Τη σύσταση 721 νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον ορισμό των οργανικών θέσεων κλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, συστήνονται οργανικές θέσεις για τους κλάδους ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ, ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ, ΠΕ08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΠΕ86 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και για τους κλάδους/ειδικότητες ΠΕ79 ΜΟΥΣΙΚΗΣ: ΠΕ79.01 ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΠΕ91 ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΕ91.01 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΠE91.02 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Από τους προαναφερθέντες κλάδους, αυτοί που αντιμετώπιζαν διαχρονικά το μεγαλύτερο πρόβλημα, με το ποσοστό των μονίμων να υπολείπεται κατά πολύ του ποσοστού των αναπληρωτών που εργάζονταν στα δημόσια σχολεία, ήταν εκείνοι των Εικαστικών και των Θεατρολόγων (δείτε αναλυτικά τους πίνακες στην efsyn.gr).
«Οι 305 οργανικές είναι αριθμός αρκετά χαμηλότερος του μίνιμουμ των 550 θέσεων που αναμέναμε βάσει των 1.400 φετινών προσλήψεων αναπληρωτών του κλάδου και των λειτουργικών αναγκών της εκπαίδευσης. Είναι θετικό μεν ότι ξεκίνησε η διαδικασία, αλλά οι αριθμοί είναι κατώτεροι των προσδοκιών. Ακόμη και αν προσληφθούν ως μόνιμοι 305 συνάδελφοι και πάλι η διαφορά μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών είναι 25%, έναντι 75% αντιστοίχως», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Φοίβος Σοφικίτης, εικαστικός εκπαιδευτικός.
Και η Ανθή Κοντορούση, πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), αναγνωρίζει ότι έγινε ένα πρώτο βήμα με τη σύσταση των οργανικών θέσεων, το οποίο όμως χαρακτηρίζει «πολύ μικρό»: «Οι 171 θέσεις είναι πολύ μακριά από αυτό που ζητούσαμε, σε αντιδιαστολή με τους 900 θεατρολόγους που διδάσκουν κάθε χρόνο στα Δημοτικά. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό απορρόφησης. Περιμένουμε την τελική κατανομή στους διορισμούς και θα αντιδράσουμε αναλόγως». Για το ζήτημα κατατέθηκε και επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, η οποία αναμένεται να απαντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
e-prologos.gr