Ένας μήνας απομένει πριν τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, των οποίων έχει προηγηθεί ίσως και η πιο ταραγμένη προεκλογική περίοδος της πρόσφατής τους ιστορίας. Παραίτηση εν ενεργεία προέδρου με τη νυν αντιπρόεδρο να λαμβάνει το χρίσμα της υποψηφιότητας για τους Δημοκρατικούς, δύο απόπειρες δολοφονίας πρώην προέδρου και εκ νέου υποψηφίου για τους Ρεπουμπλικάνους, οξύτατη αντιπαράθεση και ρητορική οριακά εσχατολογική για τις ΗΠΑ.. αυτά έχει δώσει μέχρι στιγμής προεκλογικά η εντεινόμενη διχόνοια εντός των κυρίαρχων κύκλων των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, αλλά και της αμερικάνικης κοινωνίας γενικότερα.

Από τα υποκείμενα αυτής της διχόνοιας είναι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφτηκε τις ΗΠΑ στα τέλη του Σεπτεμβρίου, για να παρουσιάσει στον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις το «σχέδιο νίκης» έναντι της Ρωσίας, οπότε και να ζητιανέψει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια αλλά και να πάρει την άδεια για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην επικράτειά της.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία και μάλιστα υποσχέθηκε ότι το ήδη αποφασισμένο τμήμα αυτής, ύψους 8 δισ. δολαρίων, θα εκταμιευτεί προτού φύγει από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο δεν έδωσε άδεια για χρήση αμερικάνικων πυραύλων εντός της Ρωσίας.

Μια μέρα πριν είχε μιλήσει στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τερματισμού του πολέμου.

Η Χάρις αξιοποίησε την ευκαιρία για να επιτεθεί προεκλογικά στον Τραμπ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ζελένσκι: «Υπάρχουν κάποιοι στις ΗΠΑ που θα υποχρέωναν την Ουκρανία να παραδώσει μεγάλο τμήμα των εδαφών της και να εγκαταλείψει τη σχέση ασφάλειας με άλλα έθνη. Αυτές οι προτάσεις είναι ίδιες με αυτές του Πούτιν, ας είμαστε καθαροί, δεν είναι προτάσεις ειρήνης. Αντιθέτως, είναι προτάσεις παράδοσης, επικίνδυνες και απαράδεκτες».

Πράγματι φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τον Τραμπ βλέπουν αλλιώς τα πράγματα σχετικά με την Ουκρανία και αυτό έχει αναγκάσει τον Ζελένσκι να πει σε συνέντευξή του το τελευταίο διάστημα στο The New Yorker ότι «Ο Τραμπ δεν ξέρει πώς να σταματήσει τον πόλεμο, ακόμη και αν νομίζει ότι ξέρει πώς», απαντώντας στην προεκλογική δέσμευση του Τραμπ περί άμεσου τερματισμού του πολέμου. Ενώ χαρακτήρισε ακραίο τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Βανς, μιας και αυτός μιλάει για παραχώρηση εδαφών από μεριάς Ουκρανίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Τραμπ του επιτέθηκε από προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα: «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται στη χώρας μας. Διαδίδει μικρές κακίες για τον αγαπημένο σας πρόεδρο εμένα. Αλλά δείτε τον πόλεμο που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία, δε θα είχε συμβεί ποτέ αν ήμουν πρόεδρος… Έχω μιλήσει πολύ με τον Πούτιν για αυτό, τα πάω καλά με τον Πούτιν… Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει εύκολα μια συμφωνία… Αλλά τι έχουμε τώρα μετά από τρία χρόνια μαχών; Η χώρα είναι απολύτως κατεστραμμένη. Εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των σπουδαίων στρατιωτών είναι νεκροί… Αυτά τα πανέμορφα κτήρια με τους χρυσούς πύργους είναι διαλυμένα… Δε θα ξαναδούμε αυτού του είδους τις πόλεις ξανά… Τρία χρόνια πριν υπήρχε αυτός ο υπέροχος πολιτισμός, εκατομμύρια ανθρώπων που δεν είναι μαζί μας πια… υπέροχες πόλεις τόσο όμορφες που δε μπορούν να ξαναφτιαχτούν…Πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει για την Πολωνία και την Ουγγαρία… Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες είναι νεκροί… Θα μπορούσε να είχε γίνει μια συμφωνία, να μην υπάρχει ούτε ένας νεκρός και ούτε ένας κατεστραμμένος χρυσός πύργος, αν είχαμε έναν ικανό πρόεδρο…».

Και συνέχισε επιτιθέμενος: «Ο Μπάιντεν και η Κάμαλα επέτρεψαν να συμβεί αυτό, μπουκώνοντας τον Ζελένσκι με χρήματα και πυρομαχικά όπως καμία χώρα δεν έχει δει. Κάθε φορά που ερχόταν στη χώρα μας έφευγε με 60 δισ. δολάρια. Μάλλον είναι ο καλύτερος πλασιέ στον κόσμο. Όμως τώρα η Ουκρανία ξεμένει από στρατιώτες… χρησιμοποιούν νέα παιδιά και γέρους… Πολλοί είναι άσχημα τραυματισμένοι…Τι συμφωνία μπορεί να γίνει τώρα; Οι άνθρωποι είναι νεκροί και η χώρα τους συντρίμμια. Και ποιοι το επέτρεψαν αυτό να συμβεί… Ο Μπάιντεν και η Χάρις προκάλεσαν αυτή την κατάσταση με την ηλιθιότητά τους και αυτά που έλεγαν… Τώρα είναι παγιδευμένοι… Είδα αυτόν τον κακομοίρη χθες στα Ηνωμένα Έθνη, δεν ήξερε τι έλεγε, δεν ξέρουν τι να κάνουν, είναι εγκλωβισμένοι στην κατάσταση αυτή…Οποιαδήποτε συμφωνία, ακόμη και μια κακή συμφωνία θα ήταν καλύτερη από αυτά που έχουμε τώρα… Θα παραχωρούσαν λίγα και όλοι θα ήταν ζωντανοί και οι πόλεις και οι πύργοι θα στέκονταν για άλλα δυο χιλιάδες χρόνια…».

Είχε επαναλάβει αυτές τις επιθέσεις νωρίτερα σε προεκλογική συγκέντρωση στην πολιτεία Πενσιλβάνια. Ενώ δε δίστασε να πει δημόσια παρουσία του Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους ότι… έχει πολύ καλή σχέση με τον Πούτιν, αφήνοντας αποσβολωμένο τον πρόεδρο της Ουκρανίας…
Πέρα από τις προεκλογικές σκοπιμότητες του κάθε στρατοπέδου, υπάρχει διαφορά προσέγγισης εντός των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Αυτό επιτρέπει στον Τραμπ να παρουσιάζεται ως ο εκπρόσωπος της ειρήνης στην αμερικάνικη πολιτική και να κερδίζει έτσι πόντους.

Ο Ζελένσκι, παρά τις βαριές προσβολές και τις αποδοκιμασίες από τον Τραμπ, έχει αποφύγει να εκφράσει προτίμηση για την Κάμαλα Χάρις. «Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Δε μπορούμε να εκφράζουμε προτιμήσεις. Παίζεται η ίδια η ύπαρξη της Ουκρανίας», είπε ανάμεσα σε άλλα.
Από ’κει και πέρα ο Οκτώβριος μπήκε με δυσάρεστες εκπλήξεις για την Κάμαλα Χάρις. Το μεγαλύτερο σωματείο λιμενεργατών στις ΗΠΑ, δύναμης 45 χιλιάδων μελών, αποφάσισε απεργία για εμπορικά λιμάνια σε ολόκληρη τη χώρα, από το Τέξας μέχρι το Μέιν, από την Τρίτη 2 του μηνός, που μπορεί να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την ίδια με τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Το σωματείο ζητά 77 τοις εκατό αύξηση των μισθών σε βάθος εξαετίας και παύση… των προσπαθειών αυτοματοποίησης των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Αλλά και οι καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Helene στις πολιτείες Τζόρτζια και Βόρεια και Νότια Καρολίνα, έχοντας αφήσει 1 εκατομμύριο κατοίκους χωρίς νερό και 155 νεκρούς, αποτέλεσε πλήγμα για τον Μπάιντεν και τη Χάρις που αναμένεται να σπεύσουν στις κρίσιμες εκλογικά αυτές πολιτείες…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το