ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 17 ΜΑΡΤΗ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη 17 Μάρτη, στην Πλατεία Ελευθερίας (5μμ), ένα εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στη βάση της υποστήριξης των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ, αλλά και όλων που αφορούν στη υγειονομική προστασία των σχολείων, την επαναλειτουργία τους, την αντίσταση στη θεσμική επίθεση της κυβέρνησης στα βασικά μορφωτικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Η σημερινή συγκέντρωση, παρά την αναγκαιότητα της καταγγελίας της κατάρρευσης των νοσοκομείων και της επίτασης του υγειονομικού κινδύνου, μέσω της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, δεν είχε τη μαζικότητα των προηγούμενων συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων.
Βασικός παράγοντας για αυτή τη μειωμένη συμμετοχή των εκπαιδευτικών αποτέλεσε η κωλυσιεργία τόσο της ΟΛΜΕ, όσο και των παρατάξεων της γραφειοκρατίας στην ΕΛΜΕ(ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΠΕΚ/ΠΑΣΚ).Από αυτές τις παρατάξεις η μεν ΠΕΚ /ΠΑΣΚ, δηλώνει σταθερά και εμφαντικά απούσα από κάθε συλλογική διαδικασία πάλης. Έδειξε το «παρών» μόνο με το «κείμενο των διευθυντών», στοχεύοντας στην καλλιέργεια της αποδοχής του αντιδραστικού μέτρου της «Αξιολόγησης-Διαβάθμισης-Απόλυσης». Από την άλλη η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ μετεωρίζεται μεταξύ κινηματισμού και απραξίας, επιβεβαιώνοντας τα ιδεολογικο-πολιτικά όριά της ως πρώην κυβερνητική παράταξη-στυλοβάτης των αντιλαϊκών μέτρω Γαβρόγλου.Ετσι, οι δυο παρατάξεις που ορίζουν τους συσχετισμούς, «κλειδώνουν» τις αποφάσεις του σωματείου όποτε και όπως επιθυμούν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε ξανά αναβλητικότητα και κωλυσιεργία στη λήψη απόφασης για οργάνωση του συλλαλητηρίου, ενώ άλλες ΕΛΜΕ είχαν ήδη αποφασίσει νωρίς. Ετσι, το βράδυ της παραμονής της κινητοποίησης δεν είχε αποφασιστεί ακόμη, με ευθύνη των δυο προαναφερόμενων παρατάξεων, η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στο συλλαλητήριο.
Επιπλέον εμπόδιο υπήρξε και η απόφαση του ΠΑΜΕ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ να καλέσει πάλι σε ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ όχι την Τετάρτη, όπως όλα τα σωματεία, αλλά την Πέμπτη το απόγευμα(!). Με δεδομένο μάλιστα ότι το ΠΑΜΕ ελέγχει το ένα από τα δυο σωματεία των υγειονομικών στην πόλη, δεν υπήρξε απόφαση των υγειονομικών για συγκέντρωση την Τετάρτη, την ημέρα που καλούσαν οι ενώσεις και η Ομοσπονδία των Υγειονομικών. Μια τέτοια διασπαστική κίνηση, σε περίοδο μάλιστα όξυνσης και κατάρρευσης των νοσοκομείων, επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΜΕ ούτε θέλει, ούτε επιδιώκει την ενωτική πάλη των εργαζομένων. Εστιάζει στην υλοποίηση του στόχου του, που είναι η συγκέντρωση και καταγραφή των μελών και επιρροών του. Αυτή την αντίληψη εμφανώς υπηρετεί. Εστί, ενώ υπάρχει κινητοποίηση της ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ για τα ειδικά σχολεία την Πέμπτη το μεσημέρι στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΉ, το ΠΑΜΕ καλεί την ίδια ημέρα το απόγευμα στις 5μμ(!) για τα αιτήματα, κυρίως, των υγειονομικών που απεργούσαν την προηγούμενη. Η λογική χάνεται σε τέτοιες διαδρομές που αρνούνται εσκεμμένα και πεισματικά το δρόμο της συνεπούς αριστερής πάλης.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν προφανές ότι η κινητοποίηση δε θα μπορούσε να έχει το αναγκαίο μαζικό αποτέλεσμα.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ πίεσε αρκετά το Δ.Σ για έγκαιρη λήψη απόφαση στην ΕΛΜΕ, αλλά οι αντιλαϊκοί συσχετισμοί είναι μεγάλο. Ανάχωμα.
Στις συνθήκες αυτές , βγάλαμε ανακοίνωση-πρόσκληση στη συγκέντρωση, καταγγείλαμε την εγκληματική υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης και τη διάλυση των εκπαιδευτικών, εργασιακών , μορφωτικών κατακτήσεων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Εκφράσαμε την αμέριστη υποστήριξή μας στους υγειονομικούς και με το πανό και τα συνθήματά μας στη συγκέντρωση, καταγγείλαμε την υποχρηματοδότησης της υγείας και της παιδείας, την ιδιωτικοποίησή της, την καταστολή και την αστυνομοκρατία.
Τον παλμό στη συγκέντρωση έδωσαν πάλι οι φοιτητές, που με τη μαζικότητα και τα συνθήματά τους, έδειξαν ξανά τη δυναμική και την αισιόδοξη προοπτική του κινήματος. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη αυτής της δυναμικής, αλλά και της ενωτικής πάλης των συναδέλφων, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας.
e-prologos.gr