Η καλλιέργεια σολομού στα κρύα και πλούσια σε χορτονομές νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, νότια της Αμερικής, έχει αποδειχθεί πολύ κερδοφόρα επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή, η Χιλή είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή σολομού στον κόσμο αποφέροντάς της ετησίως κέρδη άνω των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, δημιουργήθηκαν περίπου 21.000 θέσεις εργασίας στα ιχθυοτροφεία σολομού σε μια τεράστια, αραιοκατοικημένη περιοχή στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η εταιρεία Marine Harvest (που έχει μετονομαστεί σε Mowi) είναι μία εταιρεία, η οποία άρχισε τις εργασίες της στη Χιλή το 1975.
Αυτό φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα από τον απολογισμό της εταιρίας Mowi (πρώην Marine Harvest).
Ρεκόρ στη χρήση αντιβιοτικών καταγράφηκε το 2014. Τότε τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν στα ύδατα της Χιλής ήταν 1.500 φορές περισσότερα από ό,τι στη Νορβηγία, που είναι και η πρώτη σε παραγωγή σολομού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παρότι αυτός ο αριθμός μειώθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας της Χιλής (Sernapesca), περίπου 350 τόνοι αντιβακτηριακών φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν στα ιχθυοτροφεία σολομού μόνο πέρυσι.
«Η απάντηση στο ερώτημα γιατί παρατηρείται τέτοια υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην υδατοκαλλιέργεια σολομού στη Χιλή, είναι ότι εκεί υπάρχει μια ασθένεια που προκαλείται από το παθογόνο Piscirickettsiasalmonis – ονομάζεται Rickettsiosis (SRS)», τονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Χιλής και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Χιλής, Δρ. Φελίπε Καμπέλο.
Ο Καμπέλο θεωρεί πιθανό ότι στη Χιλή ο σολομός εκτρέφεται σε τέτοιες συνθήκες που τον καθιστούν πιο ευαίσθητο στους παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια και, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι απαραίτητο να χορηγούνται τόνοι αντιβιοτικών κάθε χρόνο.
Κατά την άποψη της Λίσμπετ βαν ντερ Μιρ, αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Oceana, το πρόβλημα μπορεί να αποτελείται στην ίδια τη διαδικασία αναπαραγωγής σολομού στη Χιλή.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Oceana, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν εντατικά αντιβιοτικά, επειδή αυτό δικαιολογείται από οικονομική άποψη. «Είναι δυνατόν οι εταιρείες να ασχολούνται με την παραγωγή χωρίς αντιβιοτικά, αλλά αυτό θα κοστίσει πολύ πιο ακριβά και τα κέρδη τους θα μειωθούν. Οι παραγωγοί θα αρνηθούν πεισματικά επειδή στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ειδικά κίνητρα για να αλλάξουν την κατάσταση», λέει η Λίσμπετ βαν ντερ Μιρ.
Παρά το γεγονός ότι οι Χιλιανοί παραγωγοί ισχυρίζονται ότι η εντατική χρήση των αντιβιοτικών είναι «ασφαλής», πριν από λίγες εβδομάδες δεσμεύθηκαν να μειώσουν τη χρήση αντιβιοτικών στη διαδικασία παραγωγής κατά 50% έως το 2025.
Η Νήσος Τσιλοέ είναι το μεγαλύτερο νησί στο Αρχιπέλαγος Τσιλοέ, κοντά στις ακτές της Χιλής, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το μήκος της ακτογραμμής του και άλλων νησιών, που αποτελούν το Αρχιπέλαγος της Παταγονίας, είναι περίπου δυο χιλιάδες χιλιόμετρα.
Για παράδειγμα, πέρυσι περίπου 690.000 σολομού διέφυγαν από ένα από τα ιχθυοτροφεία της εταιρείας Mowi (πρώην Marine Harvest).
Ο Αλβάρο Μοντάνια δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη. Πιστεύει ότι οι συνθήκες καλλιέργειας σολομού και η γεωγραφική θέση των ιχθυοτροφείων μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μαζικές αποδράσεις. «Βρισκόμαστε σε 42 μοίρες νότια και τα ιχθυοτροφεία φτάνουν έως και 50 μοίρες, σχεδόν στο Πούντα Αρένας (μια πόλη που βρίσκεται στην ακτή του Πορθμού του Μαγγελάνου). Αυτή είναι μια ζώνη των φιόρδ της Χιλής με πολλές καταιγίδες, έντονες βροχές, ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό που προκαλούν ζημιές στα εμπόδια και τα κλουβιά, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μαζικές αποδράσεις σολομού».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2010, περίπου 3,3 εκατομμύρια ψάρια είχαν δραπετεύσει από τα ιχθυοτροφεία σολομού. Σύμφωνα με τον οικονομικό γραμματέα της Περιφέρειας του Λος Λάγος, 1,9 εκατομμύρια από αυτά ήταν από τα ιχθυοτροφεία σολομού της Mowi (πρώην MarineHarvest). Η νορβηγική εταιρεία όμως διέψευσε τους ισχυρισμούς του.
Η Ρουθ Καϊλέο Καϊτσέο συμφωνεί με αυτές τις απαιτήσεις. Μιλά για το πώς ο λαός της ήταν υπερήφανος για τη διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής, όπου σημασία είχε πάντα η οικογένεια και η κοινότητα. Όμως, τα τελευταία 30 χρόνια όλα έχουν αλλάξει.
e-prologos.gr