Από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Φιδέλ Κάστρο στην Κούβα είχε κάποιος ηγέτης λατινοαμερικανικού κράτους να δαιμονοποιηθεί όσο ο Μαδούρο.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που μέχρι στιγμής έχουν προωθήσει τα επιχειρήματα της Ουάσινγκτον για τη Βενεζουέλα εξιστορούν το δράμα σύμφωνα με το αμερικανικό σενάριο.
«Το αφήγημα λέει: Η φιλανθρωπική, περίφροντις αμερικανική κυβέρνηση στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πεινασμένους ανθρώπους στη Βενεζουέλα, αλλά το «καθεστώς Μαδούρο» εμποδίζει αδικαιολόγητα τις ενισχύσεις αυτές να φτάσουν στους δυστυχισμένους. Πόσο φρικτό! Παρακαλώ, ο θείος Σαμ να παρέμβει γρήγορα… Στείλτε άμεσα να φροντίσουν το ζήτημα οι Αμερικανοί πεζοναύτες».
Έτσι σχολιάζει όσα δημοσιεύονται στα διεθνή Μέσα ο Finian Cunningham (*) σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «informationclearinghouse.info».
Όσο για τον Χουάν Γκουαϊδό, τον 35χρονο που αποτελεί το «όχημα της αντιπολίτευσης προς την εξουσία» στη Βενεζουέλα, για τον οποίο ουδείς σ’ αυτήν τη χώρα είχε ακούσει κάτι έως πρόσφατα, χαρακτηρίζεται στις αναμεταδόσεις των δυτικών Μέσων ως «διεθνώς αναγνωρισμένος πρόεδρος».
Στην ομιχλώδη προπαγάνδα που εκπέμπεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι μερικές φορές δύσκολο να διακρίνουμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Η δυσφήμηση του προέδρου Mαδούρo και της κυβέρνησης στο Καράκας είναι αμείλικτη. Η ενίσχυση της «αντι-δημοκρατικής αντιπολίτευσης» παραπλανεί την ψευδή αντίληψη που προσπαθούν να δημιουργήσουν.
Κάποιος δεν θα γνωρίζει, για παράδειγμα, από την κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι τον Mαδούρo εξακολουθεί να υποστηρίζει η πλειονότητα των Βενεζουελανών.
Κάποιος δεν θα ήξερε ότι οι περισσότεροι στη Βενεζουέλα είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα τους.
Ούτε αναφέρεται κάτι που να πληροφορεί πως το οικονομικό χάος στη Βενεζουέλα προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αμετάκλητες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη χώρα, της οποίας η οικονομία εξαρτάται από το πετρέλαιο.
Δεν χρειάζεται να αποστείλετε «ανθρωπιστική βοήθεια», κύριοι της Ουάσινγκτον. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστεί ο λαός στη Βενεζουέλα είναι οι ΗΠΑ να σταματήσουν να πλήττουν τη χώρα με τον παράνομο οικονομικό πόλεμο.
Αλλά εδώ θα θέλαμε με μία λέξη να υπενθυμίσουμε πόσο έχουν ενδιαφερθεί οι ΗΠΑ για κάποια άλλη χώρα (χωρίς ίχνος πετρελαίου) για την οποία έχουν έμμεση συμμετοχή στον θάνατο και τον λιμό που προκαλούν τα όπλα που πωλούν στη Σαουδική Αραβία: στην Υεμένη.
Παρά τις έντονες επικρίσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να προσφέρουν υποστήριξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, η οποία ενεπλάκη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, με σκοπό να μειωθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, υποστήριξε την προηγούμενη Κυριακή ο ταξίαρχος του Μηχανικού Ντέιβιντ Χιλ, υποδιοικητής της USCENTCOM, του αμερικανικού μικτού διοικητηρίου που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.
Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα απελπισμένες εκκλήσεις για ανθρωπιστική παρέμβαση στην αραβική χώρα.
Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτός είναι περίπου ο μισός πληθυσμός της Υεμένης.
Αυτή η πραγματικά τεράστια ανθρώπινη καταστροφή δεν μπορεί να συγκριθεί με τον υποτιθέμενο αριθμό των 300.000 Βενεζουελανών που, όπως μας περιγράφουν τα δυτικά Μέσα, διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού.
Το ποσοστό αυτό δεν έχει επαληθευτεί και το περιφρονεί ακόμη και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση.
Η ανθρωπιστική καταστροφή που σημειώνεται στην Υεμένη αναφέρεται ελάχιστα από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο επείγουσα από αυτήν που επικρατεί στη Βενεζουέλα.
Κι όμως, όχι, η διεθνής «ανησυχία» και το δράμα επικεντρώνονται στη Βενεζουέλα. Χώρα σε αναταραχή, όπου δεν κυκλοφορούν σκελετωμένα παιδιά όπως στην Υεμένη, ούτε πεθαίνουν από τη χολέρα κι άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν τεράστιος αριθμός μωρών.
Γιατί δεν κάνουν καθημερινές μεταδόσεις από το έδαφος στην Υεμένη το «CNN», το «BBC», ή το «France 24» και ούτω καθεξής, αλλά απασχολεί «η κατάσταση στη Βενεζουέλα» την κορυφή των δελτίων ειδήσεων;
Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια και επείγουσες μεταφορές τροφίμων στην Υεμένη, όπου ο αριθμός των πεινασμένων πολιτών είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος;
Η απάντηση είναι σαφής: οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους δεν νοιάζονται για την ανθρώπινη δυστυχία. Ούτε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία προφανώς είναι καθοδηγούμενα. Πρόκειται για προπαγάνδα.
Εάν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν ηθικές αρχές, θα εξέθεταν τους στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών τους και των εταιρειών όπλων και του πολέμου της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Κάτι που έχει προκαλέσει την ανθρώπινη καταστροφή εκεί.
Αντ ‘ αυτού, αυτά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παίζουν υπερβολικά το ψεύτικο δράμα πάνω στη Βενεζουέλα για να διευκολύνουν την εγκληματική τους κυβέρνηση για την αλλαγή καθεστώτος.
Η Υεμένη αποτελεί απόδειξη της ηθικής πτώχευσης της Ουάσινγκτον, καθώς και πολλών εταιρικών ειδησεογραφικών μέσων.
(*) Finian Cunningham: Γράφει για διεθνή θέματα, άρθρα που δημοσιεύονται σε πολλές γλώσσες. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Γεωργική Χημεία και εργάστηκε ως επιστημονικός συντάκτης για τη Royal Society of Chemistry, Cambridge, (Αγγλία), προτού προχωρήσει στη δημοσιογραφική καριέρα κυρίως σε εφημερίδες. Για σχεδόν 20 χρόνια, εργάστηκε ως συντάκτης και συγγραφέας σε μεγάλες οργανώσεις ειδήσεων των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των The Mirror, Irish Times και Independent. Είναι επίσης μουσικός και τραγουδοποιός.
e-prologos.gr