Σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας William Russell η χώρα μας βρίσκεται τρίτη από το τέλος ανάμεσα σε 30 κράτη του ΟΟΣΑ εξαιτίας πολύ χαμηλών επιδόσεων στα εργασιακά, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.
Οι χαμηλοί μισθοί, οι πολλές ώρες εργασίας και οι κακές επιδόσεις στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων κατατάσσουν την Ελλάδα στην θέση 28 ανάμεσα σε τριάντα χώρες, με μόνο τις ΗΠΑ και το Μεξικό να καταγράφουν χειρότερες επιδόσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα και τη μεθοδολογία που ακολουθεί η εταιρεία, τα δεδομένα του ΟΟΣΑ χρησιμοποιήθηκαν για να αποκαλύψουν τους μέσους μισθούς σε κάθε χώρα, ενώ τα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Πίνακα Penn χρησιμοποιήθηκαν για να βρεθεί ο μέσος όρος των ωρών εργασίας. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον Δείκτη Εργατικών Δικαιωμάτων για να αξιολογήσουν την προστασία που παρέχεται στους εργαζομένους σε κάθε χώρα, ενώ από τα δεδομένα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Διεθνούς ο δείκτης δικαιωμάτων χρησιμοποιήθηκε για να αποκαλύψει τις χώρες όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων παραβιάζονται συχνότερα.
Οι ελληνικές επιδόσεις στους τομείς που μελετήθηκαν είναι:
- Μέσος ετήσιος μισθός: 25.944 δολάρια
- Άδεια μητρότητας: 17 εβδομάδες
- Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 39,2 ώρες
- Ετήσιος κατώτατος μισθός: 10.389 δολάρια
- Μέση ετήσια πληρωμένη άδεια: 20 ημέρες
- Μίνιμουμ πληρωμένες διακοπές: 12 ημέρες
- Παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων: Καμία εγγύηση για τα εργασιακά δικαιώματα
- Την τελευταία θέση καταγράφει το Μεξικό, ενώ αμέσως μετά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.
Η Λιθουανία καταγράφεται ως η χώρα με την καλύτερη επίδοση στον δείκτη εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο μέσο μισθό.
Η Εσθονία είναι η χώρα που έχει την μεγαλύτερη άδεια μητρότητας, αλλά και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ετήσιας άδειας, με 28 ημέρες.
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ.
e-prologos.gr