Από τις αρχές του Ιανουαρίου, τα σύνορα της πολιτείας του Τέξας με το Μεξικό αναδείχθηκαν αρχικά σε επίκεντρο εντονότατης αντιπαράθεσης μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και του κυβερνήτη της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ. Σύντομα ωστόσο η κατάσταση εξελίχθηκε σε μια γενικότερη πολιτική κρίση, όπου οι πολιτείες που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, και φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζουν τον κυβερνήτη έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Η διαμάχη αφορά το λεγόμενο «πέρασμα του αετού», έναν διάδρομο πλάτους 2,5 μιλίων, από όπου συχνά εισέρχονται μετανάστες από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ. Κανονικά την ευθύνη για τον έλεγχο του συγκεκριμένου περάσματος έχει η ομοσπονδιακή υπηρεσία της συνοριοφυλακής. Ωστόσο, στις δέκα του Γενάρη τής απαγορεύτηκε η πρόσβαση στον χώρο ευθύνης της, από δυνάμεις της εθνοφρουράς του Τέξας, οι οποίες άρχισαν και να τοποθετούν κοφτερό συρματόπλεγμα επί των συνόρων. Με λίγα λόγια, η πολιτεία του Τέξας απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον έλεγχο των συνόρων, αναλαμβάνοντας η ίδια την ευθύνη για αυτά, θεωρώντας την υπεύθυνη για το διογκούμενο μεταναστευτικό κύμα το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται ασφαλώς για ενός είδους ανταρσία απέναντι στην κυβέρνηση.
Έπειτα από διάφορα περιστατικά, όπου η εθνοφρουρά απέκλεισε ξανά την πρόσβαση των ομοσπονδιακών στην τοποθεσία, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέδρασε και στις 15 Ιανουαρίου κατέθεσε μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο έναντι των πολιτειακών αρχών του Τέξας. Στη μήνυση επικαλέσθηκε και κάποια περιστατικά πνιγμών μεταναστών, που θεωρεί ότι η συνοριοφυλακή θα μπορούσε να αποτρέψει.
Παράλληλα, το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας είχε θέσει διορία την 17η Ιανουαρίου για να παύσουν οι αρχές του Τέξας το μπλόκο στους ομοσπονδιακούς πράκτορες, για να απαντήσει ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Κεν Πάξτον, ότι «το Τέξας δεν θα παραδοθεί»… Ενώ η εθνοφρουρά ξεκίνησε συλλήψεις μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα, ασκώντας τους μάλιστα και διώξεις, για «εγκληματική παραβίαση συνόρων».

Στις 22 του Γενάρη όμως το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με ψήφους 5 έναντι 4 ότι πρέπει να επιτραπεί στους ομοσπονδιακούς συνοριοφύλακες να αφαιρέσουν το συρματόπλεγμα που εγκατέστησε επί των συνόρων η εθνοφρουρά του Τέξας. Ωστόσο ο Γκρεγκ Άμποτ αρνήθηκε να συμμορφωθεί: «Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τη συνταγματική εξουσία του Τέξας για διασφάλιση των συνόρων και θα εμποδίσω τη διοίκηση Μπάιντεν να καταστρέψει την περιουσία μας», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter). Στις 24 Γενάρη το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας έστειλε νέα ειδοποίηση, ωστόσο η εθνοφρουρά τοποθέτησε επιπλέον συρματόπλεγμα.

Μέχρι τις 29 του Ιανουαρίου οι εισαγγελείς των πολιτειών που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν συνυπογράψει ανακοίνωση υποστήριξης της πολιτείας του Τέξας. Εν τω μεταξύ, άρχισαν να παρουσιάζονται δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αποστολή δυνάμεων εθνοφρουράς από άλλες ρεπουμπλικάνικες πολιτείες στο Τέξας προκειμένου να στηριχτεί η πολιτειακή κυβέρνηση έναντι της ομοσπονδιακής.
Όλο το διάστημα της αντιπαράθεσης ο Ντόναλντ Τραμπ παρακινούσε τους ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες πολιτειών να πράξουν ακριβώς αυτό. Ήδη από τις 27 Γενάρη η Οκλαχόμα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πράξει ακριβώς αυτό και ακολούθησε λίγες μέρες μετά ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις. Πλέον και άλλες πολιτείες ενδέχεται να κάνουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια κατάσταση, όπου πολιτειακές δυνάμεις εθνοφρουράς από ρεπουμπλικάνικες πολιτείες ενδέχεται να αντιπαρατεθούν με ομοσπονδιακές δυνάμεις υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον έλεγχο των συνόρων. Φαίνεται ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα να διαμορφώνεται στις ΗΠΑ με τις μεταναστευτικές ροές να είναι μάλλον η αφορμή.

Γιατί συμβαίνουν όμως όλα αυτά, λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου; Αν και η θέση των Ρεπουμπλικάνων για τη μετανάστευση είναι γνωστή, το ίδιο γνωστή είναι και η υποκρισία και οι χειρισμοί των Δημοκρατικών γύρω από το ζήτημα.
Πιθανότατα η πρωτοφανής αυτή αντιπαράθεση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κύκλοι των Δημοκρατικών θεωρούν ότι μπορούν να «γυρίσουν» το παιχνίδι στο Τέξας, που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί κύμα εσωτερικής μετανάστευσης από την Καλιφόρνια, λόγω αυξημένου κόστους διαβίωσης εκεί. Αυτή η εξέλιξη έχει αλλάξει μερικώς τους πολιτικούς συσχετισμούς εκεί, προς όφελος των Δημοκρατικών. Η πολιτεία του Τέξας δίνει μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων και είναι αδύνατο για τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν προεδρικές εκλογές χωρίς αυτό το «κάστρο» τους. Το FOX πρόσφατα ανέφερε ότι, ο «μεγαλοεπενδυτής» Τζορτζ Σόρος «επενδύει» μεγάλα ποσά σε διάφορες «επιτροπές πολιτικής δράσης» για αυτόν τον σκοπό.

Αυτό σίγουρα θα το έχουν αντιληφθεί οι Ρεπουμπλικάνοι από τη μεριά τους, που επιλέγουν τώρα τη γραμμή της οξύτατης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αξιοποιώντας ένα ζήτημα που παραδοσιακά συσπειρώνει τη βάση τους και διασπά τη βάση των Δημοκρατικών, ενώ ταυτόχρονα κάνουν τον Μπάιντεν να φαίνεται ως αδύναμος πρόεδρος χωρίς πυγμή.
Είναι φανερό ότι στο κράτος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έχει παγιωθεί μια κατάσταση αγεφύρωτων διαφορών εντός των κυρίαρχων κύκλων, στη βάση της διαρκούς αποδυνάμωσής του. Αυτό το γεγονός έχει ασφαλώς την αντανάκλασή του και σε όλες τις τάξεις και στρώματα της αμερικάνικης κοινωνίας. Το νέο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που ήταν αδιανόητο μέχρι πριν λίγα χρόνια. επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό, όπως και ότι πολλά ακόμη μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, όπου, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το