Η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επιταχύνει ένα ντόμινο ανακατατάξεων και διεργασιών με επίκεντρο τον τομέα της Ενέργειας, με ευρύτερες προεκτάσεις. Κάθε πλευρά επιχειρεί να διασφαλίσει οφέλη, ενώ οι λαοί υποφέρουν από τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές Ενέργειας και τη συνολικότερη ακρίβεια.
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει έως το τέλος του 2022 σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ρίχνει επιπλέον «λάδι στη φωτιά» των υψηλών τιμών Ενέργειας. Όλο και περισσότερα αστικά επιτελεία επισημαίνουν πως αυτές οι αυξήσεις δεν θα είναι πρόσκαιρες. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να λειτουργεί ως καταλύτης, αλλεπάλληλα νέα επεισόδια κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και παζαριών με μοχλό την Ενέργεια καταγράφηκαν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζουν η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επικαλούμενη «τεχνικά προβλήματα» που προκαλούν οι ευρωατλαντικές κυρώσεις, όπως και η τριμερής συμφωνία ΕΕ – Ισραήλ – Αιγύπτου που υπογράφηκε στο Κάιρο για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και οι συνέπειές της στο πεδίο της Ενέργειας υποχρεώνουν την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για την εξασφάλιση εναλλακτικών απέναντι στο ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει το 40% των αναγκών της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ΕΕ, Ισραήλ και Αίγυπτος συνυπέγραψαν στο Κάιρο Μνημόνιο Συναντίληψης για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Το ισραηλινό αέριο θα πηγαίνει μέσω αγωγού στην Αίγυπτο για υγροποίηση προκειμένου να μεταφερθεί από εκεί διά θαλάσσης σε χώρες μέλη της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, βρέθηκε στη Βηρυτό με πρόσκληση της κυβέρνησης του Λιβάνου ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια, Ε. Χοκστάιν, όπου συζητήθηκαν νέες προτάσεις για τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη με το Ισραήλ, η οποία «ακουμπά» και το κοίτασμα φυσικού αερίου «Καρίς». Αφορμή για την επανεκκίνηση των έμμεσων διαπραγματεύσεων Ισραήλ – Λιβάνου με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ έδωσε η προηγούμενη εγκατάσταση πλωτής πλατφόρμας γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Καρίς» από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία «Energean».
Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση του Λιβάνου ήρε τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που είχε προβάλει πέρσι στο κοίτασμα «Καρίς», προτιμώντας να «κρατήσει» για αποκλειστική εκμετάλλευση το κοίτασμα «Qana». Οι προτάσεις του Λιβάνου μεταφέρθηκαν από τον Χοκστάιν στο Ισραήλ, με φόντο τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ και τις υψηλές τιμές της Ενέργειας που κάνουν συμφέρουσες περισσότερες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, στις 21 Ιούνη υπογράφηκε συμφωνία Λιβάνου – Αιγύπτου για την εισαγωγή φυσικού αερίου στον Λίβανο. Τη συμφωνία αυτή την προωθούσαν από πέρυσι οι ΗΠΑ, ως απάντηση στην πρότερη προσπάθεια της «Χεζμπολάχ» να προμηθευτεί ιρανικό πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπένετ στο Ισραήλ φαίνεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την παλιότερη πρόταση για τη συγκρότηση ενός «ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μέτωπο χωρών κατά του Ιράν. Δεν διευκρινίζεται πάντως, αν αναφέρεται σε κοινή στρατιωτική δύναμη ή σε ανάπτυξη γενικότερων κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων. Στο μεταξύ, σιγοβράζει η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ – Ιράν, η οποία αντανακλάται, σε ένα βαθμό, και στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, σε πρόωρες εκλογές οδηγείται το Ισραήλ τον Οκτώβρη, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών, Λαπίντ, να προχωρήσουν στη διάλυση της κυβέρνησης και της Βουλής. Ο Λαπίντ αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία τους για εκ περιτροπής πρωθυπουργία με τον Μπένετ. Η πιθανότερη ημερομηνία των πέμπτων βουλευτικών εκλογών σε 3,5 χρόνια είναι η 25η Οκτώβρη. Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Λικούντ, Νετανιάχου, σχολιάζοντας την εξέλιξη εξέφρασε ικανοποίηση, λέγοντας πως πρόκειται «για σπουδαία νέα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες». Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μπένετ – Λαπίντ κυβέρνηση «με εξάρτηση από υποστηρικτές της τρομοκρατίας που εγκατέλειψε την προσωπική ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών και αύξησε το κόστος ζωής» και διαβεβαίωσε πως θα συγκροτήσει έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το Λικούντ.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr