Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως χρησιμοποιείται μια κρίσιμη βάση του Πολεμικού Ναυτικού για να ξεφορτώσει μηχανήματα και ανεμογεννήτριες μια εταιρεία ● «Πράσινο φως» στο έργο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ ● Κορεσμένη από ΑΠΕ η Σητεία, και όμως σχεδιάζουν κι άλλες
Tη σχεδιαζόμενη χρήση μιας στρατιωτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού για τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας (και μάλιστα ξένων συμφερόντων) καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Οι κάτοικοι και οι φορείς της Σητείας δίνουν εδώ και χρόνια μάχη για να αποτρέψουν την εγκατάσταση 17 τεράστιων ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, έχοντας ήδη μία φορά καταφέρει να ακυρώσουν την επένδυση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επανήλθε με νέα περιβαλλοντική μελέτη, εναντίον της οποίας έχουν και πάλι προσφύγει οι κάτοικοι αλλά και ο τοπικός δήμος.
Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην εταιρεία, αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα κριθεί η προσφυγή στο ΣτΕ, σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να προκαταλάβει την απόφαση του δικαστηρίου, όπως καταγγέλλουν σε σχετική ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Εξίσου μεγάλες αντιδράσεις όμως προκαλεί και το σχέδιο μεταφοράς των χωματουργικών μηχανημάτων αλλά και των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της εταιρείας, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», η εκφόρτωση των μηχανημάτων και των ανεμογεννητριών, ενώ στην πρώτη μελέτη προβλεπόταν να γίνει στο λιμάνι της Σητείας, στη δεύτερη ΜΠΕ προβλέπεται (πιθανώς υπό τον φόβο αντιδράσεων) να πραγματοποιηθεί στη ναυτική βάση Κυργιαμαδίου, στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο, στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης. Πρόκειται για μια στρατιωτική περιοχή, εξαιρετικά καλά φυλασσόμενη, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και κυριολεκτικά απρόσιτη για τους πολίτες της περιοχής. Μάλιστα η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο μία φορά τον χρόνο, με ειδική άδεια, για να πραγματοποιηθεί λειτουργία σε εκκλησάκι που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων.
Ζητήματα ασφάλειας
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα καταγγέλλουν τη χρήση της βάσης για τον συγκεκριμένο σκοπό και ρωτούν από πότε μια βάση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών – εταιρικών συμφερόντων, αν εγείρονται ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αν έχει γνώση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας για τις συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις.
Ο Δημήτρης Δερμιτζάκης, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Σητείας κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, τονίζει: «Όχι μόνο παρακάμπτουν προκλητικά το ΣτΕ και την ελληνική Δικαιοσύνη, επιτρέποντας σε μια εταιρεία να κάνει ό,τι θέλει στον τόπο μας πριν καν εκδικαστεί η προσφυγή των κατοίκων, αλλά παραχωρούν και κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές για να εξυπηρετήσουν έναν ιδιώτη. Αν λάβετε δε υπόψη πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει πλέον πουληθεί κατά 88,4% στην εταιρεία “Masdar” των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με έδρα το Ντουμπάι, τότε ευλόγως τίθενται σοβαρά ζητήματα για το ποιοι και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού».
Όπως φαίνεται και στον χάρτη της μελέτης, η διαδρομή που θα ακολουθηθεί για τα μηχανήματα και τα εξαρτήματα θα είναι από το Κυριαμάδι στην Αρχαία Ίτανο και από εκεί στη Μονή Τοπλού, μεγάλο μέρος της οποίας είναι ενταγμένο στο καθεστώς προστασίας NATURA 2000. Από εκεί θα συναντήσουν τον επαρχιακό δρόμο της Σητείας μέχρι τον ΧΥΤΑ και κατόπιν θα ανοιχτούν νέοι δρόμοι μέχρι τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν στις κορυφές των βουνών. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ήδη σε δύσκολα σημεία του δρόμου πραγματοποιούνται διαπλατύνσεις, που χρηματοδοτήθηκαν… «όλως τυχαίως» από την Περιφέρεια Κρήτης μετά την παροχή από το υπουργείο Περιβάλλοντος της άδειας εγκατάστασης στην εταιρεία.
Το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει την εγκατάσταση στον ορεινό όγκο Σιτάνου και Καρυδίου 17 ανεμογεννητριών, ύψους 140 μέτρων και διαμέτρου φτερωτής 90 μέτρων η κάθε μία. Το έργο έχει ήδη απορριφθεί από το ΣτΕ τον Ιούλιο του 2022 καθώς το δικαστήριο έκρινε ως ελλιπέστατη την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως προς την προστασία της ορνιθοπανίδας, που περιελάμβανε η ΜΠΕ, ενώ διαπίστωσε και προβλήματα στη χωροθέτηση ως προς τις αποστάσεις από αναγνωρισμένους αρχαιολογικούς χώρους. Τον Φεβρουάριο του 2023, η εταιρεία επανήλθε κάνοντας σημειακές παρεμβάσεις στη ΜΠΕ, που όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν άλλαζαν σε τίποτα την κατάσταση. Το έργο πήρε και πάλι έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως και πάλι οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ όπου και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.
Αντιδράσεις
Οπως αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης, η αντίδραση των πολιτών της Σητείας είναι καθολική για τη συγκεκριμένη επένδυση με δεδομένο και τον υπερκορεσμό της περιοχής από ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας: «Στον Δήμο Σητείας υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες 149 ανεμογεννήτριες που παράγουν σχεδόν το μισό ρεύμα από ΑΠΕ της Κρήτης. Σχεδιάζεται η εγκατάσταση ακόμα 126 ανεμογεννητριών, που θα σημάνει την πλήρη άλωση του τοπίου μας, ενώ ακόμα και στους χώρους που μένουν ελεύθεροι ετοιμάζουν μελέτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα μετατρέψουν κυριολεκτικά σε βιομηχανική ζώνη ολόκληρη την επαρχία Σητείας» λέει ο ίδιος.
πηγή: efsyn.gr
e-prologos.gr