία επιλογής των λιγοστών αυτών αρχαιολόγων, από την πρώτη στιγμή της εκάστοτε προκήρυξης και μέχρι να προκύψει η κάλυψη των θέσεων.

Σε ό,τι αφορά στον πρόσφατο διαγωνισμό του 2022, σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΑΣΕΠ κατατέθηκαν 3.575 αιτήσεις για θέσεις αρχαιολόγων (!), εκ των οποίων πέτυχαν 445, υποβληθείσες από 254 αρχαιολόγους. Από τους επιτυχόντες μόλις οι 14 καταλαμβάνουν θέση (πιθανότητες επιτυχίας 5,5%).

Από το σύνολο των 14 θέσεων, οι 11 θέσεις προορίζονταν για «ΠΕ Αρχαιολόγους με ειδίκευση στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία», 1 θέση για «ΠΕ Αρχαιολόγο με ειδίκευση στην Προϊστορική – Κλασική Αρχαιολογία», 1 θέση για «ΠΕ Αρχαιολόγο με ειδίκευση στη Ζωοαρχαιολογία», και 1 θέση για «ΠΕ Αρχαιολόγο με ειδίκευση στη Μουσειολογία».

Διανύοντας την περίοδο κατά την οποία έχουν εκδοθεί τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 3ΓΒ/2023 (αφορά μόνον τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού 2Γ/2022) και καθώς έχει ολοκληρωθεί η φάση των ενστάσεων, έχουν ήδη καταγραφεί τα ακόλουθα αμίμητα:

► Στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι 11 θέσεις ΠΕ Αρχαιολόγων με εξειδίκευση στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία καλύφθηκαν από συναδέλφους με τίτλους και εμπειρία εστιασμένα στην Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία(!).

Το ΑΣΕΠ κακώς προκήρυξε θέσεις με τη συμβατική και φορμαλιστική διάκριση των μονίμων σε «Βυζαντινούς – Μεταβυζαντινούς» και «Κλασικούς – Προϊστορικούς», ενώ θα όφειλε να προκηρύξει θέσεις «ΠΕ Αρχαιολόγων». Ωστόσο το ΑΣΕΠ μοριοδότησε ΣΑΝ να είχε προκηρύξει θέσεις «ΠΕ Αρχαιολόγων», δηλαδή προσμέτρησε και τη σχετική και τη λιγότερη σχετική εμπειρία, και ανεξαίρετα τους τίτλους σπουδών.

► Μολονότι από το ΦΕΚ της προκήρυξης προβλέπεται 1 θέση για τριτέκνους, και μολονότι συνάδελφοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία συμμετείχαν στον διαγωνισμό επιτυχώς, δεν υπήρξε διοριστέος εξ αυτών(!).

Υπόλογο για τα αποτελέσματα είναι αποκλειστικά το ΑΣΕΠ, το οποίο υπηρετεί την κυβερνητική πολιτική της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η κυβερνητική πολιτική ταυτόχρονα επιχειρεί να διδάξει την ανθρωποφαγία, καλλιεργώντας αυτοματισμούς και αντισυναδελφικά ένστικτα μέσα σε έναν ακόμη κλάδο που βάλλεται από την ανεργία.

Εκφράζοντας τη βαθιά αποδοκιμασία μας στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, το ΥΠΠΟ, αλλά και ο αδιάβλητος «ΑΣΕΠ», χρησιμοποιούν τις προκηρύξεις για να αναπαράξουν, όχι να δώσουν τέλος, στην εργασιακή ομηρία, για να διαιρέσουν πτυχία και εργασιακά δικαιώματα και να διαιωνίσουν την ανεργία, συνεχίζουμε, και διεκδικούμε:

Να σταματήσει ο εμπαιγμός και η απαξίωση με τις ελάχιστες προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας, με τις διετίες αναμονής των υποψηφίων για τα αποτελέσματα των διαγωνισμών!

Να σταματήσει η προχειρότητα με τα αενάως τροποποιούμενα κριτήρια των προκηρύξεων, τα οποία μάλιστα καταπατώνται από τις αρχές που διενεργούν τους διαγωνισμούς!

Κανένας φραγμός στο δικαίωμά μας στην εργασία. Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο μας!

Τακτικός, όχι περιστασιακός, τρόπος προσλήψεων και απορρόφησης των αρχαιολόγων στο ΥΠΠΟ!

Άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το